Rozhodnutí o poplatcích za TV a rozhlas asi sněmovna opět odloží
Autor: ČTK, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 01.05.2005

Rozhodnutí o výši rozhlasových a televizních poplatků sněmovna zřejmě znovu odloží, a to na červen. Návrh, který počítá se zvýšením poplatků, sice je v programu nadcházející květnové schůze, asi z ní ale brzy vypadne.


Kdyby ho chtěla dolní komora projednat už v květnu, musel by se kvůli němu ještě během schůze sejít kulturní výbor a dokončit jeho projednávání. Předseda výboru Walter Bartoš (ODS) ale ČTK řekl, že zasedání kvůli tomu svolávat nehodlá. Připomněl, že výbor už chtěl debatu o novele dokončit dříve, ale nemohl, protože na jednání nepřišel nikdo z jejích autorů - Ladislav Skopal, Michal Hašek a Eva Nováková (všichni ČSSD). Bartoš řekl, že to považuje za skandální chování. Není důvod rychle svolávat výbor, prostě bude novela později, na další schůzi sněmovny, uvedl.

Šance, že tentokrát sněmovna zvýšení poplatků schválí, je přitom nejvyšší za poslední roky. Pro jednorázové zvýšení se totiž chystá zřejmě hlasovat i část klubu ODS. Spolu s hlasy koaličních poslanců by to mělo stačit.

Poplatky nerostly od roku 1997. Ve hře jsou nyní hned dvě poslanecké novely. První z nich je právě předloha, která je zatím v programu květnové schůze a kterou vypracovali tři sociální demokraté v čele se Skopalem. Tato novela v aktuální podobě počítá s tím, že rozhlasové poplatky se zvýší z 37 na 48 korun a televizní ze 75 na 100 korun. Šlo by ale o jednorázové zvýšení, nic dalšího by tato úprava neřešila.

Druhá novela počítá se zvýšením televizních poplatků ze 75 na 100 a rozhlasových z 37 na 45 korun. V budoucnu by je však měla vláda automaticky zvyšovat v závislosti na inflaci. O poplatcích by už tedy nerozhodoval parlament. Tuto novelu předložila skupina vládních poslanců a jde o podstatně rozsáhlejší materiál, upravuje například i výběr poplatků. Jeho schválení je však v nedohlednu, na programu květnové schůze není. Někteří zastánci komplexnější varianty poplatkového zákona se obávají toho, že kdyby teď parlament schválil jednorázové zvýšení, ztratila by obsáhlejší novela šance na přijetí.

Zástupci České televize se dlouhodobě snaží poslance přesvědčit o tom, že ČT spoří, kde může, a už vyčerpala vnitřní zdroje. Pokud odvody neporostou, dostane se podle nich televize do krize a výrazněji omezí původní tvorbu.


Zdroj: ČTK, Jan Hrdlička, Česká média, Filip Rožánek

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/7015/rozhodnuti-o-poplatcich-za-tv-a-rozhlas-asi-snemovna-opet-odlozi/