Dnes zahajuje maďarské HBO2, za týden české
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 08.09.2003
Dnes ráno byl aktivován na satelitu Astra 1G, pozice 19,2 st. východně v paketu UPC Direct,
tp. 95, frq. 12,304 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20302, V-PID 151, A-PID 160, nový kanál s identifikací HBO2. Jedná se o maďarskou mutaci filmového kanálu, který dnes zahajuje pro maďarské abonenty s oprávněním na prémiový kanál HBO. Už od rána byla vysílaná černá obrazovka s logem HBO 2 v pravém horním rohu. U loga se ještě zastavíme, na našem serveru uveřejňujeme správnou, certifikovanou podobu, zaslanou nám společností HBO Česká republika. Jiná loga, jinde publikovaná nejsou správná.

V době psaní „ranního“ příspěvku bylo „vysílání“ volné, ale v 11.17 hod. se už na chvíli začalo testovat kódování. Vlastní start programu nastal ve 14.00 hod. Nejprve se objevil text v českém a maďarském jazyce o trestnosti nelegálního sledování a nahrávání programu, pak naběhla nová znělka s logem HBO2 (ano tím, který zde máme na posledním obrázku) a na opět dvojjazyčných titulcích se prezentovala nabídka na dnešní den. Začíná se v 14.00 hod., poslední film dnešního dne staruje po půlnoci, v 0.35 hod.


Vysílání bude samozřejmě kódované v systému CryptoWorks. Za týden (15.9.2003 v 14.00 hod.) startuje na stejné frekvenci i česká mutace HBO2, která se bude lišit jen identifikátorem - audio PIDem – měla by mít A-PID 161. Tento identifikátor byl dnes po obědě skutečně zapnutý, je na něm možnost anglického zvuku (oproti ”hlavnímu” maďarskému).

Vysílání pro maďarského a domácího diváka tedy bude stejné, se stejnou programovou nabídkou, která se bohužel liší od polské - která je celodenní a více profilovaná a nabízí i pořady (filmy, koncerty a dokumenty) domácí provenience. To zatím od maďarsko-české podoby HBO2 čekat nemůžeme. Také satelitním divákům, kteří si chtějí vysílání nahrát na videorekordér asi bude vadit „chechták“, tedy označení věkové vhodnosti (přístupnosti filmu) v levém spodním rohu obrazovky. Jedná se o barevné (zelené, žluté či červené kolečko) s číslovkou věku. V Maďarsku je (podobně jako na Slovensku) toto označení povinné ze zákona, ale český divák na to zatím není zvyklý.

HBO Česká republika bude nabízet kanál HBO2 jako HBO MaxPak. Podle vyjádření společnosti umožní divákům dvojí volbu programu ve stejné době a za stejnou cenu. Koncept HBO MaxPak vznikl před více než deseti lety ve Spojených státech, jako reakce na zvyšování počtu paralelních kanálů stanice HBO. Divákům tak byly poskytnuty za stejnou cenu služby několika kanálů, odvozených od základní programové nabídky filmového kanálu HBO. Verze HBO MaxPak v České a Slovenské republice je podobná. Nový kanál HBO2 umožní českým a slovenským divákům sledovat za stejný účastnický poplatek službu vyšší hodnoty. Oba kanály budou ve stejné době vysílat dva odlišné programy. Divák si tak bude moci vybrat ke sledování ze dvou různých filmů. HBO2 představí program naplněný kasovními trháky, televizními seriály, koncerty, programy z originální tvorby HBO a dokumentárními pořady ze světa filmu. Vše plně dabované, bez reklam, 12 hodin denně během týdne a s rozšířenou 16 hodinovou nabídkou během víkendu.


HBO MaxPak bude k dispozici kromě satelitního paketu UPC Direct ve většině kabelových systémů, včetně největších kabelových operátorů UPC a Intercable CZ, v kabelové síti TES Media ale z technických důvodů až v příštím roce.


A co se bude od 15.9. vysílat? I to už není tajemstvím – na našem webu v sekci TV program si můžete stáhnout aktuální verzi podrobného programového přehledu na celý měsíc. Nyní je tam na zbytek září a říjen, koncem září tam přidáme i přehled na měsíc listopad.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/713/dnes-zahajuje-madarske-hbo2-za-tyden-ceske/