Německé hudební stanici Viva se zatím nedaří konkurovat MTV
Autor: A.Junek, HN Přidané: 24.09.2003
Německá hudební stanice Viva hledá nového manažera pro své dva vysílací kanály. Citelně totiž zaostávají za hlavním konkurentem společnosti Viva Media, kterým je německá mutace hudebního kanálu MTV.



První kanál MTV má tržní podíl u mladých lidí mezi 14 - 29 lety, což je hlavní segment trhu pro stanice tohoto typu, přes dvě procenta. Proti tomu hudební kanál Viva 1 přiláká jen 1,8 procenta. Vyplývá to z údajů statistického institutu GfK.

„Změna vedení je pozitivním krokem. Dieter Gorny je sice skvělý ve strategickém plánování, ale hudební trh se od jeho nástupu velmi změnil,“ uvedla na adresu stávajícího šéfa stanice Viva Monica Cocco, analytička kolínské Stadtsparkasse. Společnost Viva také podniká kroky, aby zvýšila zájem zadavatelů reklamy, a tím zvýšila svůj obrat. Nedávno proto snížila ceny reklamního času na prvním kanálu o dvacet procent. Naopak kanál Viva Plus svůj reklamní čas prodává nyní o deset procent dráž. Analytici však pochybují, že toto přiláká nové zákazníky, napsal německý server ftd.de.

„Těch deset procent navíc u kanálu Viva Plus však nemůže vykompenzovat dvacetiprocentní slevu hlavního kanálu,“ lze slyšet z úst některých frankfurtských analytiků. Finanční ředitel stanice Christian Gisy je však podle listu Financial Times přesto optimistický, že zlevnění reklamy nebude znamenat propad tržeb. Co nejvyšší ziskovost je totiž pro společnost Viva Media velmi důležitá. Podle dohody s investorem AOL Time Warner nesmí společnost totiž mezi lety 2002 až 2004 překročit celkovou ztrátu ve výši 19,4 miliónu eur. V opačném případě by jinak musela z investice 29,7 miliónu eur vracet více než šest miliónů americkému investorovi zpátky. „Musíme na tom tvrdě pracovat, ale jsme si téměř jisti, že žádné zpětné platby neproběhnou,“ ujišťoval Gisy německý tisk.

Letošní rok je pro společnost v tomto směru prozatím nadějný. Její zisk za první pololetí byl totiž 147 tisíc eur. Ovšem její tržby ve srovnání s loňským stejným obdobím klesly o osm procent na 50 miliónů. Jen příjmy z reklamy propadly o více než tři milióny eur. Nebezpečím pro televizní společnost může být i fakt, že její zisk není tvořen díky hlavní činnosti. V tomto roce totiž její pozitivní výsledek ovlivnila především dceřiná společnost Brainpool. Tato produkční společnost totiž jen za druhé pololetí vykázala při tržbách 15,5 miliónu eur zisk 2,6 miliónu.

Zdroj: Adam Junek, Hospodářské noviny, 22.9.2003

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/735/nemecke-hudebni-stanici-viva-se-zatim-nedari-konkurovat-mtv/