Rozhlasový digitální systém IBOC nyní přichází do Evropy jako „HD rádio“
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 11.10.2005
Digitální rozhlasový standard IBOC, doposud přednostně zavedený v USA a části Asie, by nyní měl být vyzkoušen i v Evropě. Pod značkou „HD rádio" chce nyní americká firma iBiquity vyzkoušet tento rozhlasový systém i na našem kontinentu, kde se digitální rozhlasový standard DAB doposud nikde nedokázal neprosadit (s výjimkou Velké Británie).

Rozdíl je ten, že u systému IBOC je možné dále využívat původní kmitočty VKV, dokonce je možné souběžné analogové a digitální vysílání na stejné frekvenci. To by snad mohlo zaručit přechod z analogové na digitální techniku bez velkých problémů. K příjmu je však třeba zvláštní přístroj.

Evropskou premiéru bude mít nový systém ve Švýcarsku - díky soukromé stanici „Radio Sunshine“. Od jara 2006 by stanice měla vysílat souběžně analogově a digitálně, s firmou iBiquity podepsala příslušnou smlouvu.

Je třeba počkat na to, jak dopadnou výsledky experimentu, neboť v USA dosavadní vysílání IBOC vzbudilo i záporné reakce. Kromě podstatného omezení území pokrytí signálem u analogového příjmu si mnoho posluchačů stěžuje především na rušení digitálním signálem.


Zdroj: [SatelliFax], www.ukwtv.de, 2. 10. 2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/7367/rozhlasovy-digitalni-system-iboc-nyni-prichazi-do-evropy-jako-hd-radio/