Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 18:45:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Koncert na kurtech podruhé

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 14.10.2005



Už podruhé nabídne Televizní studio Ostrava divákům Koncert na kurtech. Netradiční a pro mnohé nečekané prostředí tenisové haly v centru Ostravy se při tom na pár svátečních okamžiků zcela promění. Koncert na kurtech sledujte na ČT2 v sobotu 22. října 2005 ve 21:00 hodin.

Centrum hudby, zábavy a tvorby pro děti a mládež poprvé nabídlo tento formát televizním divákům v prosinci 2003. Věříme, že i tentokrát osloví žánr vážné hudby své posluchače. Na ostravské kurty přitáhla tato zajímavá příležitost na čtyři sta mladých lidí. Klasiku totiž interpretovali jejich vrstevníci, kteří už dnes dosáhli nesporného mistrovství. Na přitažlivosti pořadu má svůj podíl i neformální atmosféra a určitý prvek recese, který obstarává průvodní slovo populárního sportovního komentátora Petra Vichnara a houslisty Václava Hudečka. Každé vystoupení je předznamenáno dvouminutovou předtáčkou, která jednotlivé interprety před jejich vystoupením představí. Vždy tak trochu méně oficiálně, jako bytost, která má specifické zájmy a umí vtipkovat na vlastní adresu.


Alexandr Starý
Fryderyk Chopin: Nocturno c moll, op. 48, č. 1
Claude Debussy: Ohňostroj z II. sešitu Preludií

První v programu vystupuje klavírista A. Starý (nar.1983), který vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a dnes je studentem AMU v Praze. V roce 2001 vyhrál Mezinárodní klavírní soutěž Fryderyka Chopina a o rok později Mezinárodní interpretační soutěž Beethovenův Hradec. Vystupoval se Státní filharmonií Brno, s Janáčkovou filharmonií Ostrava, koncertoval v Německu, Švýcarsku a Polsku. Zajímá ho také dirigování a tvrdí, že bez klavíru by žít mohl, ale bez hudby nikoli. V jeho medailonu jej divákům představíme jako vášnivého cyklistu.


Martina Bačová
Camile Saint Saens: Havanaise

I ona studovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, posléze na Státní konzervatoři v Praze, kde byla studentkou prof. Ivana Ženatého, kterého po úspěšně vykonaných přijímacích zkouškách následovala na dva roky na Hochschule für Music C. M. von Webera. V současné době studuje na Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity. Zdobí ji vítězství na prestižních soutěžích u nás i v zahraničí. Vystupuje jako sólistka s řadou komorních orchestrů (Slovenský komorní orchestr pod uměleckým vedením Bohdana Warchala, Janáčkův komorní orchestr, Camerata Janáček aj.). V roce 2003 absolvovala koncertní turné ve Španělsku, kde sólově vystupovala s houslistou Ivanem Ženatým. Koncertně vystoupila také s dalšími osobnostmi hudebního světa, jakými jsou např. Shizuka Ishikawa, Charles Neidich aj. V roce 2002 se Martina Bačová stala sólistkou Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na základě nahrávky získala stipendium na letošní mistrovské letní kurzy na Institut of Music v Clevelandu. Spolupracuje s Českým rozhlasem. Půvabná Martina Bačová se zajímá o numerologii, jejím velkým koníčkem je také tanec.


Nikolas Grigoriadis
George Enescu: Legenda pro trubku a klavír
Vladimír Figar: Figarova skladba

Nikolas (nar.1981), známý mezi mladými lidmi jako člen skupiny Kryštof, vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a letos absolvoval brněnskou JAMU. Je nositelem druhého místa v Interpretační soutěži žesťových nástrojů v Brně, a k tomu získal cenu za nejlepší interpretaci Sonáty pro trubku a klavír Bohuslava Martinů. Nikolas chodí občas běhat a je vášnivým řidičem. Na koncertě jej přišli povzbudit kolegové s kapely i početné řecké příbuzenstvo. Figarova skladba byla zkomponována jen pro něj a Nikolas si ji zahrál za klavírního doprovodu autora.


Jazzcombo – ZUŠ E. Runda
Wayne Shorter – Footprints
Mike Stern – Chatter

Šestičlenný jazzový orchestr vznikl v září 2002. Soubor založil a stále jej vede člen skupiny Buty Milan Straka. Jeho členy jsou středoškolští studenti, každý z nich hraje v dalších vlastních kapelách různého žánru, například bubeník a saxofonista hrají v dechovém orchestru v Dolním Benešově. Loni získalo Jazzcombo druhé místo v krajském kole soutěží ZUŠ, předběhl je dixieland z Krnova. Jak říká Milan Straka, hrát jazz se hudebníci učí celý život.


Daniel Skála
Leoš Janáček – Lístek odvanutý
Jan Meisl - Toccata

Cimbalista Daniel Skála (nar. 1981) pochází z Opavy. Studoval na kroměřížské konzervatoři a u legendární Růženy Děcké, která založila Mezinárodní festival cimbálu ve Valašském Meziříčí. Daniel na tomto festivalu čtyřikrát vyhrál. V roce 2001 byl přijat na Lisztovu akademii v Budapešti, ukončil dva ročníky. Na žádné vysoké škole v ČR cimbál se zaměřením na interpretaci vážné hudby studovat nelze, tudíž je výuka v Budapešti jednou z mála možností dalšího vzdělávání v tomto oboru. Bohužel vzhledem k finanční náročnosti byl Daniel nucen toto studium přerušit. Momentálně je studentem Ostravské univerzity, kde studuje hudební výchovu III. stupně a sbormistrovství a Janáčkovy konzervatoře se zaměřením na hudební skladbu. Mladý hudebník vystupoval před dvěma lety například s Janáčkovou filharmonií Ostrava, jinak ale hraje především sólově a to jak doma, tak i hojně v zahraničí. Dan Skála patří k velkým propagátorům cimbálu ve vážné hudbě. Účastnil se také tří celosvětových kongresů cimbalistů na Slovensku, v Bělorusku a ve Švýcarsku. Po ukončení studia chce Daniel přispět ke zdokonalení výuky hry na cimbál v České republice, popř. prosadit výuku hry na tento hudební nástroj na vysoké škole.

Na Koncertě na kurtech předvedl nejen Janáčkovu skladbu původně určenou pro klavír, ale i kompozici svého přítele Jana Meisla, který je fenomenálním hráčem na bajan a vyučuje skladbu na Janáčkově konzervatoři.


Jiří Slavík
Hans Fryba: Sarabanda
Renaud Garcia-Fons: Bajo Andaluz

Kontrabasista Jiří Slavík začínal ve folklorním souboru Vonička. Před pěti lety se jeho rodina odstěhovala do Říma, kde dospívající Jirka vstřebával další kulturní i hudební impulsy. Od patnácti pak studoval zároveň dvě školy - mezinárodní střední školu s maturitou, a římskou konzervatoř Svaté Cecílie, kterou po třech letech dokončil. Sám o tom říká: "Byla to víceméně souhra náhod, že jsem na té konzervě začal studovat. Nejdříve mi praskl na base krk, a člověk, který ji pak spravoval, mi dal číslo na tamějšího profesora, že by si mě rád poslechl. Ze začátku jsem se chodil jenom dívat do hodin ostatních, hrál jsem vždycky tak pět, deset minut. O pár měsíců později jsem udělal přijímačky a dostal jsem se přímo do pátého ročníku. Takhle pro mě bylo možné onen sedmiletý kontrabasový kurz dokončit. Po tři roky jsem moc volna neměl; od rána do tří odpoledne jsem byl ve škole, ta byla v angličtině, a potom na konzervě, v italštině, tak do sedmi, do osmi. Ze školy domů jsem se vracel třeba i v deset večer." Po dokončení obou škol se Slavíkova hudební cesta ubírá skrze studium oborů skladba a hra na kontrabas na Royal Academy Of Music v Londýně. Jako muzikant má Jirka nejblíže ke spontánnímu muzicírování a improvizaci. „Z tohoto důvodu jsem často a rád na jevišti sám a velkým orchestrům se pokud možno vyhýbám." Kromě hudby a folkloru se Jirka Slavík rád toulá po horách a volné přírodě.


Archi Iuventi – ZUŠ Valčíka
Georg Philip Telemann: Suita Don Quichotte - výběr vět
Antonio Vivaldi: Čtvero ročních období - "ZIMA", sólové housle Václav Hudeček
Peter Breiner - The Beatles - Concerto Grosso ( "Michelle", "Good Night")

Žákovský soubor „ARCHI IUVENTI“ působí na ZUŠ Ostrava – Poruba třetím rokem. Vznikl z iniciativy samotných žáků, od menších obsazení v komorních hrách, až do dnešní podoby. Vystupuje v obsazení 9 – 13 hráčů (smyčce a cembalo) ve věku od 10 do 17 let.

Za krátkou dobu své činnosti soubor ARCHI IUVENTI dosáhli mnoha úspěchů. Pravidelně se účastní interpretační soutěže „K.Ditters z Dittersdorfu a hudební klasicismus“ ve Vidnavě. Soubor často vystupuje na veřejných koncertech v Ostravě, účinkoval na družebním koncertě v polských Katowicích. Velká část souboru se zúčastnila v červenci 2004 akce „Interpretační kursy sólové a komorní hudby“ v Bechyni. Nedávno byly pořízeny nahrávky souboru v Českém rozhlase Ostrava. V roce 2005 postoupil do 2.kola soutěže „Concertino Bohemia“. Většina členů je rovněž členy cimbálové muziky své základní umělecké školy. „ARCHI IUVENTI“ mají v repertoáru skladby od baroka až po současnost.

Na koncertě spolu s nimi vystoupil hrající kapitán Václav Hudeček. Společně si vystřihli jednu větu ze Čtvera ročních období A.Vivaldiho (Zima).


Ještě několik poznámek k pořadu:

- Václav Hudeček, hrající kapitán, se spolupodílí na komentáři Petra Vichnara, stejně tak jako se při sportovních přenosech využívá spoluúčasti špičkových sportovců nebo trenérů. Petr Vichnar sděluje fakta, Václav Hudeček komentuje specifiku jednotlivých nástrojů a individuální přístup jednotlivých interpretů.

- vstřícná nálada publika se projevuje spontánními reakcemi a hlasitou odezvou

- koncert je efektně nasvícený a využívá proskleného pozadí, kterým prosvítají stromy v setmělém parku kolem sportovního areálu


Ke sledování koncertu zvou:

Václav Hudeček
Petr Vichnar
Marek Dohnal, šéfdramaturg centra hudby, zábavy a tvorby pro děti a mládež
Martin Novosad, dramaturg



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.10.2005 • Rozpravy o českých médiích [ 1 ]
14.10.2005 • Rada začala správne konania voči Markíze, JOJ a STV a udelovala pokuty
13.10.2005 • Ocenění reportáží Jezy 1, 2 pořadu Reportéři ČT a filmu Český sen
13.10.2005 • Ordinace v růžové zahradě nejsledovanějším seriálem večera
12.10.2005 • Velká pardubická jako televizní podívaná
11.10.2005 • Herectví Miroslava Donutila přilákalo diváky k ČT1

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist