Interaktívne služby cez Open a Sky Active - 1.časť
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 29.09.2001
ARD Digital

Polsat

hry v Sky Digital
Každý serióznejší prevádzkovateľ digitálneho paketu (Premiere World, ARD Digital, Sky Digital, Cyfra+, PolSat, ...) ponúka okrem tv a rádio staníc i nejaký ten interaktívny servis. S pojmom interaktívny servis sa budeme stretávať čím ďalej častejšie a ostáva len dúfať, že i slovenský a český divák sa ho dočká v niektorom digitálnom pakete určenom pre naše krajiny (možno i v terestriálnom DVB-T).

Interaktívny servis si pre existenciu vyžaduje mať k dispozícii nejaký ten spätný kanál. Ten je riešený momentálne cez telefónnu linku. Takže pokiaľ nemáte pevnú linku, je to smola. Na druhej strane sú tu určité ”interaktívne služby”, ktoré si nevyžadujú spätný kanál - offline služby. Je ňou napríklad služba Sky News Active, ktorú si predstavíme v pokračovaní tohto článku. Princípovo je to rovnaké ako pri satelitnom ineternete: cez telefónnu linku (modem) vyšlete do centrály svoju požiadavku a cez satelit dostane odpoveď.

Prevádzkovateľ digitálneho paketu má zvyčajne dohodu s operátorom telefónnej siete o tom, že abonent využívajúci telefónnu linku ju využíva cez tzv. zelené číslo a tak platí nie za prevolané impulzy, ale za služby, ktoré týmto spôsobom využíva. Pokiaľ by prevádzkovateľ všemožne nevychádzal v ústrety užívateľom, znamenalo by to výraznejší pokles záujmu o interaktívne služby zo strany abonentov a tým by aj ich rozvoj nemohol dynamicky napredovať.

K využívaniu interaktívnych služieb sa v digitálnych prijímačoch musí nachádzať softvér zabezpečujúci chod interaktívnych služieb. Väčšina prevádzkovateľov uprednostňuje Open, ktorý pochádza od rovnomennej spoločnosti. Jedným z posledných je Sky Active, ktorý je už teraz nasadený v pakete Sky Digital a voči softvéru Open, sa javí ako oveľa rýchlejší a pružnejší. Pokiaľ budete chcieť využívať interaktívny servis, nezabudnite si pozrieť pri kúpe digitálneho prijímača, či má preň podporu.

Vo Veľkej Británii majú mesačne interaktívne hry viac ako milión registrovaných prístupov, pričom niektoré hry môžete hrať i bez toho aby ste si dali svoje skóre zaregistrovať v centrále. Na druhej strane ak si svoje skóre nezaregistrujete, ukracujete sa o možnosť vyhrať niektorú cenu, o ktoré sa aktuálne hrá. Zvyčajne sa hráva o Playstation.

Ponúkané hry sú na úrovni počítačových 386-ových hier, jedná sa o logické hry a tak žiadne príšerky určite nebudete strieľať (maximálne sa im vyhýbať). Tieto hry nemajú trend dobehnúť hracie konzoly, proste majú iba spríjemniť voľný čas najmä najmladším užívateľom z rodiny.


Nikto dnes nevie s určitosťou povedať, či interaktívne služby ponúkané satelitným užívateľom prežijú dlhšie ako tie, ktoré sú ponúkané internetovým užívateľom. S ohľadom na rýchlosť a možnosť využitia videosnímok v servise vedie jednoznačne satelitná služba. Na druhej strane pestrosť a rozmanitosť informácií nachádzajúcich sa v internete uprednostňuje tento spôsob prístupu k službám.

Aké služby sa ponúkajú?

  • nakupovať bez toho, aby ste chodili do obchodu. Či už CD, knihy, kazety, hračky, hry. TV stanice ako QVC alebo Simply Shopping touto cestou ponúkajú predaj svojich výrobkov. Nemusíte sledovať vysielanie týchto staníc a čakať než budú prezentovať tovar o ktorý máte aktuálne záujem. Open vám sprístupní ich katalógy s popisom i s obrázkami.

  • objednať si jedlo s donáškou priamo do domu - nápoje, pizzu, špagety, čínu, čokoľvek čo bežne nájdete v stánkoch rýchleho občerstvenia. A nielen tam.

  • vybrať si dovolenku či rezervovať si letenku opäť z veľkého katalógu cestovných kancelárií.

  • prečítať si aktuálne informácie z domova, zo sveta, zo športu, predpoveď počasia, o čom sa píše v aktuálnych číslach novín a časopisov.

  • pre voľné chvíle zahrať si hry alebo preveriť svoje znalosti v množstve kvízov - šport, hudba, film, ...

  • prečítať si došlé a napísať nové e-mail-y. K tomuto účelu je vhodné dokúpiť si klávesnicu.

  • odosielať SMS správy na ľubovoľné čísla mobilných operátorov alebo na pager.

  • prehliadať si svoje bankové konto, vykonávať bankové operácie (samozrejme s GRID kartou).

    Každý prevádzkovateľ digitálneho paketu ponúka rôznu kombináciu vyššie vymenovaných služieb. Tie, ktoré som spomenul, sú ponúkané všetkým abonentom britskej Sky Digital. Hranice využitia interaktívnych služieb nie sú ešte zďaleka obmedzené hoci operačná pamäť (64MB) terajších digitálnych prijímačov určených pre interaktívne služby Sky sa môže rýchlo stať nepostačujúcou. V nasledujúcej časti sa pozrieme na tzv. offline ”interaktívne služby”.

  •  
    © satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
    http://www.satcentrum.cz/clanky/74/interaktivne-sluzby-cez-open-a-sky-active-1-cast/