DVB-T v Bavorsku – rozšíření vysílání
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 25.10.2005

Od 26. 10. 2005 bude možné v Mnichově a dalších částech jižního Bavorska digitálně terestricky přijímat stanici „München.TV“ na 66. kanále. Od 31. 8. 2005 se v této oblasti dá přijímat pozemní televize výhradně digitálně, tj. s přijímačem DVB-T. S pokojovou, venkovní nebo střešní anténou lze přijímat (podle místa příjmu) až 25 televizních programů a služeb.

U velkého množství přístrojů je třeba pro příjem nové stanice nově naladit set-top-box. Jestliže by se nový program automaticky nezobrazil v seznamu stanic, doporučuje se tzv. manuální vyhledání pro 66. kanál. Alternativně by se mohlo použít i „automatické průběžné vyhledávání".

Nabídka programů DVB-T je pestrá a skládá se ze všech známých plnoformátových, zábavních, zpravodajských, sportovních a nákupních kanálů. Novou stanicí bude nabídka rozšířena a doplněna o regionální televizní program pro Mnichov a Oberland (Vysočina).

Přechod na DVB-T v Bavorsku proběhl bez velkých problémů. V regionech, kde se uskutečnil přechod na vysílání DVB-T, si mezitím pořídilo příslušnou přijímací techniku 78 % domácností s terestrickým příjmem. Počet uživatelů se zvyšuje i po pěti měsících po zahájení vysílání DVB-T v regionu. Důvodem je také větší pravděpodobnost použití přenosných televizních přístrojů, příslušenství pro počítače PC, notebooků pro televizní příjem za jízdy a mimo budovy.


Zdroj: [ab], Digitalfernsehen.de, 20.10.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/7416/dvb-t-v-bavorsku-rozsireni-vysilani/