Stavíme rodinný domek - nezapomeňme na rozvody
Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexpo.cz Přidané: 27.09.2003
I pro anténáře je potěšením oživení výstavby zejména rodinných domků, protože tím pádem je opět práce až nad hlavu, a to práce nanejvýš tvořivé a trvale vybízející k přemýšlení. Ne, že by anténáři nebyli lidmi přemýšlivými, ale především projektanti a snad i řemeslníci od řemesla elektrikářského prostě moc ty ostatní rozvody, v nichž běží méně než 220 V nějak neuznávají. Často se setkáváme i u velkých bytových domů s tím, že projektant do STA navrhl soupravu Grundig či podobnou, která snad byla na úrovni ještě před deseti léty, ale dnes jsme už prostě někde jinde. Nevím, jak lépe přispět k součinnosti mezi projektanty a montážníky moderních telekomunikačních zařízení, prozatím je to spíš na úrovni boje.

O co vlastně jde ? Především při realizaci dnešních moderních rodinných domků se používá velmi lehkých materiálů či dokonce sádrokartonů a podobných vymožeností, která rozhodně nejsou vhodné k tomu, aby se do nich rozvody nějak zasekávaly jako tomu bylo dříve třeba u zdících materiálů. V projektu domku se sice v pláncích architekta třeba vyskytují v půdorysech jednotlivých podlaží zakreslené značky anténních zásuvek, ale rozhodně už ne schémata nějakých rozvodů. Dá se to chápat sice i tak, že v té době budoucí majitel, který si sice nechává postavit rodinný domek na klíč, nemá vlastně ani představu, co by vlastně chtěl v jednotlivých místnostech mít za přístroje (technika jde natolik rychle kupředu,že za dobu výstavby RD se může měnit i nabídka), takže to obvykle nakonec sklouzne k tomu, že ono to nějak dopadne.

Stavební činnost začíná, vše úspěšně pokračuje včetně nějakých těch změn v projektu a hrubá stavba je pomalu hotová. Nastupují elektrikáři, kteří dotazy ohledně rozvodů odpovídají : všechno umíme a uděláme, ani satelitní rozvody nejsou problém, vždyť jsme to dělali už stokrát. Ano ?! Ale jak ?

Na scénu přicházíme my, anténáři, na první obhlídku stavby a konzultace se zákazníkem na téma příjmu televizních a satelitních programů. Na dotaz ohledně jeho přání v oblasti příjmu obvykle sdělí : chtěl bych všechno a v každé zásuvce, pro jistotu v každé místnosti.

Ovšem zjištění stavu po elektrikářích bývá povětšinou dost tristní. : stromečkový rozvod, neschopný jakéhokoliv vyvážení (na satelitní signál do přijímačů naprosto nevhodný…), použité kabely výhodně nakoupené ve výprodeji. To je kolikrát ještě ta lepší varianta, daleko více se dá především u sádrokartonů setkat s tím, že rozvody nejsou ani vytrubkované, takže nějaké předělání je zhola nemožné. Kabely zazděné nad oknem a zdevastované připevněním konzoly na záclony se vyskytují také často, takže radosti bývá opravdu dost. Při pohledu zdálky vás sice čeká ”potěšení” ve formě naistalovaného stožáru, ale při zjištění, že průměr trubky je kolem 10 mm s jednobodovým uchycením na konstrukci krovu pod průchozí taškou a užitečná výška nad střechou je 50 cm, pak už potěšení skončilo. Kam dát televizní a rozhlasovou anténu a případně parabolu, na to už elektrikáři nemysleli, o přívodu 220 voltů pro nějaký ten zesilovač ani nemluvě. Bývá to opravdu někdy radost : představte si svazek nepopsaných kabelů, vytažených od zásuvek na chodbu nejvyššího patra stočených dohromady spolu s přívodem 220 V. Na minipůdičku výlez žádný, sádrokarton zespodu, podbití a tašky svrchu, vikýř žádný, prostě úspora na úsporu. Ale i to se může podařit, když vás to navíc napadne slušně zamaskovat zrcadlem, které si ale nemůžete vepsat do režie. Někdy je to fakt kouzelnické zaměstnání a tento článek zvolání, které sice nic neřeší, ale aspoň nabádá, že konzultace kolem televizního příjmu a rozvodu jsou také nezbytné už v první fázi stavby, aby pak zbytečně nedocházelo k výrobě problémů.

Určitě by s dalo tímto tématem zaobírat do daleko větších detailů, protože současné integrované rozvody kombinované třeba s vnitřním videookruhem, rozvodem vzdušného internetu či vstupem a výstupem domácích kamer nebo až hlídáním domu přes satelit jsou velmi vděčným námětem, ale o tom zkusíme pohovořit třeba při návštěvě některé ze specializovaných firem.

Samozřejmě, že na všechny tyto práce existují doporučené ČSN, které by bylo třeba ovšem přece jen inovovat v souladu s novými technickými trendy a výrobky. A tak nabízím aspoň několik snímků dobře odvedené práce jednou instalační firmou.


Fotografie: Příklad čistě a pečlivě provedeného anténního a satelitního rozvodu jednoho rodinného domku v Čechách, provedení a fotografie - Petr Petrášek, Praha, petra.sat@seznam.cz, pro zvětšení fotografií klikněte na obrázek.


Autor textu: Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/742/stavime-rodinny-domek-nezapomenme-na-rozvody/