DVB-T v Polsku: vlastní projekt sítě TVP
Autor: Janusz Sulisz , e-mail: info@digital-tv.pl Přidané: 29.10.2005
Telewizja Polska S.A. pracuje na vlastním projektu celoplošné sítě DVB-T. Projekční práce jsou nezávislé na regulačním úřadu a opírají se o zcela jiné technické předpoklady (řešení). Projektovaná síť DVB-T pro TVP předpokládá opuštění objektů monopolní vysílací společnosti - TP Emitel.

Základním předpokladem projektu TVP je „velkoplošná síť SFN" zabezpečující celoplošné vysílání čtyřech programů TVP a šíření 16 regionálních programů. Síť DVB-T televize TVP má být vytvořena na základě nízké lokalizace. Plánovaná výška zavěšení (umístění) antén je 40 až 60 m nad terénem. Mají být využity vysílače malého výkonu. Projekt předpokládá výstavbu nebo adaptaci asi 330 nových vysílacích objektů.

Přípravný projekt sítě provedla poznaňská firma Tele-Com s. s r. o. Náklady na výstavbu sítě jsou podle odhadů TVP asi 166 miliónů zlotých a roční využitelné výdaje TVP jsou asi 90 miliónů zlotých.

V polské DVB-T to vypadá na velké soupeření mezi vysílatelem TP Emitel a televizí TVP. Je otázkou, jak dostat do hry komerční stanice Polsat, TVN, které uvažují o systému MPEG-4. Situace v polském vysílání DVB-T bude asi více a více nepřehledná. A to v době, kdy v Praze bylo zahájeno pravidelné vysílání DVB-T a to samé lze čekat na Slovensku, na Ukrajině i v Bělorusku.


Zdroj: Janusz Sulisz, www.digital-tv.pl, www.satkurier.pl, 21.10.2005, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/7431/dvb-t-v-polsku-vlastni-projekt-site-tvp/