Dnes zahajuje Music Box v České republice
Autor: MF Dnes , e-mail: info@idnes.cz Přidané: 01.10.2003
Pod názvem Musicbox začne dnes na území Česka vysílat hudební interaktivní televize, šířená satelitem a kabely. Slovo ”interaktivní” vysvětluje její zakladatel Marcel Dekanovský tím, že program si určují diváci. ”Musicbox je čistě digitální, automatické vysílání, které reaguje na přání diváků. Ti mohou hlasovat pomocí audiotextového čísla nebo textovou zprávou SMS z mobilu, brzy i prostřednictvím internetu. Počítač pak vyhodnotí hlasy a sestaví program podle vůle většiny. Vždy se tedy vysílá to, co je nejpopulárnější,” říká Dekanovský, původní profesí režisér.

Diváci, kteří jsou sami sobě ”programovým ředitelem”, též mohou posílat své vzkazy a nápady. ”Záměrně nemá Musicbox moderátory, přináší neustálý tok hudby. Proto je oblíbený v klubech. Nikomu nevnucuje vkus, odráží okamžitě mínění publika, jde o klasickou komerční televizi zaměřenou na mladé,” tvrdí Dekanovský po zkušenosti z vysílání na Slovensku. Podle průzkumů prý má stanice od páté ráno až do půlnoci téměř shodný počet diváků, kteří do odeslání svého hlasu investují - v Česku 14 korun. V nabídce Musicboxu jsou nové typy videoklipů i retrohudba 60. let.


Doplnění redakce:

Musicbox bude zatím vysílat v šestnácti kabelových sítích, není ale do budoucna vyloučené ani jeho zařazení i do nabídky v UPC Direct. Satelitní diváci mohou tuto interaktivní televizi sledovat volně ze satelitu Intelsat 707 na pozici 1,0 st. západně, transponder Telenor Slovakia (kde je i JOJ TV a TA3), frq. 11,540 V, SR 26000, FEC 3/4.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/749/dnes-zahajuje-music-box-v-ceske-republice/