Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 06:53:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Manželské etudy po dvaceti letech

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 30.12.2005


Cyklus dokumentů Manželské etudy po dvaceti letech, který vznikl v koprodukci České televize a společností Nadace Člověk a čas a Třeštíková Helena, navazuje na cyklus šesti cca 35minutových dokumentárních filmů Manželské etudy, mapujících život šesti mladých manželských dvojic od momentu jejich svatby po dobu šesti let (1980–1986) a uvedených Československou televizí v roce 1987.

V roce 1999 se Česká televize rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život. Manželské etudy po dvaceti letech, byly natáčeny v letech 1999–2005, jednotlivé díly mají hodinovou stopáž a jejich tvůrci jsou: Dramaturgie Michael Třeštík, Martin Štoll; Zvuk Jan Valouch, Vladimír Nahodil, Miroslav Šimčík; Střih Zdenek Patočka; Kamera Vlastimil Hamerník, Miroslav Souček; Produkce Ivana Průšová; Spolupracovali Jaroslava Hrubá, Mirko Veselý.

Snímek (v pořadí šestý) Ivana a Václav získal na 9. Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2005 Cenu pro nejlepší dokumentární film 2005.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


Bližší informace:


1. ledna - Ivana a Pavel

Pavel s Ivanou žijí se synem Dominikem a dcerou Růženkou stále ve stejném malém bytě v Nuslích. Pavel má množství koníčků a ten největší – kulečník se mu stal i povoláním, protože provozuje luxusní pražskou kulečníkovou hernu a organizuje různé soutěže a exhibice. Kulečníkem se zabývají i obě děti: Dominik (18) Růženka (11). Pavel stále hraje amatérsky divadlo ve stejném souboru jako před lety a dokonce hrají mnoho let i stejnou hru „Baladu pro banditu“. Pavel hraje i fotbal, jezdí na motorce a nově začne i s golfem. Ivana je „manažerkou“ rodiny ,stará se o domácnost, o všechny členy rodiny, doprovází dceru na krasobruslení a tance a v tom nalézá svou seberealizaci.


8. ledna - Mirka a Antonín

Tonda s Mirkou žijí s dcerou Lucií (18) a synem Tomášem (13) v typickém sídlištním bytě. Mirka má v přízemí jejich domu malé vlastní kadeřnictví a Tonda je zaměstnán u firmy distribuující disky na pneumatiky. Dcera Lucie má vážnou známost a to je velký rodinný problém, protože Mirka, která se vdávala v 17 letech by ráda dceru od předčasných vztahů uchránila. Lucie se ale nedá, a proto zažijeme svatbu a narození malého Patrika. Mirka s Tondou se v časném věku stávají babičkou a dědečkem. Lucie s manželem bydlí ve stejném bytě, kde začínali Luciiny rodiče, a tak se život opakuje až na to, že Lucie s manželem jezdí luxusnějším autem, na dovolenou jezdí do Dominikánské republiky a Luciin manžel Martin neřeší v Mototechně brigády socialistické práce jako kdysi její otec Antonín, ale provozuje bazar a zastavárnu s mobily a televizemi.


15. ledna - Zuzana a Vladimír

Vladimír se před začátkem nového natáčení vrátil z několikaletého pobytu v New Yorku, kde se živil jako fotograf. Tato zkušenost ovlivňuje jeho život a Vladimír vše neustále poměřuje a srovnává se svou americkou zkušeností. Zuzana nové natáčení nejdříve odmítla a souhlasila teprve po několika letech, kdy se s Vladimírem rozvedla. Zuzana to vysvětluje stále intenzivnější potřebou nezávislosti a samostatnosti. Jejich tři dcery (18, 17 a 14 let) rozhodnutí rodičů rozejít se chápou. Vladimír se snaží vybudovat fotografický ateliér a uplatnit své zkušenosti, ale to se mu po celou dobu několikaletého natáčení příliš nedaří. Po rozvodu se odhlašuje ze společného bytu a končí obrazně řečeno jako bezdomovec.


22. ledna - Zuzana a Stanislav

Zuzana a Stanislav se asi pět let před začátkem nového natáčení rozvedli. Zuzana žije s dětmi Honzou (18) a Zuzankou (15) na malém městě, pracuje jako pomocná síla v lékárně a chrání si svůj malý svět, do kterého se vejdou děti, práce pravidelné sledování telenovel v televizi. Stanislav žije v Praze, vystřídá několik partnerek a poté se znovu ožení. Stanislav je velmi aktivní. Podniká, pak se živí jako překladatel a s novou ženou začne budovat ekologický dům. Děti mezi dvěma životními modely postupně volí cestu aktivity a činorodosti, opouštějí malé město a vrhají se do víru složitého života v Praze.


29. ledna - Marcela a Jiří

Marcela je rozvedená a žije sama se dvěmi dětmi v malém, tmavém a vlhkém bytě v centru města. Ivana (18) se učí zahradnicí. Její otec Jiří se s ní už deset let nestýká a na jejich vztahu leží stín obvinění za sexuálního obtěžování. Jiří nové natáčení odmítl, a tak toto Ivanino obvinění z doby, kdy jí bylo osm let nijak nekomentoval. Matka Marcela navázala nový vztah, ze kterého se narodil syn Tomáš (5). Nový partner ale s rodinou nežije a o syna se nezajímá. Marcela žije velmi chudě, pracuje ve školní jídelně a její jedinou radostí je občasné posezení s přáteli při country hudbě. Ivana je po vyučení většinou nezaměstnaná a práci nemůže sehnat. Tomáš je hyperaktivní dítě, ve škole má velké problémy a přechází na zvláštní školu. Marcela doufá, že zase bude lépe...


5. února - Ivana a Václav

Ivana s Vaškem jsou maximalisté ve všem co dělají. Mají pět dětí (ve věku 18, 15, 13, 5 a 3 roky) a podnikají. Na začátku natáčení rekonstruují starý vinohradský činžák na „největší prodejnu židlí v Evropě“, jak zní záměr. Dům je vybudován a sny se střetávají s realitou. Ivana se kromě podnikání stará o celou rodinu a rozsáhlý dům, který si rodina postavila na okraji Prahy. Václav si stěžuje na malou kupní sílu obyvatelstva a obává se, že s podnikáním skončí. Děti mají své různorodé problémy a rodiče se snaží přežít a zachovat si vnitřní stabilitu.







  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.12.2005 • 13. komnata
30.12.2005 • Rekordní sledovanost seriálu Ordinace v růžové zahradě
30.12.2005 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – 1. ledna 2006
29.12.2005 • Nová vysielacia štruktúra Markízy [ 1 ]
29.12.2005 • ČT Ostrava přinese na obrazovky folklor i animovaný seriál
29.12.2005 • Finále VyVolených sledovalo 800 tisíc ľudí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist