Nekódované vysílání BBC a autorská práva
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 29.10.2003
Společnost News Corporation magnáta Ruperta Murdocha uvažuje o tom, že požádá televizi BBC, aby zastavila vysílání některých programů (např. Simpsonovi) po té, co se BBC rozhodla změnit svou satelitní distribuci televizních programů BBC1, 2, 3 a 4 a v kontinentální Evropě tyto programy zpřístupnila pro nekódovaný příjem.


Ze strany společnosti pana Murdocha je toto rozhodnutí BBC považováno za chybné s tím, že BBC na poskytování nekódovaného vysílání programů této společnosti nemá právo. Společnosti vadí zpřístupnění jejích programů potenciálně miliónům diváků žijícím např. ve Španělsku, Francii a všude jinde v kontinentální Evropě.

Společnost News Corporation nyní zvažuje zastavení prodeje programů pro BBC, soudní zákaz nebo žalobu. Společnost by mohla ve větší míře ohrozit vysílání některých programů BBC, případně dočasně zastavit vysílání programů na které má nyní práva na vysílání. Nová dohoda, která by upravovala práva k vysílání uzavřena není.

Společnost Sony, která vlastní studio Columbia Tristar, ve své nové smlouvě s BBC požaduje náhradu škody v případě přesahu signálu na území kontinentální Evropy. Podlé této smlouvy BBC musí učinit příslušná opatření pro zastavení „neautorizované retransmise“ svého signálu a také musí uhradit škodu, která by mohla společnosti Sony vzniknout, pokud toto šíření signálu BBC společnosti Sony znemožní prodávat své programy v Evropě.


Zdroj: Branislav Pekic, TSI 40/2003, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/782/nekodovane-vysilani-bbc-a-autorska-prava/