DVB-T v Rakousku
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 01.03.2006
Společnost ORS s r. o. jako jediná získala licenci k provozu sítě DVB-T v Rakousku. Na podzim 2006 mají být uvedeny do provozu první vysílače v rakouských aglomeracích s programy ORF1, ORF2 a privátní ATV+. Z každého vysílače musí být vysílána i druhá regionální verze ORF2.

Podle rozhodnutí regulačního úřadu RTR, které ještě není právoplatné, od 1. 8. 2006 smí ORS provozovat dva multiplexy, MUX A a MUX B. MUX A bude mít využitelnou datovou rychlost 14,93 MBit/s a do 1. 3. 2007 musí pokrýt 60 % rakouských domácností, o dva roky později to bude 90 %. MUX B začátkem roku 2008 musí pokrýt alespoň 60 % domácností nejméně třemi televizními programy. Pravděpodobnost příjmu uvnitř pokrytého území by měla dosáhnout 95 %.

V říjnu 2006 se počítá nejprve s jedenácti vysílači DVB-T na náhradních frekvencích (MUX A), v devíti hlavních městech rakouských spolkových zemí. Tak bude možné pokrýt asi 70 % obydlených míst. Do února 2007 má dalších pět vysílačů zvýšit pokrytí na 77 %. Pokrytí 91 % bude dosaženo pomocí 51 dalších vysílačů, které budou v provozu nejpozději na konci roku 2008. Souběžně budou velké analogové televizní vysílače vypnuty a jejich analogové frekvence budou uvolněny pro digitální provoz.

Náklady na přestavbu uhradí všichni provozovatelé programů v tzv. uživatelských poplatcích. Skutečná míra pokrytí bude v každé spolkové zemi rozdílná. Zatímco pro Burgenlandsko se předpokládá pokrytí 99 %, pětina tyrolských domácností musí počítat s tím, že do konce roku 2008 nebudou přijímat DVB-T. ORF si proto u své dceřinné společnosti ORS objedná (velmi nákladné) dodatečné pokrytí. Aby bylo možné zvětšit průměrné pokrytí multiplexu MUX A v každé spolkové zemi z 91 na 95 %, je třeba asi 282 dalších vysílačů.

Do konce roku 2010 budou i tyto vysílače v provozu. Pak bude vypnut i poslední analogový televizní vysílač. Náklady na tuto dodatečnou výstavbu musí ORF uhradit z vyšších „uživatelských poplatků”. Je proto pravděpodobné další zvýšení poplatků za rozhlas a televizi.


Zdroj: Daniel AJ Sokolov, dz/c't, www.heise.de, 25.2.2006, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/7834/dvb-t-v-rakousku/