TV Prima byla vyřazena z UPC Direct pro slovenské abonenty
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 13.11.2003
Soukromá česká celoplošná stanice TV Prima, dosud distribuovaná pouze z paketu Czechlink na družici Eurobird 1 (28,5 s. vých.) začala vysílat od dopoledních hodin dne 17.9.2003 také v paketu UPC na satelitu Astra 1G (19,2 st. vých.). Zde ji naladíme na transponderu č.79, frq. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20325, V-PID 301, A-PID 311, včetně teletextu. Je zakódována v systému CryptoWorks.

Abonenti satelitní služby UPC Direct ji mohli od uvedeného dne přijímat už v základní nabídce Rodina a na pronajatých receiverech Philips DSX6010s byla zařazena na první předvolbu. TV Prima byla dostupná jak pro abonenty České republiky, tak i ze Slovenska. Tento stav však trval jen necelé dva měsíce.

Včera dopoledne, to je ve středu 11.11.2003 byla TV Prima náhle vyřazena z nabídky UPC Direct pro slovenské diváky. Slovenským abonentům ten den zmizela z předvolby č.1 na pronajatém receiveru Philips DSX 6010. Proč se tomu tak stalo?

Nejprve ocitujeme vyjádření, které přišlo ze Slovenska:

„TV Prima bola vyradená z ponuky UPC Direct. Prosím, aby ste zákazníkov, ktorí budú na túto zmenu reagovať, informovali, že vyradenie TV Prima, ktorá bola vysielana v testovacom režime, prešetrujeme. Spoločnosť UPC Slovensko s. r. o. má aj naďalej zaujem dodávať tento program svojim zákazníkom. Ďakujem Vám za porozumenie a prajem Vám príjemný a úspešný deň.“

Z textu je tedy patrné, že slovenskou UPC vyřazení Primy překvapilo stejně tak, jako její abonenty. Kontaktovali jsme proto ještě včera odpoledne tiskového mluvčího UPC ČR, a.s., dr. Františka Malinu, který nám celou vzniklou situaci osvětlil. Nejprve nás odkázal na své prohlášení ze září, ve kterém zdůvodňoval zařazení Primy do nabídky UPC Direct. To už jsme na našem webu otiskli, ale raději jej ještě jednou zopakujme:

„Předplatitelé služby UPC Direct ve své většině získávají signál TV Prima, ČT, a TV Nova terestrickou cestu (kombinace příjmu signálu ”prostřednictvím satelitu a antény”). Ve snaze vyhovět požadavkům těch diváků UPC Direct, kteří nemají možnost přijímat signál TV Prima prostřednictvím televizní antény, se obě strany pouze dohodly o dopravě signálu TV Prima i pomocí digitální platformy DTH. Jde o tzv. dokrytí a služba UPC Direct se stala jednou z mnoha platforem, které jsou využívány pro zabezpečení pokrytí území České republiky signálem této televize.“

No a z tohoto vyjádření se odvíjí i dnešní stav. Všimněte si důležitá slova z poslední věty: dokrytí, jedna z mnoha platforem, které jsou využívány pro zabezpečení pokrytí území České republiky signálem této televize. A zde je tedy výsledek. Podle včerejšího doplnění dr.Maliny je dnes již technicky vyřešené úplné oddělení nabídky UPC Direct pro obě republiky (bývalého společného státu) a TV Prima, která nemá zabezpečena vysílací práva pro své pořady do zahraničí, tak bude nadále dostupná jen pro občany České republiky.

Co z toho vyplývá – příští rok sice vstoupíme do společné, jednotné Evropy, ve které sice zmizely pasové kontroly na hranicích, ale nadále budou existovat omezení v příjmu televizních stanic sousedního státu. O které by sice byl mezi diváky zájem, v řadě případů by si za příjem i platili, ale díky legislativním omezujícím předpisům to možné není. Není to zdaleka jen naše domácí specialita - stejná situace je i u zahraničních placených paketů (vzpomeňme např. Premiere, Sky Digital, ORF).

A nyní se k nim zařadila i TV Prima, dostupná oficiálně a legálně jen občanům České republiky, kteří mají přístupovou kartu na Czechlink anebo UPC Direct a sledují ji pouze na území České republiky. Jedinou výjimku povoluje naše legislativa pro příjem Czechlinku na půdě našich zastupitelských úřadů, jinde mimo území ČR není příjem kódovaných českých stanic legální.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/797/tv-prima-byla-vyrazena-z-upc-direct-pro-slovenske-abonenty/