EastBox DIGITAL vrací licenci
Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 30.11.2003
Společnost EastBox DIGITAL, s.r.o. vrátila licenci na vysílání svého paketu digitálních televizních kanálů, šířených ze satelitu. Rozhodla se tak těsně před spuštěním testovacího vysílání, které chtěla zahájit v pondělí 1.prosince.


Jednatel společnosti EastBox DIGITAL, s.r.o., pan Aleš Jarý, zaslal Radě pro rozhlasové a televizní vysílání žádost o Zrušení licence na žádost provozovatele. Znění tohoto dokumentu vedení poskytlo redakci satCentrum, proto jej můžeme ocitovat:

„Ve smyslu příslušných ustanovení platné právní úpravy Vás tímto žádáme o zrušení licence k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím družice, udělené podle § 25 zákona č. 231/2001 Sb., rozhodnutím RRTV č.j. Ru/321/01/98 ze dne 4.12.2001.

O zrušení shora uvedené licence jsme nuceni touto formou požádat z důvodu technicko-organizačních překážek, vzniklých v důsledku příčin stojících mimo naši společnost, přičemž ale zároveň bohužel není v našich současných silách a možnostech tuto problematiku i při vší snaze zvládnout jiným způsobem. Je nám velmi líto, že se nám i přes veškeré vyvinuté úsilí nakonec nepodařilo překonat pro zdárný vývoj věci natolik zásadní problémy, které jsme předem objektivně nemohli očekávat. Děkujeme za pochopení.“

Společnost EastBox DIGITAL plánovala vysílání osmnácti tematických kanálů pro abonenty v České a Slovenské republice. Cena tohoto paketu neměla překročit 350 Kč (10 EUR). Z důvodu nesplnění dodávky satelitních přijímačů se systémem podmíněného přístupu Videoguard firmy NDS společnost uvažovala zatím zahájit omezené vysílání dočasně přes satelit Amos 1 na pozici 4,0 stupňů západně a po zprovoznění nového satelitu Amos 2 v prvním čtvrtletí příštího roku používat distribuční transpondery společnosti Spacecom z tohoto satelitu na družicový komplex Astra v Betzdorfu. Uplink v Praze by zabezpečovala od 1.12.2003 společnost INTV.

Těsně před zahájením tohoto zkušebního vysílání se však vedení rozhodlo licenci Radě vrátit, přestože už podle jeho slov do projektu investovala 7 let přípravy a náklady ve výši 14 miliónu Kč.


Václav Hrubec, šéfredaktor webu satCentrum.com (.sk), 29.11.2003

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/813/eastbox-digital-vraci-licenci/