Volné vysílání ORF 2 – ano i ne…
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 05.12.2003
Rakouská veřejnoprávní televize (Österreichischer Rundfunk - ORF) zveřejnila svůj plán ukončit kódování svého kanálu ORF2 v roce 2004 již letos v únoru. Zvýšené náklady při dosaženém celoevropském pokrytí jí měly kompenzovat vyšší licenční poplatky. Nyní se ale objevují v tisku poněkud pesimističtější zprávy.


Podle informací z ORF a z úřadu spolkového kancléřství se satelitní varianta ORF 2 bude muset - pro nedostatek programů ošetřených autorskými právy - prostě omezit. Programy v dopoledním čase nedostaly finanční podporu, tzn. vysílání ORF 2 má být nekódované a přístupné v celé Evropě jen od 16 do 0:30 hodin. V mezidobí zůstane obrazovka v satelitní variantě temná, neboť pro další programy chybí autorská práva. ORF jiné vysílání spustit nesmí, poněvadž satelitní kanál mimo toto vysílání je pokládán za nový program a s tím se v zákoně nepočítalo. A také to úřad spolkového kancléřství nechce změnit.

Takto redukovaná verze ORF 2 by měla být vysílána pro celou Evropu již na jaře příštího roku. Ještě letos v prosinci se však o ni bude jednat na nadační radě.

Tuto novou informaci ještě doplníme tím, že televize ORF se už loni dostala z důvodu insolventnosti německé společnosti KirchMedia do potíží a tehdy začala uvažovat o změně licence a kódovacího systému. Nakonec překvapivě došlo k uzavření nové, lukrativnější smlouvy mezi KirchMedií a ORF ve Vídni, jejímž výsledkem je pronájem transponderu Astry 1G na další 2 roky. Původní kódování v Betycryptu se ale postupně změní.

Připomeňme ještě, že signál ORF2 je přenášen ve společném digitálním paketu ORF Digital na Astře 1H (19,2 stupňů východně), na transponderu 117 - frq. 12,693 H, SR 22000, FEC 5/6, a je v důvodu autorských práv pořadů nakoupených pouze pro Rakousko nepřetržitě zakódován v systému Betacrypt, CryptoWorks a Nagravision. Přístupové karty (smart cards) jsou poskytované pouze domácím občanům, platícím měsíční licenční (koncesionářské) poplatky.

V paketu vysílají televizní stanice ORF 1, ORF 2, ORF 2 Wien, ORF 2 Niederösterreich, ORF 2 Burgenland, ORF 2 Oberösterreich, ORF 2 Salzburg, ORF 2 Tirol, ORF 2 Voralberg, ORF 2 Steiemark, ORF 2 Karnten, TW1 a soukromá stanice ATV plus. Pouze vysílání vídeňské TW1 je přenášené volně.

Dále v tomto digitálním paketu vysílá volně 14 rádií: Österreich 1, Hitradio Ö3, Blue Danube Radio / FM 4, Radio Österreich International, ROI-SAC, Ö 2 Radio Wien, Ö 2 Radio Niederösterreich, Ö 2 Radio Burgenland, Ö 2 Radio Oberösterreich, Ö 2 Radio Salzburg, Ö 2 Radio Tirol, Ö 2 Radio Vorarlberg, Ö 2 Radio Steiermark a Ö 2 Radio Karnten.


Zdroj: fid, http://derstandard.at/etat, 26. 11. 2003, volně upraveno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/820/volne-vysilani-orf-2-ano-i-ne/