Také v Německu se uvažuje o zvýšení koncesionářského poplatku
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 12.01.2004
Dne 8. 1. 2004 německá vládní komise navrhla zvýšení poplatku za televizi o 1,09 EUR měsíčně na 17,24 EUR. Německý divák tento poplatek platí – podobně jako u nás - proto, aby podpořil svou veřejnoprávní televizi. Toto zvýšení by německým veřejnoprávním stanicím ARD a ZDF jejich příjmy z televizního poplatku zvýšilo (v loňské roce bylo vybráno 6,7 miliardy EUR).


Komise ve své zprávě sdělila, že zvýšení je nutné k pokrytí zvýšených nákladů, které vyžaduje produkce a nákup vysílacích práv. Nicméně, německé komerční stanice tento televizní poplatek zavrhují jako poplatek, který odporuje pravidlům volné hospodářské soutěže. Tvrdí, že to veřejnoprávním vysílatelům – pokud jde o špičkové filmy a vysílací práva k sportovním zápasům - umožňuje předčit komerční sítě.

Minulý rok ARD a ZDF přetrumfli berlínský komerční kanál Sat.1 ve vysílacích právech na první německou fotbalovou ligu, Bundesligu. Jakékoliv zvýšení poplatku za televizi musí být schváleno státní úrovni, německými regionálními vládami.


Zdroj: TSI 02/2004, 11.01.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/847/take-v-nemecku-se-uvazuje-o-zvyseni-koncesionarskeho-poplatku/