HBO chystá změny
Autor: mkr - HN, satCentrum , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 14.01.2004
Zvýšit svůj obrat v následujících pěti letech o plných padesát procent hodlá nejúspěšnější placená televize na světě - HBO, kterou znají i diváci v České republice. Kromě televizního vysílání chce HBO posílit segmenty DVD, filmové produkce a zahraničních investic. Oznámil to deník Wall Street Journal. V současnosti má HBO, který patří koncernu Time Warner, jen ve Spojených státech okolo 27 miliónů předplatitelů.


K největším úspěchům této televize v minulých letech patří rozvoj vlastní produkce. Seriály jako Sex ve městě, Sopránovi nebo Bratrstvo neohrožených byly úspěšné u diváků, u kritiky a výborně se prodávaly do zahraničí. Dnes už mají téměř kultovní statut. Tím se podařilo HBO zvýšit zájem veřejnosti o své nabídky a návazně i počet abonentů.

Novou službou, od níž si společnost slibuje další zvýšení obratu je HBO on Demand - předplatitelé mohou vybírat podle potřeby a nálady z archívu programů HBO.

Jiným zdrojem příjmů jsou DVD - ukázalo se, že velmi lukrativní součásti trhu představuje v současnosti nabídka DVD boxů s televizními seriály. Sopránových se prodalo jen v první polovině roku 2003 za 130 miliónů dolarů, Sex ve městě vydělal HBO ve stejném období přes 66 miliónů dolarů a miniseriál Bratrstvo neohrožených dokonce více než 100 miliónů dolarů.

Důležité jsou i licenční poplatky za opakování originálních programů HBO jinými stanicemi.

Kanál HBO je historicky první placenou televizí na světě. Poprvé začal vysílat v roce 1972, v České republice se televize objevila v roce 1994.

Zdroj: (mkr), Hospodářské noviny, 14.1.2004


Doplnění redakce:

Filmový kanál HBO a jeho „druhý program“ HBO 2 vysílá u nás jako prémiový kanál v nabídkách kabelových společností a v satelitní službě UPC Direct. Lze jej abonovat jak v České, tak i ve Slovenské republice. Jeho měsíční programovou nabídku přinášíme na stránce TV ke stažení.


Od 1. 2. 2004 startuje HBO nový programový týdenní model

Na základě několika měsíčních analýz a různých průzkumů představuje v únoru nový týdenní programový model. Hlavní rysy jsou: pátek bude po neděli druhým největším premiérovým dnem; sobota v 19:00 hod bude přinášet rodinný program a úterý večer bude patřit seriálům z originální produkce HBO. Druhá šance nedělních premiér bude vysílána ve středu ve 20:00 hod.


Pondělí: - zůstávají od 20:00 hod filmy v originální verzi s titulky

Úterý: - od 21:00 hod blok seriálu z originální produkce HBO (ruší se úterní tématické kluby)

Středa: - druhá šance se přesouvá z 22:00 h na 20:00 hod

Čtvrtek: - beze změn - žádné specializované bloky

Pátek: - po neděli další premiérový den - ruší se páteční poslední šance od 20:00 hod

Sobota - večery s programy pro celou rodinu – od 19:00 hod, ruší se sobotní premiéry od 22:00 hod

Neděle - zůstávají nedělní premiéry, po kterých následují reprízy úterních seriálů z originální produkce


A na závěr ještě jedna pozvánka:

76. ročník předávání cen Americké filmové Akademie bude probíhat v neděli, 29. února 2004, o tři týdny dříve než obvykle, v Kodak Theatre v Hollywood & Highland. HBO bude exkluzivně vysílat přímý přenos v noci z 29.2 na 1.3. od 2:30 hod (před samotným předáváním cen bude vysílán 30ti minutový program příjezdu hvězd) a tentýž večer od 20:00 hod nabídne HBO svým divákům zkrácený 90 minutový záznam.

Připraveno ve spolupráci se společností HBO Česká republika, www.hbo.cz.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/851/hbo-chysta-zmeny/