Novinky v oblasti pay tv príjmu
Autor: Dušan Ščepka , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 19.01.2004
Za posledné obdobie 12 mesiacov čo sme sa tejto téme v našom pravidelnom magazíne „Novinky v oblasti Pay TV a populárnosť kódovacích systémov“ nevenovali, sa veľa zmenilo.Viacerí provideri prešli na novší, neprelámaný kódovací systém, viacero systémov začalo používať aj novú modifikovanú verziu kódovania 2. Hackeri však nespia, alebo opak je pravdou ?

Ak si to všetko dáme do súvislostí je len logické, že spoločnosti svoje vysielanie chcú čoraz bezpečnejšie chrániť pred hackermi. Posledné dva roky boli zaťažkávacou skúškou pre viacerých providerov, ktorí doslova zápasili s existenčnými problémami. Ako príklad možno uviesť aj nemecký gigant Premiere alebo francúzsky Canal+. Dennodenné straty sa vyšplhali do astronomických súm, stále viac ľudí hľadalo iný spôsob príjmu ako oficiálny. Rôzne zdroje blízke Premiere ako aj AEPOC (Európska organizácia pre kódovanie a ochranu dát) tvrdili, že každý 3 majiteľ satelitnej súpravy sledoval ich vysielanie načierno.

Ako darček pre hackerov nielen pod vianočný stromček zopár spoločností prešlo do tak nepopulárnej „dvojky“. Na oplátku vzniká nový rozmer príjmu satelitných programov - pomocou PC a satelitnej karty pôvodne určenej na príjem dátových služieb DTH a Internetu. Satelitná karta vtlačila do úzadia populárne CA moduly. Lacný hardware a bohatá softwarová základňa na Internete posunula Skystar-ku medzi najpoužívanejšie zariadenia satelitného príjmu, ktoré sa v minulom roku 2003 kupovali. Či už išlo o typ Skystar 1 alebo Skystar 2, každá si našla medzi majiteľmi veľkú obľubu. Oproti klasickým CAM je software možno obnovovať s dennou periodicitou, nehovoriac o vyššej bezpečnosti proti prepísaniu firmware ako pri klasických moduloch.

Udialo sa toho na napísanie románu, minulosť nás už nemusí zaujímať, predpovedať budúcnosť je ťažké, ale vidieť tu určitý trend akým sa Pay TV bude uberať v nasledujúcich obdobiach roku 2004. Dvojkové systémy, ako sa ukázalo sú bezpečnejšie, hoci ich prevádzka je drahá. Počiatočná investícia na výmenu kariet s väčšou pamäťovou jednotkou sa nakoniec vyplatila. Systém 2 oficiálne dodnes podľa zdrojov z Internetu nebol prelomený. Sociéte Europénne Controlle du Acces ( SECA ) prišla na trh so systémom SECA 2, americký koncern IRDETO vydal IRDETO 2 a európsky VIACCESS sa taktiež poistil novinkou v podobe dvojkového systému. Odlišnosť v klasickom a novom modifikovanom kóde je na prvý pohľad nepatrná. Problémy pri načítavaní a logovaní kariet môže robiť prvá novinka systému 2, a to je šifrovanie prihlasovania kariet, ako aj prenosu medzi aritmeticko-logickou jednotkou a samotným čítacím zariadením. Z laického pohľadu ide o zmenu, kedy sa predtým voľne prenášané číselné hodnoty šifrujú podľa vopred napísaného kódu SET 2. SET 2 zabezpečuje identifikáciu ako aj zdroj kódu pre novú modifikáciu. Teoreticky prelomenie samotného zdroja kódu by mohlo znamenať otvorenie všetkých systémov naraz. To by znamenalo ďalšiu pohromu pre prevádzkovateľov a pre hackerov nerušení príjem na ďalšie obdobia. Pravdepodobnosť nalomenia algoritmu sa šplhá do pätnásť miestnych čísel, je ho nemožné nájsť náhodou na jednom PC. Ostatné zmeny v dvojkovom systéme sú orientované na zápis, zašifrovanie a delenie kombinatorických rovníc. Pre nás, bežných užívateľov je princíp kódovania dvojky priveľmi zložitý na krátky popis a nepotrebný. Takmer vždy pri lámaní systémov zohrala korupcia samotných pracovníkov vo firmách zabezpečujúcich kódovanie kľúčovú úlohu pri získavaní informácií. Za posledné obdobie každá spoločnosť prepustila niekoľko desiatok zamestnancov na vysokých postoch technického zabezpečenia.

V súčasnej dobe spoločnosti AB-Sat, Multivision, Viasat, Canal+ France, Polsat, VIA Digital (Digital+) a TV CABO je možné prijímať prostredníctvom pirátskych kariet alebo CAM. Ak si odmyslíme niektoré menšie súbory programov ako VIACOM či káblové distribučné pakety, sú to jediné spoločnosti, ktoré ešte nepristúpili k radikálnej zmene a zásahu do svojho kódovania. Canal+ France postupne prechádza na nový systém, avšak množstvo starých dekódovacích kariet mu nedovoľuje naraz spustiť nový systém 2. AB-Sat ako aj Multivision v krátkej budúcnosti prejde na Viaccess 2. TPS Crypt hodlá svoj kód modifikovať, nemá záujem prejsť na dvojkovú kombináciu. Väčšina spomínaných providerov využíva aj tzv. SimulCrypt, kde sa naraz kóduje v dvoch kódovacích systémoch, zvyčajne ide o kombináciu SECA 2 / VIACCESS 2. Populárne Premiere sa rozhodlo pre úplnu zmenu, využíva nový NagraVision pod technickým označením C, verejnosti dobre známym pod menom Alladin. Alladin čoskoro na svojom čarovnom koberci priletí aj do Poľska, kde zasiahne Polsat Cyfrowy zmenou systému. Škandinávsky provider VIASAT si svoje pay TV kanály Ticket ako prvé začal ochraňovať v neprelomenom NDS VideoGuarde spolu s VIACCESSOM. TV 1000 a jej sestričky CINEM-y sa zatiaľ držia v klasickom VIACCESSE, je však len otázkou času, kedy sa aj tu radikálne rozhodne o zatrhnutí pirátskeho príjmu. Tomuto činu bude musieť v Škandinávii predchádzať aj plošná výmena kariet u abonentov. Presunieme sa na najzápadnejší západ, kde parkuje satelit Hispasat, v súčasnosti zdroj najväčšej programovej základne, ktorú možno prijímať neoficiálnym spôsobom. Gigantické spoločnosti VIA Digital a TV CABO sa Nagravisionu nehodlajú vzdať ani po opätovnom prelomení. V súčasnej dobe investujú do modernizácie systému, z B na C, čo znamená, že aj nad západnou časťou orbitu sa nám bude vznášať Alladin. Najlacnejší a najjednoduchší spôsob príjmu programov bude v Euro moduloch Magic alebo Matrix. Bezkartové používanie modulov má svoje výhody, pri plošnom prepisovaní modulov zo vzduchu by sa nemali poškodiť. Software v nich možno ľahko vymeniť za iný, netreba investovať do Fun karty typu 5. Lacná alternatíva sa naskytá aj majiteľom prijímačov Dreambox s Euro modulom a emulátorom systému Nagravision. Rovnako aj majitelia SkyStar kariet nebudú musieť do žiadneho hardwaru investovať. Softwarová emulácia NagraVisionu je na svete, iba kľúče sú neznáme. V starom systéme B ešte dodnes vysiela väčšina programov, ktoré možno sledovať, prechod do C-éčka by mal prebehnúť na jar 2004.

Spoločnosť Telenor a škandinávsky Canal+ pri poslednej zmene kódov vsadili na zaužívaný Conax CAS 3 a 5. Namiesto prechodu na bezpečnejší a stabilnejší systém, zmenili iba algoritmus, ktorý po krátkej dobe bol zverejnený na Internete. Aktuálne možno sledovať celý paket providera, ako aj pakety, ktoré kódujú v Conaxe mimo územia Škandinávie. Či už ide o vysielanie slovenskej komerčnej JOJ-ky alebo niektorých programov dánskej káblovej siete. JOJ-ka mala v priebehu Vianoc i na prelome rokov 2003 / 2004 neustále pretrvávajúce technické problémy s kódovaním, tak potešila aj užívateľov súprav Free to Air svojim nekódovaným vysielaním. Oficiálne stanovisko od vysielateľa nepoznáme, či v skutočnosti ide o závažné technické problémy alebo o iné dôvody je len v rovine dohadov. Posledný problém s kódovaním sa týkal výmeny kariet u káblových operátorov za novší systém, kedy nové karty nedokázali ani po aktivácii program spoľahlivo dekódovať.

Špeciálnu skupinu tvoria moduly ICE crypt, BLUE crypt, SKY crypt od firmy Dream TV, ktoré svoje pôsobenie orientujú na erotické programy. Moduly sú programovateľné a zvládajú dekódovať naraz viacero systémov s bonusom – dekódovaním pornokanálu Free XTV. Program je prístupný v soft verzii, bez použitia kariet v prijímačoch, čisto na modul. Spoločnosť Dream TV prevádzkuje stanice Free XTV, X-Dream TV a Don`t Panic TV. Financie získava z predaja modulov a kódovania programu Don`t Panic. V skúšobnej fáze bol 6 mesiacov voľne dostupný aj program Don`t Panic bez kariet, iba s použitím modulov. V budúcnosti sa bude provider orientovať na bezkartové kódovanie programu, ale už za poplatok, ktorý bude vykrývať náklady na vysielanie. Kľúč sa dostane priamo k užívateľovi prostredníctvom dátového toku do CAM. Ide o nie veľmi bezpečné riešenie zo strany providera. Krátku dobu bolo možné sledovať program aj na kartách Skystar, po zmene algoritmu program vypadol. V súčasnej dobe beží na emulátoroch ICE cryptu v prijímačoch Dreambox a pobeží aj po zmene kľúča, nakoľko emulátor má funkciu automatického updatu.


Témy na nasledujúce dva mesiace sme vyčerpali, ďalšie pokračovanie si môžete prečítať opäť v marci, pri druhom diele „Noviniek z oblasti pay tv príjmu.“

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/856/novinky-v-oblasti-pay-tv-prijmu/