Novinky v Czechlinku (a trochu i v ČT)
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.02.2004
Některé satelitní fanoušky možná překvapil test – barevné pruhy na dosud „šedém“, tedy nevysílajícím kanále Test TV. Ten je podle informací z Kavčích hor určený k testování datových toků a různých vysílacích formátů. V současné době se zde testuje režim 16:9 pro vyhodnocení přepínání obrazového formátu na některých receiverech, určených pro distribuční místa na terestrických vysílačích a převaděčích.


Nejprve si pro pořádek shrneme základní technické parametry tohoto kanálu. Naladíme jej na družici Eurobird 1, pozice 28,5 stupňů východně, transponder F3, paket Czechlink, frekvence 12,607 GHz, horizontální polarizace. Doplníme ještě hodnoty datového toku SR 27500, poměr korekce chyb 3/4, a identifikátory: SID 6, V-PID 165, A-PID 100. Kanál je označený jako Test TV a na receiverech se nám zobrazuje i značka 16:9; barevné pruhy pak doprovází nepřetržitý tón zvukového generátoru.

Jak jsme zjistili, jedná se o zatím časově neohraničený test, který má prověřit kompatibilitu přepínání obrazového formátu 4:3 na širokoúhlé vysílání ve formátu 16:9 a zpět. Získané testy pomohou ve výběru optimálního systému pro zejména poloprofesionální receivery, které slouží k příjmu signálu České televize na některých distribučních zařízeních pro další terestrické šíření. U profesionálních receiverů by k problémům nemělo docházet, je však potřeba otestovat i další přijímače ještě před plánovaným spuštěním vysílání v systému 16:9. Ano, naše veřejnoprávní televize plánuje rozjet ještě před (možná letošním) nastartováním DVB-T tuto novinku na satelitním vysílání.

Nyní se rozhoduje mezi třemi systémy pro automatické přepínání obrazového formátu. Prvním je vysílání impulsu po zobrazení 13. řádku, druhým pak ve 23. řádku a třetí systém zasílá index automatického přepínání v digitálním streamu. Pokud budeme mít štěstí, můžeme si vyzkoušet během testu např. přepínání televize do letter boxu. Který systém se nakonec vybere budeme vědět až po delší době testů, bylo nám však slíbeno, že budeme s výsledky a získanými zkušenostmi během zkoušek seznámeni. Přineseme vám je pak na tomto webu. Podle našeho názoru může pravidelné vysílání ve formátu 16:9 výrazně zatraktivnit pořady České televize.

Další novinkou pak bude odbavování v systému Dolby Digital, a do budoucna se plánuje také spuštění plnohodnotného EPG, tedy dodatkových informací o programu (až na 7 dní dopředu).

Během naší redakční návštěvy na Kavčích horách v prosinci minulého roku jsme viděli zbrusu nové studio pro nahrávání a konečný mix pořadů ČT ve formátu Dolby Digital THX. Krátce před tím prošlo toto studio náročným prověřováním firmou Dolby Laboratories a České televizi byl udělen certifikát. Nové dramatické pořady jsou už nyní ozvučovány v tomto vícekanálovém formátu a jsou v zásobě pro spuštění vysílání. Jak určitě víte, zatím se vysílají některé filmy v systému Dolby Surround, jinak se pořady přenášejí ve stereu, případně duálu. K přechodu na Dolby Digital by mělo dojít současně se spuštěním paketu České televize v DVB-T. Kvalitní zvuk a další doplňkové informace – EPG, a do budoucna další interaktivní služby - to by mělo být podle vedení ČT hlavním lákadlem pro diváky, aby si pořídili nový digitální receiver pro DVB-T. No a při té příležitosti získá novou kvalitu i satelitní fanoušek.

Nezbývá než doufat, že se ostrý start terestrické digitální televize v ČR opět vinou poslanců neodloží (někteří hovoří i o roku 2006 - místo letošního podzimu), a že ČT získá svůj plánovaný paket, tedy jeden ze dvou. Myslíme tím nikoliv pouhý jeden společný, který by konzervoval současné obsazení TV na našem trhu bez perspektivy brzké změny. Ale to lidé v České televizi či v Czechlinku (jehož technické zázemí, vysílací pracoviště i uplink sídlí také v areálu na Kavčích horách) ovlivnit nemohou. To jsme však odbočili od technických novinek k jednáním napříč politickým spektrem ve Sněmovně, vraťme se raději zpět k Czechlinku.

Jak jsme vás už na našem webu informovali, došlo k 1.únoru k redukci vysílání ČRo 6, tedy „talk“ programu veřejnoprávního rozhlasu. Z důvodu úsporných opatření, spočívajících v redukci středovlnného vysílání došlo také ke změně v satelitní distribuci (parametry: 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 22, A-PID 181, levý kanál), kdy šestý program Českého rozhlasu vysílá nyní každý den až od 18.00 hod do půlnoci, zatímco od čtvrté hodiny ranní do šesté odpolední naladíme na zmiňovaném kanále Prahu – ČRo 2. Pozor, v levém kanále, v pravém vysílá zahraniční program ČRo 7, musíme si tedy navolit na svém receiveru to správné „mono“.

Další novinkou je zařazení vysílání britského rádia BBC, tedy jeho „české“ mutace, kterou připravuje pražská redakce. Ke spuštění mělo dojít už tento měsíc, nakonec se start z technických důvodů opozdí o měsíc, na vysílání v Czechlinku si tedy budeme muset počkat do března. Podle získaných informací se připravují dva audio kanály, tedy česká a anglická jazyková verze. V době, kdy nepoběží česká relace se bude přebírat zahraniční vysílání BBC v angličtině.

Tolik aspoň jedna rozhlasová novinka, která je ale jen slabou náplastí nad očekáváním podstatnějšího rozšíření našeho domácího digitálního paketu. Bohužel na mrtvém bodě uvízly původně slibně se rozvíjející „námluvy“ s Novou, kdy ani „postželezného“ vedení není nakloněné satelitní distribuci, utichli i řeči o možném vysílání stanic Nat 1 či ART native, také celoplošná soukromá česká rádia si chtějí i nadále zabezpečovat distribuci přes jiného providera (a jiný satelit).

Další kapitolou sama pro sebe je otázka kódování. V současné době se satelitní divák nemá jak dozvědět, jaký pořad bude kódovaný a který ne, na teletextu dnes už nenajdeme dřívější hvězdičku, informující o volném vysílání. Upustilo se též od ručního spouštění začátků a konců „zakrytí“, ale automatické odbavování bez funkčního EPG pak nepřináší (zejména zahraničnímu) divákovi ČT jistotu, že naprogramovaný úsek bez přístupové karty shlédne celý tak jak předpokládal. Někdy máme až dojem, že se jde do kódování s přesvědčením raději více, než musíme, aby nás někdo neobvinil z porušení autorských práv.

K otázce kódování se vrátíme někdy příště v dalším článku, chystá se totiž nové výběrové řízení na dodavatele technologie pro Czechlink. Smlouva s Philipsem končí a v nejnepříznivější konstelaci by mohlo dojít při vítězství jiného dodavatele i na záměnu systému CryptoWorks za jiný. Jaký by to mělo dopad na naše abonenty, kteří si od roku 1998 zařizovali svůj přístrojový park na tento systém? To až někdy příště.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/878/novinky-v-czechlinku-a-trochu-i-v-ct/