Kórejský prijímač Topfield TF4000 PVR
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 22.10.2001
Dnes už nie je ťažké nájsť prijímač, ktorý v sebe zahŕňa funkciu nahrávania na zabudovaný harddisk (tzv. PVR prijímač). Ale nájsť prijímač, ktorý má ešte k tomu zabudovaný dvakrát tuner, to už nie je také jednoduché.

Medzi prvých výrobcov, čo vyrobili takýto variant prijímača patrí i kórejský výrobca Topfield Co., ktorý vyrobil model Topfield TF4000 PVR. Nedávno ho otestovala redakcia nemeckého časopisu TELE-satellite Magazine a zo zverejneného výsledku testu vyberáme:

Na prvý pohľad prijímač nezáujme ničim zvláštnym, avšak to čo skrýva v sebe, to sú najnovšie technické prvky, ktoré so sebou priniesla satelitná technika. Po odklopení krytu na prednej strane prijímača sa nám ukážu voľné 2 CI sloty. Už tieto sloty sa odlišujú od bežných slotov. Totiž tieto podporujú i tzv. TFDM (Topfield Download Module) modul pochádzajúci od Topfieldu. Vďaka nemu je už možné vykonať update softvéru v prijímači bez toho, aby ste ho pripájali k počítaču (samozrejme ďalším riešením je update cez satelit). Jednoducho stačí zasunúť TFDM modul do prijímača a automaticky sa v ňom podľa neho zaktualizujú predvoľby a naladanie staníc (do 4000 tv a rádio staníc). Z praktického pohľadu sa dá TFDM modul využiť vtedy ak chceme skopírovať nastavenie z jedného prijímača na druhý.



Ak sa pozrieme na zadný panel prijímača, určite nám padne do oka F-konektor. A to nie jeden, ale rovno štyri. Dvakrát je to vstup a Dvakrát výstup. Súvisí to s tým, že prijímač v sebe obsahuje 2 tunery. Na každý tuner môžeme priviesť iný signál z dvoch antén, alebo prepojiť navzájom vstupy čím budeme na oboch tuneroch prijímať ten istý signál. Jeden tuner môžeme využívať ako zdroj nahrávania a na druhom sledovať v tom istom čase hoci aj inú stanicu. Alebo takto môžeme na dvoch tv prijímačoch rozmiestnených v dome sledovať rozdielny program.
Vzadu ešte nájdeme dve SCART zásuvky, jeden pár RCA konektorov pre audio výstup, digitálny výstup S/PIF či sériový konektor RS232 pre prepojenie prijímača s počítačom (za účelom aktualizácie softvéru).

Inštalačné menu prijímača je veľmi prehľadné, takže ani prvá inštalácia prijímača nenarobí nikomu problémy. Vďaka DiSEqC signálu môžeme použiť na vstupe 2 a viac antén, multifeed alebo DiSEqC natáčací systém, ku ktorému má prijímač k dispozícií pamäť na 60 satelitných pozícií. Symbolová rýchlosť je od 1 do 45 Ms/sek. a tak príjem ako SCPC tak i MCPC paketov prebieha bezproblémov. Automatické vyhľadávanie staníc mapuje ako FTA tak aj zakódované stanice (pokiaľ je v slote zasunutý CAS modul), no najmä pri SCPC paketoch oceníme možnosť ručného zadávania PID parametrov.

Technické parametre sú nasledujúce:
- počet predvolieb: 4000
- 2x CI slot
- 2x LNB vstup
- frekvenčný rozsah vstupu: 950 - 2150 MHz
- symbolová rýchlosť: 1-45 Msymb./s
- FEC: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8, Auto
- príjem SCPC a MCPC paketov v pásmach C a Ku
- 256 farebné OSD menu
- 2x tuner
- PVR - možnosť nahrávať na zabudovaný 20GB harddisk (rozšíriteľný na 128GB)

Ďalej si povieme niečo o nahrávaní. Ak sme vlastnili klasický videorekordér, tak nahrávanie a prehrávanie sa u digitálneho prijímača od neho ničim nelíši a celý proces oboznámenia sa s ním je pre nás o to jednoduchší. Spustenie, pozastavenie nahrávania môžeme uskutočniť manuálne pomocou tlačidiel na diaľkovom ovládaní (DO), alebo si môžeme pomocou časovača nastaviť automatické spustenie nahrávania. Samozrejmosťou PVR prijímačov sa stáva funkcia ”Time Shift”, ktorú má aj tento prijímač. Time Shift (časový posun) je funkcia s využitím ktorej si môžeme od vysielaného filmu na pár minút odskočiť a po návrate pokračovať v sledovaní presne tam, kde sme skončili. Funkcie rýchle prehrávanie dopredu, späť a pauza netreba hádam ani spomínať.

Na záver si zodpovieme na 2 otázky, ktoré sú najvýraznejším rozhodujúcim faktorom u takéhoto prijímača pri voľbe či kúpiť alebo nekúpiť:

1) Je k dispozícii rozhranie pomocou ktorého si dáta z harddisku satelitného prijímača prekopírujem na harddisk počítača?

O: Pohľad na zadný panel prijímača naznačuje, že žiadne USB a podobné vysokorýchlostné dátové rozhranie sa tu nenachádza.

2) Aká je cena zariadenia?
O: Zatiaľ som prijímač videl v ponuke len na zahraničných stránkach za cenu 1490 mariek.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/88/korejsky-prijimac-topfield-tf4000-pvr/