Je pojem digitální DX satpříjem relevantní? - II.
Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 18.02.2004
Jak již jsem řekl v 1.části, situaci výrobců je třeba do určité míry chápat, ale velice se to třeba v oblasti satelitní techniky dotýká hlavně toho tradičního satelitního DX příjmu. Jeho oponenti teď řeknou, že ho není třeba, protože i na hlavních satelitních pozicích vysílajících pro Evropu je tolik exotických stanic, že vlastně parabolu není třeba ani nikam natáčet.

Já ovšem myslím, že satelitní DX příjem je o principu volnosti a svobody každého z nás a ne o tom, jakou exotiku budeme přijímat. To je až věc druhotná. A tak když se rozhlédnu po nabídce přijímačů, nemám si vlastně z čeho vybrat.

Přijímače nabízející v reklamě až 60 satelitních pozic mají na v tuzemsku prodávaných verzích možnost naprogramování tak 32 pozic s tím, že přijímače osazené větší pamětí se k nám - ale ani do okolních států - prostě nedovážejí. Je-li to jinak, napište mi prosím tu značku a model, vyráběný letos, abych nekupoval něco zastaralého. Nebudu nikoho z píšících propagátorů nových přijímačů podezřívat z klamavé reklamy, pokud doporučovaný přijímač opravdu sami vyzkouší ve všech propagovaných přednostech, tedy třeba na více než 32 pozicích. 45 pozic se dá na našem výseku orbitu nalovit poměrně lehce, takže jen směle do toho.

Třeba však se přece jen nějaký nemasový a tradiční výrobce smiluje a na trh něco přijde něco v duchu Echostaru 3600 nebo 7000, což jsou asi poslední typy přijímačů, které jde pro DX příjem někde ještě sehnat. Jejich nevýhodou však je, že nespolupracují s motory DiSEqC a tím pádem už nejsou "in", přesto, že digitální signál zpracovávají také. A tak i pokud bych hodně chtěl, nemám vám bohužel v tomto směru co jiného nabídnout. Třeba se to v přijímačích v tomto směru přece jen zlepší. Třeba jeden z modelů značky Kaon se již tvářil velmi nadějně, ale všechny sliby skončily jen u krásy potištěného obalu.

Jistě, určitým zádrhelem zůstávají také samotné natáčecí motory DiSEqC. To, že natáčení parabol velikosti 120 cm zvládnou bez velkých vůlí i po roce provozu, je vlastností jen některých z nich. Dobrý prodejce vám rád vysvětlí, zda a proč je lepší motor který motor, který z nich mí skutečně kovové vnitřní provedení a nebo zda je opatřen dokonce vnitřní protiváhou, aby skutečně co nejdéle vydržel.

A pokud budete navíc požadovat takový, aby měl možnosti se pohybovat více než 70 stupňů na východ i západ, a v obchodě ho dostanete, pak můžete být s takovým prodejcem opravdu spokojeni. Takový motor obvykle umí sice max. 60 pozic, ale pokud chce při současné nabídce přece jen zkusit DX příjem, nic jiného nám nezbude. Kupodivu i s parabolou velikosti 120 cm se to dá při dnešním stavu techniky dobře realizovat, protože při osazení 0,3 dB konvertorem je možno přijímat třeba japonské programy na západní pozici 58 stupňů nebo na některém z východních satelitů od 45 stupňů dále na východ v extrému až k 90 stupňů. Výhodou těchto přijímaných satelitů je, že jejich programy jsou málo kódované, ale navíc dnes již vysílané tak silně, že jejich příjem je možný i u nás. Digitální DX satelitní příjem již není dnes nutně o velkých parabolách a zašuměném obraze, ale o využití dostupných prostředků k zajištění dobrého trvalého příjmu.

Pokud si opravdu budete chtít možnosti svého zařízení vylepšit, jsou stále mezi námi ještě kolegové, kteří je hledají i při stávající zúžené nabídce této techniky. Paraboly Gibertini 150 jsou sice svým rozměrem teoreticky nad možnosti stávajících DiSEqC motorů, ale pokud instalujete motor do závětří a parabolu opatříte vypočtenou a dobře umístěnou protiváhou, dá se s plochou 155 x 166 cm získat vlastně dvojnásobná plocha než s běžnou metrovou parabolou. A to už je velice poznat na příjmu třeba i tolik diskutovaných anglických stanic nebo dalších programů. To už se dobře pracuje i s konvertorem na C pásmo, kde jsou vidět výsledky nejen na silných asijských satelitech na východě, ale tak na jihoamerických na západě, které poskytují oblíbené programy zejména fotbalovým fanouškům.

Jiná vylepšení bychom mohli realizovat např. různým předřazováním zesilovačů podle vypočítaných míst na svodech a dalšími drobnostmi, které se při běžném komerčním využívání jen silných a zřetelných satelitních signálů prostě nepotřebují.To ovšem jsou právě ty prvky, které každý DX-er rád využívá, protože pro něj ani satelitní příjem nebude jen pasivní zábavou, ale předmětem jeho dalšího sebezdokonalování. A to je v době dnešní vysoce rozvinuté techniky pro ty, kdo se chtějí realizovat a rozumět i věcem novým, naprosto nezbytné.

Dr. Vladimír Mazálek, TEL-SAT Experts

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/882/je-pojem-digitalni-dx-satprijem-relevantni-ii/