Jsou nové pakety a družice „východnější“?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 23.02.2004

Před čtrnácti dny byl aktivován nový paket Telenor Slovakia na družici Thor 3 (0,8 st. záp., transponder 36, frekvence 12,399 GHz, horizontální polarizace, SR 28000, FEC 7/8). Jeho složení (JOJ TV, TA 3, Music Box a SRo1 a SRo2) je stejné, jak dosavadní paket na sousedním satelitu Intelsat 707. Změnily se však technické parametry distribuce signálu (PIDy) a také vyzařovací diagram.


No a právě nový vyzařovací svazek zkomplikuje některým divákům příjem! Podívejte se, jak se posunula hranice bezproblémového příjmu směrem severním a východním z družice Thor 3 oproti diagramu z Intelsatu 707, což zřejmě nepotěší zahraniční zájemce o příjem slovenské televize a rádia (vlastně jen TA3 a Music box, protože JOJka neposkytuje karty pro individuální příjem a pouze dvě rádia Slovensko 1 a Děvín).

Proto by nás zajímaly ohlasy diváků, sledující tento nový paket v jižní a západní Evropě.

Další informaci na podobné téma – tedy posunutí vyzařovacích diagramů nových transponderů, jsme dostali od našeho kolegy, slovenského DX-era Henricha Sklenky (Enosat). Ten si všimnul toho, že nový satelit Amos 2, který vystartoval do kosmu v samém závěru loňského roku má také oproti Amosu 1 posunutý vyzařovací svazek více směrem do Ruska.





















K dokreslení této situace nám poslal do redakce diagram, který připravil za pomoci receiveru Nokia 9600S s programem DVB2000 a softwarem DVB Edit. Na grafu je vidět, že transponder 10,793 H má Amosu 2 je na Slovensku již slabý a v Německu dokonce prý není možný příjem ani na parabolu o průměru 120 cm. Dále Henrich komentuje i příjem třech analogových signálů IRIB, které jsou také zklamáním, protože je má na samé hranici dívatelnosti, přestože po přesunu z Intelsatu z východního orbitu na Amos 2 bychom očekávali u nás spíše výrazné zlepšení příjmu. A ještě pro úplnost, druhý výběžek s frq. 10,958 V je signál zasahující ze sousední pozice 5,0 st. západně (Atlantic Bird 3). Děkujeme Heňovi za jeho aktuální informace a graf.

A proč nás tolik právě příjem z Amosu trápí? Protože z této družice, respektivě z jejího staršího souseda na této pozici – Amose 1 vysílají některé kanály pro UPC. V přijímacím středisku DMC v holandském Amsterodamu jsou pak znovu up linkované na Astru 1 G pro individuální příjem abonenty UPC Direct u nás. No a samozřejmě pak jakákoliv změna, myslíme tím úprava vyzařovacího laloku směrem na východ může zhoršit příjem za zhoršených povětrnostních podmínek právě v DMC a způsobit tak výpadky v distribuci signálu UPC Direct, jako tomu bylo například 28.ledna 2004 – viz článek.

Pokud jste satelitní nadšenci, kteří brouzdáte po obloze a pravidelně skenujete transpondery i méně běžných družic, napište nám o tom. A také nás zajímá názor zahraničních diváků slovenské a české televize, co oni říkají na úpravy vysílacích charakteristik. Dnes jsme sice pominuli příjem z Eurobirdu 1, ale můžete připojit i svůj názor a praktické zkušenosti se sledováním programů v Czechlinku a Slovak linku. Za vaše názory a postřehy předem děkujeme, pomohou určitě i dalším divákům, kteří uvažují o příjmu těchto stanic mimo území obou našich republik.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/888/jsou-nove-pakety-a-druzice-vychodnejsi/