Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 21:15:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Vyzkoušejte si Mobilní TV na GSM!

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 07.03.2007



Jako majitel SIM karty Telefónica O2 jsem neodolal a vyzkoušel možnost otestovat všech sedm televizních kanálů nabízených prostřednictvím služby Mobilní TV i na svém „obyčejném“ telefonu GSM, provozovaném mimo pokrytí sítě třetí generace.


Včera jsem si přečetl tiskovou informaci společnosti Telefónica O2 Czech Republic a. s., že všichni její zákazníci mohou v období od 5. 3. 2007 do 11. 3. 2007 sledovat všech sedm televizních kanálů nabízených prostřednictvím služby Mobilní TV zcela zdarma. Tato služba je nyní dostupná jak v síti UMTS, tak nově i v síti GSM pro všechny mobilní zákazníky O2.

V nabídce Mobilní TV je v současné době celkem sedm televizních kanálů - ČT1, ČT2, ČT24, TV Prima, hudební stanice TV Óčko, Eurosport a Meteo TV.

Protože vlastním jen „obyčejný“ telefon GSM a bydlím a pracuji mimo pokrytí sítě třetí generace, zajímala mě kvalita živého vysílání Mobilní TV na displeji mého mobilu při rychlosti, nebo spíše „pomalosti“ datových přenosů GPRS.

Vysílání jsem vyzkoušel na mobilním telefonu Sony Ericsson K800i. Protože používám datový tarif Data nonstop, nemusel jsem telefon pro příjem GPRS dat nijak nově nastavovat, pokud by to bylo nutné, dá se pro tyto telefony a pro Nokie použít automatická konfigurace zaslaná operátorem, pokud odešleme SMSku VIDEO SE (anebo VIDEO NO) na číslo 999111. Poté stačí příchozí SMSku s nastavením uložit a aktivovat.


Mobilní TV se aktivuje jednoduše, SMSkou – ve tvaru MOBILNITV, zaslanou na číslo 999888. Po příchodu odpovědi jsem joystickem kliknul na uvedenou internetovou adresu a už jsem byl v menu mobilní TV kde se mi celkem svižně načetly obrázky – loga všech sedmi televizních stanic.

Stačilo si vybrat jednu z nich a dívat se. Na výběr jsem měl dvě kvality obrazu, bohužel na tu lepší datový přenos GPRS nestačil a byl jsem nucen používat nižší kvalitu přenosu. I tak docházelo k občasnému chvilkovému zamrzání či výpadkům v obraze, zvuk byl ale stále dobrý a na reproduktor telefonu velmi dobře srozumitelný.

Při porovnání s reálným vysíláním stejného programu z pozemního televizního vysílače docházelo k opoždění programu na mobilu o cca 10 – 15 vteřin.

Obraz byl nejlepší v reklamách a studiových záběrech – zprávy a soutěže, naopak sportovní fanda se bude muset např. při hokejovém utkání hodně spoléhat na svou intuici a fantazii, neboť puk ani některé rychlé detaily neuvidí. Také na titulky a podrobnější texty a grafy v obraze musíme zapomenout, protože je pro titěrnou velikost nepřečteme, a pokud ano, jsou pro nízké rozlišení špatně čitelné.

Ale beru to osobně tak, že když jsem se ocitl dočasně upoután na lůžko, kdy jsem neměl jinou možnost televize, tak mi pro orientační sledování i ta pomalá data GPRS jakž taž vyhověla. Zájemcům pro lepší zážitky ovšem doporučuji spíše UMTS (pokud ho ve svém regionu chytíte a máte pro něj vybavený telefon).

Samozřejmě DVB-T, kabelový či terestrický analogový příjem anebo DVB-S je o něčem úplně jiném, zde ale šlo v první řadě o mobilní příjem!

Závěr: doporučuji vyzkoušet, třeba během tohoto týdne, kdy to nic nestojí. Jak už jsem uvedl výše, od 5. do 11. března je možnost sledovat všech sedm televizních kanálů na Mobilní TV zcela zdarma. Mimo tuto promo akci pak stojí neomezený přístup ke všem nabízeným kanálům v síti UMTS v jednom dni 20 Kč, týdenní přístup vyjde na 75 Kč a za 30 dní zákazník zaplatí 150 Kč. V síti GSM zaplatí zákazníci O2 za neomezený denní přístup cenu 20 Kč. Tyto ceny již zahrnují veškeré poplatky za datové přenosy.

Kromě sledování televizních kanálů nabízí Telefónica O2 svým zákazníkům možnost vidět živě ve svém mobilním telefonu přenosy z hokejových zápasů play-off O2 extraligy. HokejTV je dostupná na portálu wap.o2hokej.cz. Za balíček všech zápasů přenášených v průběhu play-off zákazníci zaplatí 50 Kč. Cena je konečná a zahrnuje i poplatky za přenesená data. Tato služba je dostupná v síti UMTS i v síti GSM.

Více informací a podrobnosti k nastavení vašeho mobilního telefonu naleznete na www.o2active.cz.


Václav Hrubec, satCentrum, 7.3.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.02.2007 • Česká televize připomíná události Února 1948 [ 2 ]
20.02.2007 • Česká televize zahájí na svých digitálních programech provoz PDC
20.01.2007 • Muzeum vystaví stará rádia a televize [ 3 ]
15.12.2006 • T-Com uvádza novú službu Magio
01.12.2006 • IPTV T-Comu do konca roka
20.11.2006 • Volný spustí televizi přes telefon až začátkem příštího roku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  No-pokud si chcete kazit zrak, ... 

09.03.2007 06:37 • Komenski
No-pokud si chcete kazit zrak, máte bujnou fantasii a stačí Vám pár pidiobrázků za sekundu se zvukem,račte...
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist