Dnes začíná největší světový veletrh informačních technologií CeBIT
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 15.03.2007
Hannover 15. března (ČTK) - Dnes začíná největší světový veletrh informačních technologií CeBIT, který je považován za barometr ekonomické situace a celkového vývoje na trhu. Veletrh nabízí paletu výrobků od spotřební elektroniky po nejvyspělejší servery; mezi klíčovými produkty budou například geografické informační systémy GIS, které jsou evropskou odpovědí na americký systém GPS. Dalšími tématy veletrhu budou nová generace videa či volání přes internet.

Na CeBIT míří statisíce profesionálů, i když na něm například už nevystavuje výrobce přehrávačů iPod Apple, počítačový Hewlett-Packard či největší světový výrobce zařízení pro počítačové sítě Cisco Systems. Letošní CeBIT se obejde i bez jmen jako Motorola, Nokia a Lenovo.

V rámci veletrhu se neformálně sejdou ministři informatiky a telekomunikací EU, aby doladili dohodu o snížení cen za roaming v celé unii. Ve hře je několik variant, jak by mohla konečná dohoda o regulaci volání v zahraničí z mobilních telefonů vypadat.

Od roku 2001, kdy haly veletrhu navštívilo 850.000 návštěvníků, se jejich počet snížil téměř o polovinu. Před šesti lety bylo vystavovatelů přes 8100; letos jich bude 6059 ze 77 zemí. Z Česka bude 36 firem.

Před deseti lety bylo ideou veletrhu soustředit na jednom místě všechny trendy v informačních technologiích, nyní ale CeBIT soupeří s jinými, specializovanými akcemi. Spotřební elektronika má svoji každoroční Consumer Electronics Show v Las Vegas, bezdrátové telekomunikační technologie se minulý měsíc představily na veletrhu 3GSM v Barceloně a v samotném Německu konkuruje Berlín a od roku 2002 i Games Convention v Lipsku.


Zdroj: ČTK, pok, jw, Česká média, (BoJ), 15.3.2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/9061/dnes-zacina-nejvetsi-svetovy-veletrh-informacnich-technologii-cebit/