Nadace Nova opět partnerem Akademie literatury české
Autor: PR Press TV Nova, Veronika Šmítková Přidané: 21.03.2007
Již podruhé ve své historii udělila Akademie literatury české výroční ceny, oceňující nejpozoruhodnější literární díla. Projekt opět podpořila Nadace Nova, která pokládá založení Akademie za významnou událost kulturního života.

V Zrcadlové kapli Klementina byly ve středu 21. března rozděleny výroční ceny Akademie literatury české, jejímž cílem je vyhledávat a svým oceněním podporovat nejvýznamnější literární díla. „Stejně tak jako podporujeme český film, pokládáme za čest, že můžeme podporovat i českou literaturu,“ zdůraznil při předávání cen generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

Stejně jako v loňském roce byla předána Cena Boženy Němcové dílu, které významně přispělo k rozvoji české literatury. Dostala ji sbírka prozaičky, dramatičky a básnířky Daniely Fischerové nazvaná Happy End. Cenu Ladislava Fukse za životní zásluhy o rozvoj české literatury získal světoznámý spisovatel žijící v Paříži Milan Kundera. Vítězem soutěže Karla Hynka Máchy o nejlepší prvotinu se stala Jarmila Uždilová za knížku povídek Pro medomet. Udělením ceny Máchova růže této sedmaosmdesátileté spisovatelce, esejistce a autorce několika dosud nevydaných děl tak Akademie literatury české podpořila vydání její prvotiny v nakladatelství Dauphin.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/9091/nadace-nova-opet-partnerem-akademie-literatury-ceske/