Seznamte se: Premium X - 3.část
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.03.2004
V předchozí druhé části testu receiverů řady Premium jsme probírali možnosti vestavěné čtečky, která je UCAS, tedy naprogramovaná tak, aby universálně četla originální karty i „universální“ karty 6in1 typu FUN, či Titanium. Čtečka si poradí se základními dekódovacími systémy Seca Mediguard, Irdeto, Betacrypt, Viacces, Nagravision, TPS, a to „jednotkových“ a dle poznatků ze zahraničních boardů i „dvojkových“. Dále bez problémů zvládá i CryptoWorks, samozřejmě na originálních přístupových kartách. Konkrétně u nás karty abonentů služby UPC Direct, Czechlinku anebo Slovak linku. Pokud se jedná o systém Conax, přestože nejnovější „neoriginální“ firmware u všech testovaných typů receiverů tento systém „softwarově“ (bez vložené karty) dekódují, tak stále tvrdošivně odmítá originální přístupovou kartu na JOJku od Telenoru Slovakia. Identifikaci karty (číslo ATR) však přečte.

Dále jsme se setkali s problémem při vložení karty na Slovak link do přístupového modulu (CAM) ve slotu (CI). Ať jsme použili originální CAM CryptoWorks, tak ZetaCAM s úpravou na čtení CW, vždy docházelo po cca 30 sec. k výpadku u všech tří slovenských televizních stanic. Po přepnutí předvolby o číslo nahoru či dolu a zpět opět obraz naběhnul. Přitom slovenská karta ve čtečce bezvadně funguje. Musíme tedy s tímto případem při používání všech „domácích“ karet naráz počítat. Bezproblémová je karta UPC Direct, ale u karty pro Czechlink, jak jsme uvedli v druhé části našeho testu, docházelo při zapnutí kódování u obou programů ČT k výpadku (černá obrazovka - museli jsme CAM resetnout či přepnout předvolbu). Jak už jsme na našem webu referovali, přistoupila minulý týden Česká televize ke změně režimu kódování. Nyní se celý den vysílá na ČT1 i ČT2 kódovaně, volně jsou přenášené jen čtyři relace – ranní Dobré ráno s ČT, polední a večerní zpravodajský pořad a večerní Události a komentáře. Teoreticky máme tedy zaděláno „pouze“ na čtyři problematické okamžiky zapnutí opětovného kódování - po skončení uvedených pořadů. Ve vestavěné čtečce však je dekódování bezproblémové a nepoznáme vůbec tyto kritické okamžiky. Pokud tedy chceme nahrávat z ČT prostřednictvím funkce timer, doporučujeme raději preferovat vestavěnou čtečku.

Po uveřejnění předchozích dvou pokračování jste se také ptali na podporu placené televize „pro pány“ – Free-X TV. Dodávaná UCAS čtečka příjem tohoto kanálu neumožňuje, na boardu receiveru však najdeme konektor, připravený pro připojení interního modulu pro tento program. Protože se však platí za každý modul licenční poplatek, dosahuje podle dovozce receiverů do Čech jeho cena cenu přístupového modulu ZetaCAM, a tak se nevyplatí je dovážet. Pokud si zakoupíme externí modul ZetaCAM, můžeme jej dále využít např. pro vložení karty na CryptWorks, anebo Titanium karty pro další, čerstvě nalomený systém. A zůstane nám ještě jeden slot volný.


Menu receiveru

Po zapnutí receiveru síťovým kolébkovým vypínačem se na displeji objeví nápis boot a rychle – za cca 2 sec. se zavede systém. Potom přijímač zůstane v pohotovostním stavu (stand by). Ke sledování pořadů ho zapneme středním tlačítkem pod displejem, anebo dálkovým ovladačem - červeným tlačítkem anebo zadáním čísla předvolby na klávesnici. Všechny dodávané receivery sedmitisícové řady mají stejné OSD (on screen display) - menu na na obrazovce, a také jednotný přístup k funkcím v menu, samozřejmě verze bez PVR funkcí (bez vestavěného hard disku) nemají položku PVR v menu. Zatím není dostupné v češtině, i když na kompletním počeštění se už pracuje. Základní funkce jsou však celkem pochopitelné i bez dlouhého studia českého překladu originálního návodu. Pokud ovládáme cizí jazyky, můžeme si zvolit menu v anglickém, francouzském, německém, italském, španělském, holandském či ruském jazyce či v arabštině. Trošku nyní náš popis předběhneme, abychom vás ujistili, že výrobce na češtinu však nezapomněl v preferencích řeči jazykového doprovodu vysílání a v titulcích v datovém streamu, pokud jsou samozřejmě přenášené.

Vraťme se ale zpět k Hlavnímu menu (Main menu). Na výběr máme 8 základních funkcí. Channel List (přehled předvolených kanálů), Program Guide (programový průvodce – informace o vysílaných pořadech až na týden dopředu), Edit Lists (editace a uspořádání předvoleb), System Setting (uživatelské nastavení systému), Installation (konfigurace antény a družic, ladění kanálů, nastavení motoru a upgrade a reinstalace receiveru), Common Interface (informace o CAM vložených do slotů), PVR (pouze receivery s PVR funkcí – uspořádání a editace přehledů nahraných pořadů, konfigurace hard disku a nakonec u verze Premium X s USB zapnutí funkce pro download záznamů z hard disku receiveru do počítače). Poslední položka Main menu je SmartCard a po jejím navolení se zobrazují informace o přístupové kartě, vložené ve čtečce.

Kromě hlavního menu (Main Menu) se ještě dají vyvolat čtyřmi barevnými tlačítky, označenými F1 až F4, další, doplňková (skrytá menu). Po stisknutí červeného F1 naskočí menu Premiere MF. Slouží k přímému přístupu k jednotlivým PPV kanálů německé placené televize Premiere, k přepínání multifeedu – kamer při závodech Formule 1 či kanálů Premiere Erotik.

Zeleným tlačítkem F2 se zapíná Satellite List, což je přehled všech družic, ze kterých jsou stanice v předvolbách. Celkem je možné mít až 60 satelitních pozic a výrobce jimi skutečně nešetří – proto jsou v předvolené transpondery zvlášť pro pozici Thor II/III a Intelsat 707 a také Astra 2 a Eurobird 1, přestože je mnozí satelitní fanouškové spojují na jednu pozici.

Modré a žluté tlačítko pak skrývají to, co asi satelitní fanoušek ocení nejvíce. Modrým F3 vyvoláme skryté menu Edit key k zadávání kódů přes dálkové ovládání - pro kódovací systémy Nagravision, Viaccess, Seca a Irdeto, a přímé zadání platného klíče pro daný kanál - Current Channel Key Edit.

Poslední žluté tlačítko zpřístupní Key Selector, ve kterém si vybíráme při změně klíčů z ten správný z připravených (podle CH ID). Když vzpomínáme připravené klíče, myslí se tím ty, které jsou dnes „prolomené“ a dostupné pro sledování TV. Jsou to známé jednotkové, dostupné na 6in1 karty, dále některé vyčtené klíče systému Conax (ne všechny, proto nechodí např. Kiosky). Díky internímu dekódování receiveru jsou v současné době dostupné i klíče na španělské a portugalský paket na Hispasatu a polský na Hot Birdu v systému Nagravision. Podle informací zahraničních boardů je velmi pravděpodobné, že další verze neoficiálního firmware budou obsahovat i podporu Seca 2 pro italský paket, a možná i další. Vývoj jde v této oblasti velmi rychle kupředu a receivery Premium X jsou po této stránce velmi dobře vybavené a přizpůsobené pro další vylepšení a zhodnocení stávajících funkcí.

Nesmíme však zapomenout vás upozornit, že sledování placené televize bez uzavřené abonence není legální a děje se tak na vlastní odpovědnost každého satelitního diváka. Po našem vstupu do EU pak bude veřejné publikování klíčů a návodů k takovému neautorizovanému příjmu dokonce trestně postižitelné podle zákonů, platných ve státech EU. Proto nenajdete v našem testu popis či návod jak zadávat klíče, jen jsme chtěli vyjmenovat možnosti, které tyto přijímače nabízejí.

Většina satelitních diváků dnes preferuje jednoduchou obsluhu a nekomplikované zadávání dat při ladění či editaci programů a rychlé a spolehlivé přepínání předvoleb i při použití více kódovacích systémů. Ty další funkce navíc, ty jsou takovou „třešničkou“ na dortu současných satelitních hodů, kdy samozřejmě nikdo nemůže dopředu zaručit, kolik z těchto „prolomených“ systémů bude za pár týdnů či měsíců dostupných.


K dalšímu popisu menu se dostaneme opět v příštím pokračování


Uveřejněné obrázky mají pouze ilustrativní charakter a nevztahují se přímo k textu. Nejsou zde ani platné a funkční klíče ke sledování neautorizované televize


Související články:

Seznamte se: Premium X - 1.část

Seznamte se: Premium X - 2.část

Neshánějte Matrix, pořiďte si Premium!


Přijímače Premium X 7000 C jsou k dostání například v obchodě satelitShop.cz za maloobchodní cenu pod 8000 Kč (včetně DPH), typ Premium X 7000 P s PVR funkcemi je o cca 1600 Kč dražší (cena bez HD, hard disk o velikosti 40-120 GB lze samozřejmě zabudovat ještě před prodejem, stojí od cca 2700 Kč).

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/913/seznamte-se-premium-x-3-cast/