Viasat vo VideoGuarde a NDS-CAM moduly
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 18.03.2004
Celé sa to začalo hacknutím kódovacieho systému Viaccess, ktorý škandinávska mediálna skupina Modern Times Group MTG AB Viasat používala ku kódovaniu svojej DTH služby. Či už to boli lepšie obchodné podmienky, alebo istota v bezpečnejší kódovací systém, 31. marca 2003 podpísala MTG spolu s NDS Group kontrakt na nasadenie kódovacieho systému NDS VideoGuard pre DTH službu Viasat. NDS tým získala ďalších 600 tis. užívateľov, k doterajším 34 miliónom, prijímajúcim stanice kódované jej CA systémom.

Obr.1 - Nová prístupová karta NDS/VideoGuard
Dňa 17. decembra 2003 bol už VideoGuard paralelne zapnutý ako simulcrypt k systému Viaccess 1. Úplný prechod na nový kódovací systém nie je jednoduchou záležitosťou, sú v tom náväznosti tiež na SMATV a káblové rozvody, ktoré prijímajú signál pre svoje rozvody z tohto paketu. Prechod na strane týchto rozvodov je riešený použitím NDS-CAM modulu WorldCAM 1.9 h/w. S touto informáciou sa rozprúdila diskusia o tom, či tieto moduly budú rovnako použité aj na strane DTH abonentov. Boli by to totiž prvé moduly použité u koncových užívateľov na tento kódovací systém. Podľa informácii NordicTeam sú však vyrobené výlučne len pre nasadenie do káblových rozvodov a na strane DTH užívateľov bude prechod na nový kódovací systém riešený cez upgrade softvéru v abonentských prijímačoch. Nejde o nič nezvyčajné, naposledy tak urobila napríklad nemecká Premiere, ktorá prešla z používania Betacryptu na Nagravision.

V priebehu roku 2003 sa ešte i tak uskutočnili na promo stanici testy systému Viaccess 2, no už dnes je jasné že v budúcnosti bude Viasat používať len jeden jediný kódovací systém a to NDS/VideoGuard. V týchto dňoch sú už abonentom rozposielané prístupové karty na VideoGuard a inštrukcie ako postupovať pri upgrade softvéru.

Na oficiálnych stránkach škandinávskeho paketu Viasat sú prednostne podávané informácie o ukončení analógového vysielania. Stane sa tak 15. mája 2004, kedy budú z pozície Sirius (4,8 st. vých.) odpojené stanice ZTV a TV3. Ku konkrétnemu údaju o dátume ukončenia používania systému Viaccess sa tam zatiaľ nedopracujeme, avšak kroky ktoré momentálne spoločnosť už robí naznačujú, že sa tak stane podľa plánu uvedeného v zmluve so spoločnosťou NDS - leto 2004.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/914/viasat-vo-videoguarde-a-nds-cam-moduly/