Digital+ s novými kartami na Nagravision 2 (Aladin)
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 19.03.2004
Začala sa očakávaná výmena prístupových kariet na španielsky platený paket Digital+ v súvislosti s prechodom na bezpečnejšiu verziu kódovacieho systému Nagravision 2 (Aladin). V dobe od 16. marca do 12. apríla sú rozposielané abonentom prijímajúcim signál tohto paketu z pozície Hispasat (30 st. záp.) nové prístupové karty. Spolu s nimi obdržia inštrukcie pre vykonanie softvérového upgradu systému, ktorého nahratie zo satelitu potrvá približne 15 minút. Dňa 13. apríla dôjde k odpojeniu simulcryptového vysielanie doterajšej verzie Nagravision čím sa odstavia všetky pirátske karty a softvérové emulátory na túto "jednotkovú" verziu.

Obr.1 - Nová prístupová karta Digital+ / Nagravision 2 (Aladin)
DTH satelitná platforma Digital+ (prevádzkovateľ Sogecable) vznikla v máji 2003 fúziou dvoch satelitných španielskych paketov Canal Satellite a Via Digital (Telefonica). Oba tieto pakety pôsobili na dvoch rozdielnych satelitných pozíciách a naviac používali kódovacie systémy od rôznych spoločností, po zlúčení v tomto smere nedošlo doposiaľ k žiadnym zmenám. Pozíciu Hispasat (30 st. záp.) využívajú abonenti dovtedajšej Via Digital, kódovací systém Nagravision. Pozíciu Astra 1 (19,2 st. vých.) využívajú abonenti bývalého Canal Satellite, kódovací systém Seca. Na Astre sa používa už zabezpečenejšia verzia CA systému Seca 2, no podľa informácii zo stránok Satkurier.pl sa zdá, že i tá má svoje slabé miesta.

Paket Digital+ ponúka stovku tv, rádio a PPV kanálov, ktoré zahŕňajú v sebe všetky vyhľadávané tematické žánre - film, erotika, šport, hudba, vysielanie pre deti, dokumenty, spravodajstvo. Novšie filmy je možné sledovať na tv kanáloch Canal+ Cine 1,2,3 + ...30, rôzne filmy na kanáloch Cinemania, Cinemania Azul a Cinemania Rojo. Staršie filmy na Cine Classic a TCM. Najnovšie filmy sú dostupné v rámci PPV servisu Taquilla, pričom na štyroch z nich sa vysiela výhradne porno, na ďalších sú tiež sporadicky dostupné atraktívne športové zápasy.

Dnes systém Nagravision 2 (Aladin) používa nemecká Premiere, do konca roka na ňu prejde aj portugalský paket TV Cabo. Tých staníc a paketov, ktoré používajú "jednotkový" Nagravision je mnoho (poľský Cyfrowy Polsat, filipínsky ABS-CBN, atď.) a je dosť pravdepodobné, že aj oni postupne prikročia k prechodu na zabezpečenejšiu verziu.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/915/digital-s-novymi-kartami-na-nagravision-2-aladin/