RAPS-S - nový systém programování satelitních receiverů
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 24.03.2004
O novém systému programování satelitních set-top-boxů RAPS se sice u našich západních sousedů hodně mluví, ale většina z nás asi vůbec nemá potuchy, jak vůbec funguje. Poprvé byl představený na veletrhu IFA loni, v úterý 2. září 2003 na stánku firmy Wela Electronic. Již den před tím jsme na našem webu přinesli o něm první informace v článku RAPS-S - nový automatický systém programování set-top-boxů. Poté však publicita okolo tohoto systému utichla.

Až nyní, po několika měsících bez nových informací se objevil v prvních dvou letošních číslech německého magazínu rfe/radio-fernsehen-elektronik článek Aarona Fürsta, který se tomuto systému podrobně věnuje. V závěru zajímavého příspěvku byly uveřejněné odpovědi na nejčastější dotazy čtenářů. Pokud víme, satelitní přijímače s touto zajímavou softwarovou novinkou, zjednodušující (či lépe řečeno úplně vynechávající) zdlouhavé ladění a uspořádání oblíbených stanic do favoritních skupin se na našem trhu zatím neprodávají. Ale možná se RAPS uchytí v budoucnu, až ho budou akceptovat i jiní výrobci receiverů.

Zkratka RAPS znamená „Receiver Automatic Programming System“. Tento systém hledá nové televizní a rozhlasové stanice na satelitech Astra a Eutelsat Hot Bird. Seznamy programů se vysílají s týdenní periodicitou, tj. těch programů, které budou přidány k nynějším programům. V tomto případě je velkou výhodou, že se souhrnný seznam dále dělí na „odvětví“. Ten, kdo by tedy chtěl sledovat např. kriminální film, nemusí prohledávat kompletní seznam programů, nýbrž jen podskupinu stanic s kriminální tématikou. Další neobsazená místa v systému RAPS jsou přeskočena, takže při průběžném prohledávání se na takovém místě nevyskytne tzv. černá obrazovka.


Průběžné vyhledávání od „a do zet“

RAPS vyvinuli experti na satelitní techniku - pan Jürgen R. Grobbin, vedoucí Akademie DF, pan Wolfgang Litzinger, majitel firmy SetEdit, a pan Andreas Paetz, známý jako DXAndy. Tento systém byl poprvé představen na výstavě IFA 2003 ve veletržním stánku firmy Wela Electronic. Stalo se to poté, co se ukázalo, že tady musí existovat nějaký program, co najde a uspořádá (prozatím) více než 500 televizních a rozhlasových stanic.

RAPS bude naprogramován v provozním software digitálních set-top-boxů. „RAPS negeneruje žádný software, nýbrž spíše potřebné programové kroky. Důvod je prostý; téměř každý výrobce má rozdílnou programovací logiku. Pomocí RAPS si pak vyzkoušíme, zda set-top-box může splnit základní specifikace RAPS,“ řekl pan Jürgen R. Grobbin. Jedna z těchto specifikací je to, že set-top-box má k dispozici alespoň jeden seznam oblíbených programů. Pro jednoduché, levné set-top-boxy byl vyvinut „RAPS light“ - s tímto systémem bude možné nové stanice nalézt a uložit jako obvykle. Zvláštní, např. specifické nastavení seznamu pro určitou zemi a zamezení sledování určitých programů se naopak vynechají. „RAPS light“ je k dispozici již od prosince roku 2003.

Jestliže je programování ukončeno, set-top-box je pro systém RAPS připraven, lze přijímat seznamy stanic. „V zásadě by každý výrobce mohl sám RAPS vyrábět,“ domnívá se pan Jürgen R. Grobbin. U software to ale nejde, mnohem více rozhoduje „údržba a obsluha“ seznamů. RAPS přebírá služby za mnoho výrobců. Služby jsou pro finálního odběratele bezplatné, systém je pro finálního spotřebitele zdarma.

Vlastní seznamy RAPS jsou přenášené pro satelit Astra na transponderu 113. Tak se pokryje západní Evropa a Kanárské ostrovy. Eutelsat Hot Bird využívá transponder 129, který zahrnuje evropské území až vnitřní oblast Středního východu.


Data systému RAPS-S jsou přenášena přes satelity:

Astra (19,2 st. vých.), tr. 113, frq. 12,633 H, SR 22000, FEC 5/6

Hot Bird (13,0 st. vých.), tr. 129, frq. 11,096 H, SR 27500, FEC 3/4

Při každém zapnutí set-top-boxu je v základním programu RAPS srovnáváno vlastní datum systému s datem ze satelitu. Dojde-li ke změnám, tj. přibudou-li nové programy, je vyslán ze systému RAPS dotaz, zda změny mají být zaznamenány. Změny jsou následně poté na set-top-boxu potvrzeny, a jsou zařazeny do náležité skupiny.


Individualizované seznamy programů

Jestliže zákazník použije svůj nový set-top-box poprvé, bude po zapnutí dotázán, zda tento systém bude využívat či nikoliv. Pokud se uživatel bude chtít kdykoli systému RAPS zbavit – i to bude možné tak, že u přístroje bude provedena reinstalace na původní nastavení parametrů od výrobce. Jestliže se však zákazník rozhodne systém RAPS využívat, bude se ho systém ptát na další otázky, např. v souvislosti s placenou televizí nebo druhem kódování. Např. si bude pořizovat jisté seznamy programů ze své země. Německý uživatel tak obdrží na prvních dvou místech ARD a ZDF, kdežto rakouský zákazník tam najde ORF 1 a ORF 2. Třetí program může být potom vybrán individuálně. Prvních 99 míst se tak přizpůsobí zvláštnosti dané země. Od místa 100 jsou programy zase všude stejné. Od místa 600 jsou přitom zastoupeny tzv. programy pro dospělé. Základní nastavení RAPS umožní uživateli „skrytý příjem“ těchto programů. Tato funkce bude podmíněna zadáním hesla, k těmto programům tak bude mít přístup pouze dospělý divák. „Dětská pojistka“ bude vestavěna dodatečně. Je to důsledek toho, že v období experimentální fáze procesu, v polovině listopadu loňského roku, si mnoho dospělých diváků stěžovalo na to, že stále více programů pro dospělé se vysílá také nekódovaně.


Větší zájem

Pro systém RAPS se až dosud rozhodly firmy Wela Electronic (značka set-top-boxů Smart) a firma Hischmann. S dalšími výrobci probíhají jednání. Mnoho firem vyčkává, až bude na trhu jako první set-top-box Smart, poněvadž nikdo by nechtěl expedovat receivery s případnými „dětskýni“ bolestmi, doprovázejícími zpravidla nové systémy.

I konstruktér systému si klade určité požadavky. Každý výrobce set-top-boxů se musí zavázat k tomu, že každý dodaný přístroj dohodnuté řady bude vybaven systémem RAPS, a zákazník se sám donbrovoloně rozhodne, zda jej bude využívat či nikoliv. Za každý set-top-box, na který má bude tento systém nahrán, zaplatí výrobce určitý licenční poplatek.

A tak jsou od 20. 11. 2003 téměř všechny set-top-boxy značky Smart dodávány se systémem RAPS-S. Při dnešní rozmanitosti programů - více než 300 televizních stanic pro německy mluvící diváky na satelitu Astra a Eutelsat Hot Bird, není ani čas hledat nové stanice na transpondéru, tím spíše pak stanice seřazovat podle oborů, prohlásil pan Herbert Lauble, vedoucí firmy, která vyrábí boxy Smart. A dodal, že to je ten důvod, co dělá RAPS tím, čím je a proč je RAPS-S tak slibným produktem.

Také firma Hischmann již dodává od začátku t. r. set-top-boxy s tímto systémem, a to typy CSR 50 FTA a CSR 60 CI, model CSR 35 má verzi „RAPS light“. U právě aktuální řady set-top-boxů se obsluha přístroje provádí přes menu (v různých jazykových verzích), a podle pana Eberharda Gaugra, vedoucího výrobního managementu a techniky, „je RAPS dalším krokem směrem k většímu komfortu“.

Pokud budou diváci požadovat tento systém automatického programování přijímače jako standardní doplněk k set-top-boxu, bude to tlačit na další výrobce, aby se rozhodli pro instalaci systému RAPS-S ve svých boxech. Pro laika by to byl skutečný „komfortní“ pokrok.


Doplňující dotazy, kladené redakcí RFE:

Co bude uživatele systém RAPS stát?

Výrobce set-top-boxů iniciátorům systému RAPS platí za licenci. Pro finálního odběratele je RAPS zcela zdarma. Protože provozovatelé systému RAPS nemají žádná adresná data finálního spotřebitele, tento systém nebude propagován ani reklamou apod.

Jak se pozná, že set-top-box uživatele je připraven pro systém RAPS?

U nového set-top-boxu je na krabici z kartónu logo RAPS. Pokud má uživatel set-top-box z nějaké výrobní série, pro kterou nyní výrobce získal licenci na systém RAPS, tak při zapnutí set-top-boxu se objeví menu RAPS.

Jaká je to v případě, když uživatel má kabelovou televizi nebo DVB-T?

Pro kabelovou televizi bude existovat zvláštní forma RAPS: RAPS-C, C jako Cable. Provozovatel kabelové sítě na to své zákazníky upozorní. Pro DVB-T nebude žádné RAPS existovat, poněvadž je to doplněk ke kabelové a satelitní televizi. V tomto případě bude možné (v Německu) přijímat jen asi 24 televizních stanic, a také patrně žádné rozhlasové programy. Je nepravděpodobné, že by těchto 24 stanic nešlo přehledně uspořádat.

Jestliže zákazník už jednou systém využívá, musí si pak RAPS ponechat pro vždy?
Samozřejmě, že ne. Jestliže uživatel už nebude systém RAPS chtít, jednoduše přepne svůj set-top-box na nastavení od výrobce. Bude-li při opětovném zapnutí boxu zákazník dotázán, chce-li využít systému RAPS, odpoví „ne“.

Může uživatel mít své vlastní seznamy oblíbených programů?

Ano. Přímo v seznamu RAPS sice nemůžete programovat, protože takové paměťové místo by systémem RAPS nebylo zadáno, nicméně bez problémů je možné si vytvořit vlastní seznamy favoritních kanálů. Tyto seznamy pak nebudou systémem RAPS měněny.

Jak často budou nové programy uživateli posílány? Bude uživatel o všem informován?

Uživatel bude informován pravidelně, avšak nejméně jednou týdně, díky novému seznamu pro seřízení boxu, takže vždy bude o všem vědět.


Zdroj: Aaron Fürst, rfe /radio-fernsehen-elektronik (Německo), č. 1 - 2/2004, s. 28 až 30, volně upraveno a doplněno autorem překladu a redakcí satCentrum

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/920/raps-s-novy-system-programovani-satelitnich-receiveru/