Střípky ze světa satelitní a kabelové televize
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 02.04.2004
Nejprve se podíváme k našim západním sousedům, kde se Rýnsko-Neckarská televize RNFplus chystá na satelit Astra. Dále zavítáme do Británie, kde platforma Freeview v posledních měsících zažívá velmi výrazné zvýšení počtu svých uživatelů.


RNFplus ze satelitu Astra

Německý regionální televizní program RNFplus s celodenním vysíláním bude od 1. 5. 2004 šířen i ze satelitu Astra. Díky satelitnímu vysílání se technický dosah programu zvýší nejen v samotném regionu, pro který je určen (z 1,2 na asi 2 miliónů lidí), ale bude také dostupný po celé Evropě.

Pro příjem signálu z Astry bude nutný pouze digitální satelitní přijímací komplet. I nadále bude program šířen v kabelové síti, terestrické vysílání z televizní věže Ludwigshafen bude využívat signálu z Astry. Regionální vložené vysílání v programu RTL s názvem RNF Life bude možné sledovat nadále v kabelové síti a navíc i z terestrického vysílače Heidelberg-Königsstuhl (36. kanál).

Rýnsko-Neckarská televize RNFplus je po TV Berlín, FrankenSat a Rýnsko-Mohanské televizi čtvrtý soukromý regionální program, který bude ze satelitu Astra vysílán. V Bavorsku bude z Astry navíc ještě vysílat sdružení lokálních stanic (ONTV). Satelitní vysílání není v rozporu se specifickou situací, na tři části politicky rozděleného rýnsko-neckarského trojúhelníku, kde kabelová síť v Bádensku-Württembersku, Hesensku a Porýní-Falci patří různým provozovatelům s rozdílnou „filosofií“ a dosavadní přístup k šíření programu v kabelové síti a radioereléovými linkami, který je omezený hranicemi, by už nemohl hospodárně pokračovat.

Zdroj: [js], www.digitalfernsehen.de, 31.3.2004, volně upraveno a zkráceno


Doplnění redakce:Stanice RFNplus bude vysílat z Astry 1H, tr. 12148 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 1104/1105.


Freeview a Sky v roce 2007

Digitální televizní služba Freeview, která je podporovaná BBC, do konce roku 2007 asi zaujme místo platformy Sky – jako oblíbené možnosti sledování multikanálové televize v Británii. Podle průzkumů v této oblasti se očekává, že službu neplaceného vysílání, ke které má přístup tři milióny domácností (u služby Sky je to 7,2 miliónů), si v období čtyř let vybere téměř 10 miliónů domácností.

Platformu Sky si zvolí 8,9 miliónů britských domácností a kabelovou síť téměř 3,5 miliónů. Průzkumy také naznačily, že od roku 2008 bude přijímat digitální signál 87% domácností. Zůstane jen menšina konzervativních diváků analogového vysílání. Tyto prognózy, které vypracoval ZenithOptimedia ve své „televizní prognóze 2007“ pro Velkou Británii, také potvrdily vládní plán na vypnutí analogového televizního vysílání do roku 2010.

Zenith očekává, že 22,3 milionů z celkového počtu 25,6 miliónů domácností bude v závěru roku 2007 sledovat digitální televizi. Platforma Freeview v posledních měsících zažívá velmi výrazné zvýšení počtu svých uživatelů.

TSI, 13/2004, 28.03.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/930/stripky-ze-sveta-satelitni-a-kabelove-televize/