Vypnutí
Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 04.04.2004

Jedním z témat v diskuzi nad přechodem na digitální zemské rozhlasové a televizní vysílání je okamžik budoucího ukončení a definitivního vypnutí analogového digitálního vysílání – DIGITAL SWITCHOVER. V zásadě jde o zkrácení přechodného období souběžného duplicitního vysílání a kompletní přechod na novou technologii vysílání.

V některých zemích, resp. v jejich částech, již k ukončení analogového vysílání došlo, v jiných se ukončení plánuje. Průběžně se stanoví přibližný termín pro ukončení s tím, že se toto datum postupně aktualizuje a přibližuje. V rámci evropských orgánů se před časem diskutovalo přijetí konkrétních pravidel pro možnost sjednoceného rámce pro ukončení analogového vysílání, ovšem k dohodě s ohledem na zcela rozdílné podmínky v jednotlivých členských zemích nedošlo. Přesto je toto téma důležité a alespoň orientační odborný odhad tohoto data by mohl jednotlivým zemím napomoci s přípravou opatření s tím souvisejících (včetně návrhů a příprav řešení v oblasti sociálně-ekonomických dopadů).

Toto téma aktuálně připomněla Velká Británie. Stehen Carter - výkonný ředitel britské sjednocené regulační instituce OFCOM (od roku 2003) v závěru března na Westminster Media Forum oznámil, že regulátor žádá vládu, aby stanovila pevný termín ukončení analogového vysílání. Motivací k tomuto rozhodnutí je mj. obava, že se postupný přechod na digitální vysílání může zastavit na neúplném pokrytí obyvatelstva (odhad hovoří o cca 75 – 85%). Zbývající část obyvatel pak nenajde důvod ani motivaci ke změně příjmu televizních a rozhlasových programů, i přes současnou podporu a dotace na přijímací zařízení.

Došlo by tak k zablokování původních kmitočtů a technických zařízení, které by jinak mohly dále rozšířit kapacitní nabídku a kvalitu pokrytí pro nové digitální multiplexy, například i pro regionální alternativy. Proto OFCOM vládě navrhuje pevněji zakotvit digitalizaci i do nově připravovaných stanov BBC.

OFCOM je nově vytvořený regulační institut, který zodpovídá za regulaci v komunikačním odvětví, do kterého spadá oblast telekomunikací, rozhlasového a televizního vysílání i bezdrátové komunikace. Cílem instituce je hájit zájmy obyvatel-uživatelů komunikačních služeb v nové digitální éře. Bližší informace zde.


Ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 2.4.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/933/vypnuti/