Ruská stanica TV-6 Moskva bude zakódovaná
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 29.10.2001
Len nedávno bolo ukončené vysielanie ruskej stanice TV-6 Moskva z družice Ymal (90° vých.), ktoré slúžilo ako distribučná cesta pre ďalšie šírenie kanálu v káblových rozvodoch Ruska, a už sa uvažuje o zakódovaní vysielania stanice z družice LMI-1 (75° vých.). Signál z tejto pozície slúži takisto pre ďalšiu distribúciu a jeho vysielanie je zachytiteľné aj u nás. Dnes je to jediná pozícia, z ktorej je možné stanicu prijímať voľne.

Od 1.11. dôjde k zakódovaniu stanice pomocou kódovacieho systému BISS-1 za použitia de/kóderov a multiplexorov pochádzajúcich od spoločnosti Tandberg. Príjem stanice bude možný iba za pomoci profesionálnych digitálnych prijímačov Tandberg. O individuálnom príjme sa neuvažuje keďže i tak pôjde o MPEG formát 4:2:2, ktorý bežné prijímače nespracujú. Informáciu o použití tohto kódovacieho systému priniesol ruský odborný časopis: TeleSputnik.

Basic Interoperable Scrambling System (BISS) je nová vrstva integrovaná v zabezpečovacom reťazci CAS systému, ktorá vytvára vyššiu odolnosť voči pirátskemu sledovaniu. Jej špecifikácie si už osvojili napr. nasledujúci výrobcovia: Barconet, Newtec, Nextream (Thomson & Philips), Octalis, Scopus, Tandberg a Thomcast.

BISS sa už podarilo doteraz zapracovať do systémov: MediaGuard, Conax, Irdeto, VideoGuard, CryptoWorks a CODIcrypt, pričom má niekoľko módov (BISS-E, Mode-1, ...). Medzi prvých, kto začal BISS používať patria kanály EBU, ktoré používajú BISS DSNG-CA systém.

Ale poďme späť k TV-6. Okrem vyššie spomenutej pozície je stanica vysielaná ešte v pakete NTV-Plus z družice Eutelsat W4 (36° vých.) a prostredníctvom izraelského paketu YES nachádzajúceho sa na družici Amos (4° záp.). V prvom prípade sa ako kódovací systém používa Viaccess, v druhom prípade VideoGuard. Vysielanie cez paket NTV-Plus malo byť podľa pôvodných plánov koncom tohto roka ukončené, no termín bol predĺžený.

Medzinárodná verzia stanice TV-6 tiež nedávno pozastavila vysielanie z družice Sirius-2, pričom vysielanie plánuje v najbližších dňoch obnoviť z pozície Hot Bird (13° vých.) kde bude stanica takisto zakódovaná.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/98/ruska-stanica-tv-6-moskva-bude-zakodovana/