Óčko již testuje svůj pražský up-link
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 17.05.2004
Český hudební kanál Óčko již začal aktivovat svůj up-link. Jak jsme již psali, skončí na konci května distribuce signálu pro kabelové sítě přes paket Czechlink na Eurobirdu 1 (28,5 st. východně, tr. F3, 12604 H, SR 27500, FEC 3/4). Signál k posluchačům této stanice se nyní dostává přes před třemi týdny aktivovaný tr. 57 na Astře 2C (19,2 stupňů východně), frq. 10,832 GHz, horizontální polarizace, SR 22000, FEC 5/6. Odbavování – tedy up-link na tento transponder je ale v Betzdorfu v Lucembursku, a dosud se pro něj jako primární zdroj bral signál z Czechlinku.

Abychom však Óčko viděli i po nadále, buduje na střeše svého sídla ve Vrchlického ulici č.29 na pomezí pražského Smíchova a Košířů svůj vlastní up-link. Parabolu i technologii dodala společnost SES Astra, Óčko bude používat MPEG kodéry Thomson druhé generace, které by podle slov pana Němečka (který má techniku na Óčku pod palcem) měly být až o 25% efektivnější jak enkodéry Philips první generace, které jsou v Czechlinku na Kavčích horách. Podle něho byly při testování rozdíly mezi první generací a druhou generací výrazné, až o půl megabitu. Takže teoreticky by se mohl snížit datový tok až na 2,5 Mbit/s a subjektivně by byl obraz ve stejné kvalitě. Bude se vysílat s variabilním datovým tokem, ale rozmezí minimum – maximum se ještě bude dolaďovat. Proto v prvních dnech testování ještě nemůžeme brát naměřené hodnoty za směrodatné.

A teď to nejdůležitější – jak se signál do Lucemburku pro uplink na Astru 2C vlastně dostane? Óčko bude používat k distribuci signálu do Betzdorfu svůj up-link na družici Astře 3A, umístěné na pozici 23,5 stupňů východně. Vysílací frekvence je 14,233 GHz, přijímací 12,733 GHz. Tento signál budou přijímat technici v odbavovacím středisku SES a přidají do paketu k dalším programům, určeným pro transponder 57 a odešlou na Astru 2C.

Pokud se chcete podívat, jak tento primární signál vypadá, můžete si naladit down link transponder na zmiňované Astře 3A, tr. 24, frq. 12,733 GHz, vertikální polarizace, SR 2170, FEC 7/8, SID 0064, TSID zatím 0, Net ID 421, identifikátory: V-PID 100, A-PID 110. Dnešního rána byl signál slabší, jak na transponderech Pay-TV Kabel Deutschland, jejíž pakety jsou na tomto satelitu také distribuovány. Na našem testovacím kompletu s ofsetkou 90x105 a Humaxem 5400 měl signál (hrubý signál) hodnotu 66 a BER (užitečný signál) pak jen 33. Další služby jako EPG ani teletext zatím přenášeny nebyly.

Óčko tedy udělalo další krok ke svému osamostatnění – odchodu z Czechlinku. Doufáme, že primární signál z pražského up-linku bude dostatečně kvalitní, bez kostečkování a bude mít subjektivně dobře podaný obraz a zvuk. A spolu se zajímavými hudebními pořady tak přispěje k dobré prezentaci stanice - jediného volného českého vysílání - i v zahraničí. Přejeme Óčku úspěšné vykročení do Evropy!


Poznámka: v době pořizování fotografie vily ještě na střeše parabola pro up-link nebyla! Její snímek přineseme na našem webu někdy příště

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/982/ocko-jiz-testuje-svuj-prazsky-up-link/