Den D pro Óčko – samostatný up-link v provozu
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 21.05.2004

Pátek 21. května 2004 se zapíše do historie české hudební stanice Óčko. Včera byly úspěšně ukončeny testy a dnešním dnem je spuštěný samostatný uplink na novou frekvenci na Astře přímo ze střechy vily v pražských Košířích, kde televize sídlí a má studio.

Nejprve přibyla minulý týden na terasu na střeše vysílací parabola. Ta je, ostatně jako další technologie k přenosu, dodaná společností SES Astra. Jak můžete vidět už na úvodním snímku, jedná se o ofsetovou parabolickou anténu o průměru 240 cm. Je to výrobek známé americké firmy Channel Master, která vyrábí profi antény, zde je to konkrétně typ 244. Nejde ale o obyčejnou, i když poněkud rozměrnější parabolu, jakou známe z běžného satelitního příjmu. Z důvodu zmenšení délky ramena držáku konvertoru a zvýšení účinnosti je na rameni umístěna druhá, menší parabola o průměru 30 cm - tato anténa využívá tzvn. Gregoryho druhého ohniska. Dosáhne se tak mnohem větší účinnosti jak u klasických ofsetových parabol.

Na detail se podívejte na tuto fotografii. Navíc se jedná o duální Rx - Tx typ, kdy je do ohniska směrován jak konvertor vysílací, tak i přijímací. Pokud by vás zajímaly některé technické údaje, tak aspoň ve stručnosti: LNB pro vysílání obsáhne pásmo 13,75-14,50 GHz a dosáhne se zisku 49,3 dBi (měřeno na frq. 14,25 GHz), LNB pro příjem je v běžném pásmu 10,70-12,75 GHz a s ním se dosáhne zisku 47,8 dBi (měřeno na 11,95 GHz). Parabola je potažena dvěma vrstvami specielního polyesteru a podle údajů výrobce by měla vydržet nápory větru o síle 80 km/hod s poryvy až do 200 km/hod.

Tato nová parabola je nasměrovaná na družici Astra 3A, která je umístěná na pozici 23,5 stupňů východně. Přidělená vysílací frekvence je 14,2335 GHz, přijímací 12,7335 GHz. Tento signál se přijímá ve vysílacím středisku SES Astra v Betzdorfu v Lucembursku, přidá se do paketu k dalším programům, určeným pro transponder 57 a odesílá na Astru 2C.

Přesné parametry tohoto primární signálu jsou: Astra 3A, tr. 24, frq. 12,7335 GHz, vertikální polarizace, SR 2220, FEC 5/6, SID 100, identifikátory: V-PID 160, A-PID 80.

Spuštěním samostatného up-linku na Astru 3A dojde k odchodu Óčka z paketu Czechlink. Protože ale nejsou ještě všichni kabeloví operátoři připraveni, prodlouží se doba vypnutí signálu Óčka z Eurobirdu (tr. F3, 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4) zřejmě až do konce června. Původně byl stanovený termín na 1.červen.

Kabeloví operátoři a samozřejmě i individuální příjemci - pokud natáčí své paraboly - tedy mohou od dnešního dne vyzkoušet příjem kvalitního primárního signálu. Který bude zdrojem pro šíření Óčka z v Evropě nejsledovanější pozice Astry na 19,2 stupních východně. Zde už Óčko necelý měsíc vysílá volně v paketu na tr.57 (Astra 2C, 10,832 H, SR 22000, FEC 5/6, SID 61990).

A jak to bude se signálem v paketu UPC Direct na Astře 1G (19,2 st. vých., frq. 12,304 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 163/90, SID 20333, kód CryptoWorks)? Možná jste už zaregistrovali, že v tomto týdnu provedli v UPC změnu na předvolbě č.22 u pronajímaných receiverů Philips DSX 6010s pro abonenty, nyní je tam už brán signál z tr. 57 z Astry 2C (poznali jsme to podle identifikace OCKO.TV bez diakritiky místo původního názvu s „philipsáckou“ diakritikou - Óčko). A tak dojde zřejmě v brzké době k uvolnění jeho místa na transponderu UPC.

Na dalším obrázku se můžete podívat na enkodér vysílacího signálu Thomson DBE 4110 druhé generace, který by měl být až o 25% efektivnější jak enkodéry Philips první generace, které jsou používané v Czechlinku. Vysílá se s variabilním datovým tokem, ale rozmezí minimum – maximum se ještě bude dolaďovat. Po vypnutí signálu z Eurobirdu budeme moci porovnat kvalitu signálu z obou Aster a rozhodnout se z jaké pozice budeme chtít stanici sledovat. Oba kanály budou vysílat volně s teletextem a během několika dní či týdnů se budou vysílat i data programových informací (EPG).

Tolik poslední aktuální informace, doplněné exklusivními, úplně čerstvými fotografiemi, které jsou poprvé veřejně publikované! Za ně a za další informace a postřehy děkujeme panu Jiřímu Němečkovi. A na úplný závěr ještě zařazujeme snímek ze včerejšího závěrečného fotografování po úspěšném dokončení testů, pánové zleva jsou : Jiří Němeček (Óčko), Bill Vijdeweld a Roland Hagenlueke (oba z SES Astra). Óčko tedy udělalo poslední krok ke svému osamostatnění – odchodu z Czechlinku. Nezbývá než popřát, aby mělo svůj primární signál z nového up-linku vždy dostatečně kvalitní, bez kostečkování a aby mělo dobrý obraz a zvuk. A spolu se zajímavými hudebními pořady tak přispělo k dobré prezentaci naší republiky v Evropě – vždyť je to v současné době jediné volné české vysílání!

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/984/den-d-pro-ocko-samostatny-up-link-v-provozu/