Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 07:45:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Kradnutie signálu káblovej televízie

  Autor: Jaroslav Kolár , e-mail: jarok@neo.sk Přidané: 26.05.2004


Po rokoch extenzívneho rozvoja káblovej televízie zaznamenávame na Slovensku pokles nárastu zákazníkov. Spôsobuje to prirodzený stav relatívnej nasýtenosti trhu, ale aj chýbajúce prostriedky na výstavbu nových systémov. Čoraz výraznejšie sa však začína prejavovať aj vplyv pirátstva – kradnutia káblovej televízie, a to nielen v káblových, ale aj v bezdrôtových MMDS systémoch. Preto členovia Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie (APKT) začínajú viesť aktívnu kampaň proti všetkým, ktorí káblovú televíziu kradnú alebo jej kradnutie umožňujú.

V súčasnosti je na káblovú televíziu na Slovensku pripojených približne 680 000 domácností. Podľa údajov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa evidentný pokles počtu účastníkov týka najmä domácností, pripojených na systémy MMDS. Paradoxom je, že práve v období najväčšieho poklesu boli udelené registrácie a licencie na rozsiahle (vzhľadom na plochu pokrytia) systémy MMDS na Veľkej Javorine a v Bratislave. Aký dopad má spustenie týchto voľne prístupných (nekódovaných) vysielacích systémov na riadne káblové siete v oblasti pokrytia signálom MMDS? O tom by mohli hovoriť ich operátori v mestách a obciach.

Kým pirátstvo v káblových sieťach presahuje 10 % z počtu zákazníkov, pirátstvo pri MMDS dosahuje troj- až sedem násobok riadne platiacich zákazníkov.

Ťažko vysvetliť príčiny tohto javu. Do nekalých praktík sa dokonca zapájajú aj celé spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré kradnú signál MMDS (aj kódovaný) a šíria ho svojim členom. Spoločnosť takýchto ľudí neodsudzuje, naopak, stávajú sa akýmisi hrdinami aj v očiach niektorých platiacich zákazníkov. Pritom evidentne dochádza k poškodzovaniu súkromného vlastníctva, porušovaniu autorských práv a v konečnom dôsledku k rozsiahlym daňovým únikom – a to napriek zábranám, ktoré stáli káblových operátorov nemalé peniaze.

Ako je možné, že poškodzovanie elektronických komunikačných sietí, akými káblová televízia či systém MMDS nesporne sú, nie je postihované? Prečo verejnosť nevníma násilné vniknutie a zásah do vysielacích zariadení, zaobstaranie si pirátskej antény a pirátskeho dekodera, ako trestné činy, ak dôsledkom je krádež, poškodzovanie štátu na dani a porušenie autorských práv? Ako je možné, že tieto javy sú celospoločensky tolerované?


Nechajme prehovoriť čísla:

1. Z celkového počtu 680 000 zákazníkov je na MMDS pripojených približne 60 000 klientov. Pri priemernej cene programovej ponuky 120 Sk (s DPH) predstavuje ročná strata v káblových systémoch (620 tis. zákaz.) asi 10 %, čiže 89,2 mil. Sk. Únik na DPH (19 %) za rok predstavuje sumu 14,4 mil. Sk.

2. Ak k tomu pripočítame pirátstvo na MMDS v najnižšej možnej miere (trojnásobok počtu platiacich účastníkov), únik tržieb za rok predstavuje 345,6 mil. Sk a únik na DPH 55,2 mil. Sk.

3. Spolu tak operátorom vzniká strata 431 mil. Sk a štát prichádza o 82,6 mil. Sk na DPH! Držitelia autorských práv sú poškodení o približne 42 mil. Sk ročne!

Konkrétne prípady postupu polície pri vyšetrení takýchto činov, ako aj konania sudcov vedú APKT k tomu, aby apelovala na verejnosť a zvýšila jej právne povedomie.


Krádež káblovej televízie je tak ako každá krádež trestná. APKT preto vyzýva kompetentné orgány, aby začali v rámci svojich zákonných možností konať.


APKT vyzýva všetky organizácie štátnej správy, exekutívy a operátorov, aby v rámci zákonov, ale razantne, začali postupovať proti káblovým pirátom. Vyzývame aj všetkých občanov, aby spoločensky odsúdili a pomáhali odhaľovať nekalé praktiky krádeže káblovej televízie, ktoré poškodzujú nás všetkých.

Dôsledky nečinného prizerania sa nedajú na seba dlho čakať. Niektorí programmeri (dodávatelia zahraničných TV programov) už naznačili, že nemajú záujem poskytovať na Slovensko televízne programy, ak im naše legislatívne podmienky netrestajúce čiernych odberateľov TV signálu spôsobujú stratu. Strata ich záujmu o spoluprácu so slovenskými káblovými spoločnosťami by sa prejavila nemožnosťou zlepšenia programovej ponuky a rapídnym poklesom prepotrebných investícií na skvalitnenie signálu a rozšírenie služieb.


pre satCentrum: Jaroslav Kolár, APKT, NEOPUBLIC


Poznámka:
Asociácia prevádzkovateľov káblových televízií (APKT) je stavovskou organizáciou združujúcou káblových operátorov na Slovensku. Vznikla v roku 1998 a v súčasnosti má 18 členov, ktorí signálom káblovej televízie pokrývajú spolu viac než 450 000 domácností a organizácií na celom území Slovenskej republiky. Poslaním APKT je podporovať vzájomnú spoluprácu a výmenu informácií medzi káblovými operátormi a popri tom presadzovať a obhajovať záujmy svojich členov smerom na verejnosť, legislatívne a regulačné orgány.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 37   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.05.2004 • Systémy kódování - který je ten pravý? [ 8 ]
04.04.2004 • Sněmovna ve čtvrtek podpořila zákaz neoprávněného využívání audiovizálních služeb [ 8 ]
29.03.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – II. [ 5 ]
27.03.2004 • Novinky v oblasti pay tv príjmu – apríl, máj 2004 – I. [ 3 ]
19.03.2004 • Digital+ s novými kartami na Nagravision 2 (Aladin) [ 6 ]
18.03.2004 • Viasat vo VideoGuarde a NDS-CAM moduly [ 10 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Reakcia na príspevok "Slovensko" 

26.05.2004 17:04 • Lukáš
Prepáč, ale tvojmu tvrdeniu "princíp prežitia velkých káblových operátorov spočíva iba v existencii pirátov" akosi nerozumiem. Podľa teba operátori žijú z toho, že ich niekto vykráda, že im nikto neplatí? Takže podľa teba, keď si svoje produkty nechám kradnpť, tak tým vlastne v konečnom dôsledku vygenerujem zisk? Chlope, ťuk-ťuk, tebe tak trochu uniká logický pohľad na vec. No ale, nevadí, vlastne neviem načo toto píšem, asi tomu aj nebudeš rozumieť...

 
 
  DVB-T 

26.05.2004 16:57 • igi
uz aby tu bolo DVB-T a kablovka(vacsinou sirena MMDS) moze ist so svojimi prehnanymi cenami do p... V Berline na malu prutovu antenu chytite zo 30 programov.. UPC sa spolcuje a kupuje si bytove druzstva aby odstavili spolocnu tel. antenu (STA) a aby si ludia museli kupit ich kabel. Toto sa presne udialo v Kosiciach v bloku kt. spravuje SBD IV. Cenovy rozdiel je ze miesto 10Sk teraz zaplatite 130 Sk/mesacne a pozerate skoro to iste (zaujimave je napr. aj to ze druhy madarsky program TV2 nie je v zakladnej, ale rozsirenej ponuke a tak ludia rozumejuci madarcine-v KE ich dost, si musia kupit celu ponuku za nejakych 300 sk. Good deal.) Dalsia zaujimavost je, ze cena zakladnej ponuky pre BA je asi o polovicu lacnejsia (60Sk) ako pre KE (130Sk). Jedna sa o rovnaky pocet programov.. Na dotaz preco, mi odpovedali ze v KE je to to samostatny subjekt s vlastnou cenotvorbou. Jednoznacne chyba konkurencia. Tesim sa na DVB-T, k tomu maly satelitik namiereny na Astru a viac mi netreba.. o ubohej kvalite obrazu cez MMDS ani nehovorim..
 
 
  Stále nechápem, aké právo má p ... 

26.05.2004 14:05 • mmm
Stále nechápem, aké právo má pýtať dodávateľ TV programu pre káblovku, príp. niekto kto stráži autorské práva peniaze od káblovky za to, že šíri program voľne vysielaný cez družicu alebo TV vysielač. Skôr by mali platiť káblovke za to, že ich signál šíria dalej. A káblovka potom by mohla tieto peniaze brať od svojich zákazníkov. Predsa keď chce hoci Markíza vysielať cez vysielač Rádiokomunikacíí, musí im za to platiť. Tak isto keď presahuje signál z iného štátu, prečo má niekto právo ho obmedziť ( V BA všetky zahraničné rozhlasové stanice, NOVA).

 
 
  Slovensko 

26.05.2004 12:10 • P 222
Autor článku je úplne mimo realitu ..Princíp prežitia velkých káblových operátorov spočíva iba v existencii "pirátov".Je samozrejmosťou ,že na skoro
každého "platiča" je napojených 2 - 5 "neplatičov" !!!Keby nebolo ich , tak
neprežijú...V UPC directe je to podobné, keby neexistovala možnosť "rozšíriť
si ponuku" tak by bol tiež asi rýchly koniec...UPC to vie a tíško toleruje..
Dlho robím v "obore" ale nikdy som nepochopil prevádzkovatelov MMDS- z čoho
žijú ?? Veď keď niečo VOLNE prijímam z éteru pre seba! , snáď za to nebudem
platiť !!!
 
 
  @televisa 

26.05.2004 11:40 • mc
Dobre si to napísal, ale v UPC si stále myslia, že vyhodenie synchroimpulzov je systém podmieneného prístupu. Ha-ha-ha. To sa týka MMDS. A klasickú káblovku si tiež nevedia ošetriť. V niektorých domoch stačí, ak si kúpite aktívnu izbovú anténu, zatočíte ňou kolom-dokola, najlepšie v chodbičke pri schodisku a môžeť pozerať.
 
 
  Zlodej kričí chyťte zlodeja? 

26.05.2004 11:27 • Vorel
Pán Kolár poupratujte si pred vlastným prahom. Káždý predsa vie, že obhajujete záujmy UPC na Slovensku, aj keď tu píšete pod inou firmou. Chcete aby som napísal, komu UPC minulí rok nezaplatila zákonom stanovené poplatky ? Aké má UPC problémy so zahraničnými spoločnosťami, ktorým kradne signál? Ako UPC klame daňový úrad ? Čo znamená pre Vás, keď zlodej kričí chyťte zlodeja?
 
 
  MMDS 

26.05.2004 11:23 • anonym
Ak si antenu kupim v legalnom obchode a chytim nou nekodovany signal tak to je problem vysielatela... Je to ako ked si kupim satelit a co ide nekodovane mozem pozerat. Ak to nekoduju je to ich problem.
 
 
  ked ukrandem susedovy jablko, ... 

26.05.2004 11:22 • anonym
ked ukrandem susedovy jablko, tak sused ho uz nebude mat
ak pozeram nacierno, suseda to vobec netrapi, on to svoje jablko ma
inac kvalita vecsiny kabloviek je mizerna (technicka aj programova), so satelitom sa to neda porovnat, pokial clovek trochu vie cudzie jazyky
 
 
  Ja aj keby som chcel kradnut n ... 

26.05.2004 10:42 • Laco
Ja aj keby som chcel kradnut nemam ako :-) Nasmu domu zaclana vyskova budova, nemam vyhlad na kamzik a MMDS by mi neisiel...Odkazany som na zasumene signaly zo zlym obrazom, aspon dokym nenaskrabem prachy na satelit zo Slovak Linkom :o(
 
 
  Tak im treba. 

26.05.2004 10:37 • LuMo
Ja osobne bývam v činžiaku kde nám zabezpečuje signál SBD takže nemám prečo prijímať neoprávnené vysielanie. Ale klobúk dolu pred všetkými ktorí
sa nenechajú okrádať a za signál neplatia. Veď že sa majú správať nečestne ich
naučili samotní prevádzkovatelia svojím postojom k zákonom. Keď napr. UPC
zaviedla nehorázne vyššie poplatky aj keď to nebolo v súlade zo zákonom.
Nech sa prevádzkovatelia naučia aj investovať nie len brať.

 
 
  asi takhle 

26.05.2004 10:18 • gespa
Krást je špatné a neautorizovaný příjem kódovaného signálu je stejná špatnost jako přelezení sousedova plotu a utržení jeho jabka (jen s větší způsobenou škodou samozřejmě). A zatímco při přelezení plotu je každému jasné, že dělá špatnost, u neautorizovaného dekódování tomu tak není!
-
Já žádnou placenou službu neprovozuji, takže by mi to mohlo být fuk (a taky je), ale když slyším, že nějaký "pirát" mluví o tom, jak nikoho nepoškozuje, protože by si tu službu stejně nepředplatil, tak jen kroutím hlavou. Osobně nijak neodsuzuji "piráty", ale ani jim nemíním pomáhat a bylo by dobré, kdyby si i oni otevřeně přiznali, že prostě a jednoduše kradou (i okradení "bohatého" je pořád krádež). V mnoha případech neokrádají možná ani tak samotného provozovatele jako spíš majitele autorských práv. Jestliže např. někdo shlédne neautorizovaně film na HBO, tak (pouze!) v případě, že by si ho stejně nepředplatil sice samotného providera vlastně na jeho příjmech přímo nekrátí, nicméně krátí na příjmech přinejmenším majitele práv k tomuto filmu, protože si tento film již nepůjčí v půjčovně a nebude se na něj dívat až ho budou dávat na FTA stanici a tudíž neshlédne nutnou reklamu a film v konečném důsledku se bude jevit jako neúspěšný, i když ho shlédly mraky "pirátů" (samozřejmě trochu nadneseno).
-
Takže prolamovat kódované systémy či užívat "pirátská zařízení" je a bude vždy krádež a nic menšího! Jak jsem už ale psal výš, i když toto nepodporuji, tak zároveň žádného "piráta" ani v nejmenším neodsuzuji, protože za stávajícího stavu, kdy si autorské "mafie" či i provozovatelé placených platforem neví co by si ještě za svoji "službu" řekli, si za tento stav mohou do velké míry sami! To ale pořád nic nemění na významu slova "krádež".
-
Co se týká antén na MMDS, pokud tyto antény nebudou speciálně zahrnuty v zákoně jako dekódovací prostředek (což si moc dobře nedokážu představit), tak v tomto konkrétním případě nelze mluvit o krádeži, protože vysílatel nevyvinul dostatečné úsilí k zabezpečení neautorizovaného příjmu svého vysílání, které lze označit jen a pouze za FTA (volné) a tudíž legálně bezplatně přijímatelné.
-
Toť můj názor, který ale nechci někomu vnucovat, každý ať jedná dle svého svědomí a vědomí...
 
 
  @mjike 

26.05.2004 08:49 • ibatak
absolutny suhlas. ak vysielaju 'volne' cize nekodovane, tak z to, ze to niekto prijima nemozu vyplyvat ziadne postihy. ziadna antena nie je nelegalna!!!takze dobre rano autorovi clanku. nech si to ti curovia zakoduju a mali by pokoj. to ale v drvivej vacsine neurobia, lebo by museli zaobstarat dekodery, karty a tym by im vznikali naklady.
 
 
  Vynatek z clanku: "...zaobsta ... 

26.05.2004 08:26 • mjike
Vynatek z clanku: "...zaobstaranie si pirátskej antény..." - co to je za nesmysl (toto nemohl napsat normalni clovek)? Jaky je rozdil mezi piratskou antenou a nepiratskou (pro prijem MMDS)? Jestli neco operator siri pomoci MMDS volne (nekodovane), pak je to jeho blbost a clovek, ktery takovy signal prijima, urcite neporusuje zakon. Operator si musi zabezpeci svuj signal nejakym podminenym pristupem. Pokud potom nekdo tento podmineny pristup "obchazi", potom teprve porusi zakon.
 
 
  Presne tak, 

26.05.2004 08:26 • televisa
nevedia to dostatočne ochrániť, tak vymýšľajú spostosti!!!
na mediaportal.sk som však objavil aj toto:
"Cieľom Európskeho dohovoru o právnej ochrane služieb s podmieneným prístupom je dosiahnuť stav, aby sa činnosti, vyvíjané na území členských štátov a smerujúce k neautorizovanému prístupu k chráneným službám, považovali za protiprávne. Služby (vysielacie alebo informačné) s podmieneným prístupom sa považujú za chránené služby, a to bez ohľadu na jurisdikciu krajiny voči právnickým alebo fyzickým osobám, ktoré ich poskytujú. Za nelegálne sa považuje akékoľvek zariadenie, softvér a/alebo technická zostava umožňujúca prístup k chránenej službe bez predchádzajúcej autorizácie poskytovateľom služby a protiprávnou činnosťou je aj zostavovanie alebo výroba nelegálnych zariadení pre komerčné účely, ich dovoz, rozširovanie (predaj), prenájom a vlastníctvo, inštalácia, údržba alebo premiestňovanie a komerčné aktivity (propagácia, marketing a reklama)."
Podľa tohto dokumentu, ktorý u nás ešte neplatí (zatiaľ sme ho nepodpísali) - by už aj ten malý študujúci Slovák bol po uši v nelegálnej činnosti!!!
Na záver odkaz pre operátorov: Menej kecať, viac pracovať na ochrane, ale najmä, najmä na ponuke!!! A pri bu-bu-bu tlačovkách sa troška reálnejšie pozerať na počty (presne podľa vzoru Maly Toldi)
 
 
  Bu bu bu 

26.05.2004 08:02 • mc
Namiesto toho aby dali peniaze do techniky pchajú ich právnikom a novinárom aby robili bu-bu-bu. Satro dlhé roky nekóduje, a UPC(KabelPlus) používa kód, ktorý sa podľa dnešných kritérií nepovažuje za systém podmieneného prístupu tak ako to predpokladajú zákony na ochranu pred týmto druhom pirátstva. Naviac tieto zákony sa nevzťahujú na koncových užívateľov ale na distribútorov ppirátskych zariadení. Nech sa nečuddujú, že im producenti nechcú dávať programy, keď napr.Discovery išlo 6 rokov po celom západnom slovensku voľne.
 
 
  Vzniknuta skoda 

26.05.2004 07:28 • Maly Toldi
To vyjadrenie skody je uplne nespravne. Kolki z tych, co neopravnene odoberaju signal, by si tu sluzbu kupili, ak by nemohli neopravnene odoberat signal? Takze je to rovnaka situacia, ako ked skrachuje firma, ktora ma okrem inych aj dlh na daniach, a ten dlh uz nikdy nesplati, pretoze na to nema.
V tomto pripade je chybou, ze signal je nedostatocne zabezpeceny proti neopravnenemu primaniu. Dostatocne zabezpecit system je ulohou prevadzkovatelov. Podobne na tom bola aj Premiere v Nemecku, kde museli vymenit pristupove karty, aby bol system zabezpeceny.
 
 
  Toto je co ? 

26.05.2004 06:47 • Don Juan
Vazeni...neviem ako vy, ale ja za kablovu televiziu platit nemienim.Nie ze by pytali vela, ale ponukaju malo....nie som ochotny platit za nieco co nechcem (joj,markiza + nieco!).Dakujem. Zostavam verny svojmu satelitu, kde mam zhruba 1500 kanalov a neplatim nic.... Ozaj, nemal by som aj ja odvadzat "niekomu" poplatky, zato ze sledujem Canal+, ci MTV ???
 
 
Celkový počet komentářů: 37 / zobrazují se: 21 ... 37

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist