Upgrade firmware na Premium X - aktualizováno
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 31.05.2004

V samém závěru tohoto měsíce byly uvolněné další verze firmware pro oblíbené receivery. Po verzi datovanou k 25.5. následovala v rychlém sledu novější, s datem 27.5.2004. V současné době jsou na internetu na řecké stránce Zotronics (zotos.biz) tyto poslední verze firmware:


pro Premium X 7000 C je v.1.26 a 1.27
pro Premium X 7100 CG je v.1.26 a 1.27
pro Premium X 7000 P je v 1.20 z 11.5.2004
pro Premium X 7100 PGU je v.1.22 a 1.23.

Jako první jsme se rozhodli otestovat novou verzi 1.23 pro receiver Premium X 7100 PGU, protože jsme byli zvědaví na novou funkci uspání (sleep time) hardisku.

Instalace je bezproblémové, a protože nové soubory obsahují pouze jeden binární soubor – image (místo obvyklých dvou – Program a Predata), můžeme si vybrat dva způsoby instalace. Buď způsob instalace v režimu „with monitor“ s doporučeným instalačním programem UpDown 1.04, anebo instalaci s programem UpDown 1.07 s volbou „image“. Tento způsob je podobný, opět se instalace spouští a ukončuje „tvrdým“ vypnutím napájení síťovým vypínačem či vytažením vidlice přívodní šňůry ze zásuvky proudu. Image soubor pro receivery PGU (verze s hard diskem) je nebývale veliký – narostl až na 3,12 MB a na zmiňované download stránce je ke stažení zapakovaný do RAR souboru se 70% ní kompresí, stahujeme potom soubor o velikosti cca 970 kB. „Ćéčkové“, bezdiskové verze jsou zhruba poloviční. Vyzkoušeli jsme obě varianty instalace, u té novější nezapomeňte označit hned po spuštění programu UpDown 1.07 zda máte receiver s PVR funkcemi (zadejte PVR) anebo ne (zadejte FTA). Tolik k instalaci, samozřejmě pokud si na ni sami netroufáte, doporučujeme ji svěřit odbornému servisu.


Aktualizováno:

Na upload stránku našeho webu jsme doplnili chybějící poslední verzi 1.23 (z 27.5.2004) pro receiver Premium X 7000 P, který se také u nás prodával, ale jeho image ještě na řeckých stránkách chybí. Protože jeho stažení z ruského webu činí potíže a je pomalé, věříme že tuto možnost uvítáte.


A jaké jsou první dojmy?

Už do minulý týden popisovaného firmware šlo do „nedokumentovaných“ funkcí Edit Key aktualizovat obě matice (ext i mod) osmi dvojic hexadecimálních čísel na osmi řádcích systému Conax . Ale přesto nám tehdy obraz nenaskočil Až v současné verzi nám tento oblíbený systém, používaný pro dekódování skandinávských paketů plně funguje. Včetně PPV kanálů a erotiky (vč. PG). Bohužel nám ani nový firmware nezpřístupnil italský paket na Hot Birdu, ani španělský na Astře.

Novou funkcí, jistě vítanou u nejednoho majitele receiverů s PVR funkcemi je možnost nastavení vypnutí hard disku. Ten se „uspí“ – přestane točit volitelně po 10, 30 či 60 minutách. Výrazně se tak receiver ztiší a nezahřívá se tolik. Na druhou stranu je to vykoupeno určitou menší operativností při jeho probuzení, menu přehrávání naběhne až po 14 vteřinách, stejně tak trvá doba zpuštění záznamu či time shift – opožděného sledování. Buď s tím budeme počítat, nebo nastavíme v menu PVR Configuration HDD Sleep na off.

Další novinkou je změna u červeného funkčního tlačítka F1. Místo přehledu - infa portálu německého paketu Premiere Direkt se nyní spustí nastavení vypnutí receiveru do stand by módu - Sleep Timer Set. Na prvním řádku je současný aktuální čas a datum (Curent Time), na druhém pak mohu nastavit čas vypnutí buď po 10 mitách až do 24 hod dopředu, anebo vypsat po kolika hodinách a minutách chci přijímač vypnout. Na třetím řádku Start Sleep Time pak vidíme kdy bude funkce aktivovaná - dojde k tomu po stisknutí červeného tlačítka F1, v tomto v menu označeného jako Store. Použití této funkce zabezpečí vypnutí receiveru např. po nočním nahrávání naprogramovaných pořadů, kdy se receiver po skončení záznamu nevypnul a zůstal na poslední předvolbě.

Tolik naše první postřehy, chceme postupně otestovat i další typy u nás prodávaných receiverů, proto případné další novinky, změny či opravy přineseme na našem webu. Pokud sami na něco narazíte, nenechejte si to pro sebe, vyjádřit se můžete např. v diskusi pod tímto článkem. Uvítali bychom Vaše postřehy zejména k funkcím motoru – natáčení paraboly, ať už s motorem s protokolem DiSEqC či USALS. Dalším okruhem je pak spolupráce s přístupovými kartami ve čtečce UCAS, na testovaném přijímači nám začala nepravidelně vypadávat karta CryptoWorks jak pro Czechlink, tak pro UPC. Museli jsme ji znovu vyndat a zastrčit do čtečky, anebo restartovat receiver. Pak teprve došlo k restartu čtečky a znovu naběhnutí obrazu..


Předchozí články o Premium X:

Seznamte se: Premium X - 1.část

Seznamte se: Premium X - 2.část

Seznamte se: Premium X - 3.část

Seznamte se: Premium X - 4.část

Neshánějte Matrix, pořiďte si Premium!


Přijímače Premium X 7100 pořídíte například v obchodě satelitShop.cz a to jak jednodušší verzi CG, tak verzi PGU s PVR funkcemi a USB výstupem. Do té lze objednat i hard disk o velikosti 40, 80 či 120 GB.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/993/upgrade-firmware-na-premium-x-aktualizovano/