Sat-paparazzi - Marián Šabo (Slovensko)
31.10.2013 16:19 • mediabook
Marián Šabo (okr. Zlaté Moravce) sa amatérsky venuje astronómii a kozmonautike už veľmi dlho a jeho špeciálnym koníčkom je pozorovanie umelých satelitov. V jeho denníku na satellitehunter.blogspot.sk nájdete množstvo fotografií s jedinečnými komentármi.

Zaujímavé je napríklad jeho sledovanie telekomunikačnej družice Telkom 3 z 28. septembra, ktorá mala pôvodne skončiť na geostacionárnej dráhe, no pre poruchu posledného stupňa nosnej rakety Proton uviazla na nízkej obežnej dráhe Zeme. O pár rokov sa priblíži k Zemi a zhorí v atmosfére. Spolu s ňou bola na palube rakety ešte jedna družica Express-MD2. Tú čaká rovnaký osud. A aby toho vesmírneho smetia nebolo málo, o pár mesiacov explódoval aj samotný posledný stupeň nosnej rakety, ktorý sa rozpadol na viac ako 500 úlomkov.

Komentár na záver:
Prvým objektom kozmického odpadu sa stal 28 metrový stupeň sovietskej rakety R-7, ktorý v roku 1957 vyniesol prvú umelú družicu Sputnik 1. Dnes je na orbite asi 22 tis. kusov odpadu väčších ako 10 cm. Tých menších je na desiatky miliónov. Sme my ale hlúpe ľudstvo.
 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/forum/