Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:33:37 satCentrum najdete také na:      
včera nové Téma/Reakce: 0/0           dnes nové Téma/Reakce: 0/0 Nastav barvu


Upozornění
Zvýrazňování nových příspěvků od poslední návštěvy je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Pravidla diskuse na serveru satCentrum

 

TOP témata



 

Téma z archivu

Jiné
R.Terrile (NASA): Svět možná není reálný  
Vytvoření nového tématu
search Vyhledávání

print Verze pro tisk
06.10.2012 23:47 • ® deltagama
Pokud rádi sledujete sci-fi a/nebo hrajete hry, určitě vás pobaví tahle zajímavá úvaha, která se objevila v posledních dnech na zahraničních Playstation fórech. Richard J. Terrile pracuje pro NASA (Jet Propulsion Lab.) a vede centrum pro evoluční propočty a automatizované návrhy.
---
Jako vědci děláme to, že fyzikální procesy vyjadřujeme pomocí matematických struktur nebo pomocí rovnic. Vesmír se chová velice zvláštním a podivným způsobem, protože se řídí podle matematiky. Einstein řekl: "Nejméně pochopitelná věc na celém Vesmíru je to, že se dá pochopit."
Není totiž nezbytně nutné, aby svět tímto způsobem fungoval. Nemuselo by vůbec stačit, že napíšeme na pár stránek papíru rovnice, které v podstatě obsahují dostatek informací k simulování procesů ve Vesmíru.
Další zajímavá věc je, že přírodní prostředí se chová naprosto stejným způsobem jako svět ve hře Grand Theft Auto IV. V této hře můžeme poznávat město Liberty City jako celek v úžasných detailech. Pro zajímavost jsem spočítal jeho rozlohu a ukázalo se, že je miliónkrát větší než moje Playstation 3, kterou mám doma. Vidíme všechno přesně v momentě, kdy to potřebujeme vidět, což redukuje celý herní svět do jedné konzole. Vesmír se chová přesně stejným způsobem. V kvantové fyzice nemají částice jednoznačný stav, pokud nejsou pozorovány. Mnoho teoretiků strávilo spoustu času nad tím, jak tento problém vysvětlit.
Jedno vysvětlení je, že žijeme svým způsobem v simulovaném světě a vidíme to co potřebujeme, a přesně v momentě kdy potřebujeme.
Vesmír se rovněž dělí na body - v čase, prostoru, objemu a energii. Existují fundamentální jednotky, které nelze rozdělit na nic menšího, což znamená, že svět se skládá z konečného množství těchto částic. A rovněž to znamená, že existuje konečné množství věcí, kterými může Vesmír být; není nekonečný, takže se dá spočítat. A pokud se jeví určitým konkrétním způsobem jenom pokud je pozorován, nabízí se otázka: Je skutečně reálný?
Protože existuje matematická paralela. Když jsou dvě věci matematicky rovnocenné, znamená to, že jsou navzájem zaměnitelné. Tedy svět je matematickým ekvivalentem k simulovanému světu.

Vantage 7100S / Inverto Black Ultra / parabola Emme Esse 150 / Sky Italia (Sky TV + Cinema) / Giga Twin Blue CAM (HD+ DEU)
<< následující (novější) téma předchozí (starší) téma >>

¤   Počet reakcí k tomuto diskusnímu tématu: 2   ¤
Reakce (nejnovější jsou nahoře): 1 / 1

 
Tam je samozřejmě nejvíc zajímavá ta věta:  
09.10.2012 22:18 • ® deltagama
Tam je samozřejmě nejvíc zajímavá ta věta: "...částice nemají jednoznačný stav, pokud nejsou pozorovány..."
Tomu se říká superpozice stavů (quantum superposition), kdyby to někoho zajímalo. A ta následná změna se nazývá kolaps vlnové funkce (wave function collapse). To jsou ty věci, kde fyzika začíná být extrémně zajímavá. Pozorovatele prostě musíš v kvantové fyzice držet mimo systém. Jinak dojde k tomu, že nastane ten kolaps vlnové funkce.
---
http://www.youtube.com/watch?v=v0v-cvvyc-M
---
Vantage 7100S / Inverto Black Ultra / parabola Emme Esse 150 / Sky Italia (Sky TV + Cinema) / Giga Twin Blue CAM (HD+ DEU)
 
 
 
svet  
09.10.2012 20:07 • ® bohu31
je realny do tej miery kým bude platit einsteinova teoria relativity.
ak einstein pouzil chybne axiomy a postulaty pri jej vypocte tak potom teorie o nerealnosti su postavene na vode. relativne bude vsetko dokial tato teoria nebude matematicky popreta na apriori bezchybnych axiomach!
sa telit?
 
 
Celkový počet reakcí: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|



¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist