Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:52:16 satCentrum najdete také na:      
včera nové Téma/Reakce: 0/0           dnes nové Téma/Reakce: 0/0 Nastav barvu


Upozornění
Zvýrazňování nových příspěvků od poslední návštěvy je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Pravidla diskuse na serveru satCentrum

 

TOP témata



 

Téma z archivu

Jiné
DVB-T a DVB-S cez jeden kábel  
Vytvoření nového tématu
search Vyhledávání

print Verze pro tisk
05.04.2013 20:20 • ® miso.sat
Zdravím,
chcel by som poprosiť o radu ako vyriešiť vedenie analogového a satelitného signálu cez jeden kábel. Našiel som viacero riešení (účastnícka zásuvka na jednom aj druhom konci, alebo anténu a LNB zapojiť do zlučovača TV/SAT a na opačný koniec dať uč. zásuvku).

Chcem vyriešiť signál DVB-T a DVB-S pre dva TV (2 miestnosti), pričom kábel (č.1) od antény máme potiahnutí do jednej a kábel (č.2) zo satelitu do druhej miestnosti. Doteraz sme mali zapojený iba analóg - z antény do prvého TV, rozbočovačom a káblom (č.3) potiahnutý do druhej miestnosti k druhému TV. Satelit sme dlhšie nemali zapojení.

Vymenil som starý konvertor (teraz Inverto red twin) a tak chcem okrem analogu pripojiť k obom TV aj satelit. Je tak treba káblom (č.1) viesť analog aj satelit k prvému TV, káblom (č.2) iba satelit (vyriešené twinom) k druhému TV, a ešte káblom (č.3) analog z prvej miestnosti do druhej (k druhému TV). Komplikáciou je, že bez zdroja k anténe (zapojený pred rozdelením analogu na prvom TV) nejde analog v druhej miestnosti.

Hlavne s tým zdrojom by som potreboval poradiť, či to je problém, keď je takto zapojený, alebo to v tejto schéme nevadí. Je to dosť popletené, tak pridávam aj nejaký obrázok schémy zapojenia, ak si niekto nájde čas sa na to pozrieť. Ale ak je možné to celé zapojiť aj ináč, jednoduchšie, budem vďačný za každú radu.

Ďakujem

http://img706.imageshack.us/img706/9272/schemaa.png
<< následující (novější) téma předchozí (starší) téma >>

¤   Počet reakcí k tomuto diskusnímu tématu: 11   ¤
Reakce (nejnovější jsou nahoře): 1 / 1

 
bol by problém, ak by v tej dočasnej schéme - keď,  
11.04.2013 09:25 • ® miso.sat
bol by problém, ak by v tej dočasnej schéme - keď, by k druhému TV šiel kábel priamo z rozbočenia DVB-T signálu (tá moja posledná schéma, čo som sem dal) - ak by bol ten rozbočovať priechodný pre napájanie v oboch vetvách?
 
 
 
Chcel by som sa spýtať, či viete poradiť nejaký  
07.04.2013 21:19 • ® miso.sat
Chcel by som sa spýtať, či viete poradiť nejaký e-shop odkiaľ by som vedel zohnať všetky veci naraz, lebo ako pozerám tak zatiaľ čo som našiel ja tak, keď majú niekde jednú vec, tak druhú nemajú v ponuke, alebo na sklade a naopak... keby náhodou, tak môj mail: miso.kubachy@gmail.com
 
 
 
nezabudni na to, aby bola iba jedna vetva toho  
07.04.2013 09:10 • ® majsat007
nezabudni na to, aby bola iba jedna vetva toho rozbocovaca priechodzia pre napajanie, nieco ako model FVS2, pricom priechodzi utlm 5,5dB je este jeden z tych lepsich

a inak v buducnosti s pouzitim +5V z LNB, to je optimalizovane pre dvb-t anteny s odberom do 100mA max

kedze nevieme co tam na pozemny prijem vlastne mas, aby si tuto hranicu neprekracoval. rovnako ak tam mas dake polske sito s dvojstupnovym zosikom ktory ma nastaveny druhy pracovny bod nad 5V (kedze ocakava ze bude napajany 12V DC), tak sice to pojde aj s 5V, ale zosilnenie bude vyrazne horsie

potom uz je ozaj lepsie potiahnut dalsi kabel
TBS.5925, PF180cm secondhand, Ku+C pasmo, 90E-50W
Pro zobrazení příloh se musíte přihlásit
 
 
 
Ano chapes to spravne, takto by to mohlo fungovat.  
06.04.2013 20:05 • ® zenofex
Ano chapes to spravne, takto by to mohlo fungovat.
 
 
 
Ešte priloha k tomu dočasnému riešeniu  
06.04.2013 19:27 • ® miso.sat
Ešte priloha k tomu dočasnému riešeniu
Pro zobrazení příloh se musíte přihlásit
 
 
 
Ak by som chcel dočasne riešiť ten signál ešte  
06.04.2013 19:27 • ® miso.sat
Ak by som chcel dočasne riešiť ten signál ešte pred kúpou sat. prijímača k druhému TV, teda s tým, že by tu išlo iba DVB-T, zatiaľ čo oba, DVB-T aj s DVB-S by išli iba na prvom TV, fungovalo by to takto: (?)

Prvý TV by bol riešení takisto ako v predošlej schéme (DVB-T rozbočený, potom pomocou E.105 zlúčený s LNB, privedený do miestnosti a tam E.105 robočený pre signál DVB-T a DVB-S. A druhý TV iba s pripojením na DVB-T, teda signál z antény cez rozbočovač (v jednom smere priechodzí) privedený do miestnosti a pripojený k druhému TV. Zosilovač by bol teda napájaný priamo z tohto druhého TV.

Takto by som to riešil kým by som dokúpil sat. prijímač a potom už iba k tomu zapojil P.105-W-5V a E.105, tak ako v tej predchádzajúcej schéme.
 
 
 
Takže ide hlavne o sat. prijímač pri druhom TV,  
06.04.2013 18:59 • ® miso.sat
Takže ide hlavne o sat. prijímač pri druhom TV, ktorý by napájal zosilovač aj v standby, inač to bez ťahania ďalšieho kábla nerozchodím.

Ak to dobre chápem tak:
Druhý TV: signál od antény rozbočený (v jednom smere priechodzí) zlúčiť s LNB použitím P.105-W-5V, cez jeden kábel potom dostať do miestnosti a tam ho rozbočiť použitím E.105 - DVB-T pre TV a DVB-S pre sat. prijímač.

Prvý TV: signál od antény rozbočený zlúčiť s LNB použitím E.105, cez jeden kábel potom dostať do miestnosti a tam ho rozbočiť opäť použitím E.105 pre zapojenie do TV (DVB-T aj DVB-S).
Pro zobrazení příloh se musíte přihlásit
 
 
 
Nie je to easy  
06.04.2013 14:59 • ® zenofex
Zapojenie v bode 3 ti nebude fungovat, pretoze pouzivas DVBT antenu so zosilnovacom (napajanim) a P.180-W ti nedodava do anteny prud cez TV vstup. Bez napajania anteny a pouzitim TV/SAT zlucovaca a rozbocovaca stratis aj ten VP mux.
Takze by som sa vratil k variantu 2 s tym, ze by som zmeral prud v standby externeho sat. prijimaca v druhej miestnosti, ci by ten nemohol napajat ant. zosilovac pouzitim P.105-W-5V. Ak by to bolo mozne, tak by som koax od DVBT anteny pred zlucenim rozbocil rozbocovacom v jednom smere priechodzim pre napajanie a ten by som pripojil na P.105-W-5V. Druhy kabel od anteny z rozbocovaca by som zlucil so SAT kablom, ktory vedie k TV so zabudovanym DVBS.
Ak by sa nedal pouzit P.105-W-5V tak je mozne natiahnut z druhej izby este jeden separatny koax pre DVBT na konci osadeny napajacom, ktory by sluzil aj na napajanie DVBT anteny.
 
 
 
Ešte doplním čo som zabudol napísať a aj zakresliť  
06.04.2013 12:54 • ® miso.sat
Ešte doplním čo som zabudol napísať a aj zakresliť do svojej schémy: samozrejme ten analog tam už nie je, ale DVB-T a bez zapojeného zdroja ide na druhom TV iba verejnoprávny mulitplex (bez JOJ, JOJ Plus...).

1. možnosť: Do napájania antény ešte pred zlučovaním TV/SAT sa púšťať nechcem, takže túto možnosť nechám tak.
2. možnosť: To napájanie DVB-T cez TV/SAT zlučovač (P.105-W-5V) by zrejme nefungovalo, lebo v prvom TV by som mal anténu aj satelit zapojené priamo do vstavaných tunerov (TV má aj DVB-S) a pri hľadaní signálu na sat. som si všimol, že pri prepnutí do režimu antény prestal TV napájať LNB. (Riešiť to kúpou sat. prijímaču nechcem, kedže TV má vlastný tuner a prijímač potrebujem ešte k druhému TV. Takže kupovať druhý, možno niekedy v budúcnosti.)

3. možnosť: To použitie TV/SAT zlučovača dvojitého (P.180-W) sa mi zdá asi najvhodnejšie. Z tej schémy tak tuším, že tým rozdelením signálov: TV/SAT cez kábel (č.1) k prvému TV a TV/SAT cez kábel (č.2) k druhému TV, by bol ten zdroj aj rozbočovač v prvej miestnosti vynechaný - a pritom by mal byť DVB-T signál pre oba TV rovnako silný. De facto, keď na prvom TV ide všetko aj bez zdroja, takto by to malo ísť aj na druhom TV. Dúfam, že som to dobre pochopil :)

Takže asi takto?
http://img163.imageshack.us/img163/7901/schema2b.png
 
 
 
Doplnim 007  
05.04.2013 22:06 • ® zenofex
a trochu skomplikujem.
1. existuje TV/SAT zlucovac, ktory pusti do TV vetvy 5V na napajanie DVBT anteny vyuzijuc prud na napajanie LNB zo sat. prijimaca (model P.105-W-5V).
ALE:
1. je nutne, aby sat. prijimac aj v standby posielal nejaky prud do LNB (tym padom aj 5V do zosilovaca ter. anteny). Niektore sat. prijimace to tak maju ine s vypnutim do standby vypnu aj napajanie LNB. Ak chces tento variant pouzit, musis zmerat ci mas napatie/prud na prijimaci (LNB IN) v standby.
2. musis mat dostatocne silny signal z DVBT anteny pred vstupom do TV/SAT zlucovaca, pretoze je tam dost velky utlm a musis mat signalovu rezervu ak to chces este posielat cez rozbocovac k druhej telke. Mozno sa dostanes do situacie, ze pri prvej telke budes mat DVBT signal este prijatelny ale pri druhej to uz nebude ono a bude musiet este pouzit za rozbocovacom distribucny zosilovac na eliminaciu strat pre druhy TV.
Moznostou ale je aj to, ze signal z DVBT anteny rozbocis este pred zlucenim so sat. a kazdy z DVBT vystupov dovedies ku kazdemu TV pomocou kabla od SAT anteny. Alebo mozes pouzit TV/SAT zlucovac dvojity (P.180-W). Poslal by som ti aj link ale to by tu asi nevideli radi.
Pro zobrazení příloh se musíte přihlásit
 
 
 
co je tam za dvb-t antena  
05.04.2013 21:35 • ® majsat007
vidim ze nove LNB v starej parabole poriesene :good:

k tomuto tvojmu zluceniu - pokial je to co i len trochu mozne, skus aj k prvemu televizoru potiahnut dalsi koaxialny kabel od paraboly

lebo inak si spravne odhadol problem, ten zdroj nemoze byt takto pouzity. pretoze kablom v ktorom mas dvb-t aj satelitny signal sa DC napajanie pouziva na ovladanie LNB. cize po takomto vedeni uz nemozes poslat dalsie DC napajanie pre DVB-T antenu. ocakava sa, ze ak mas aktivnu dvb-t antenu, tak si ju budes napajat (hoci aj napajacou vyhybkou po koaxiale) ale v mieste este pred zlucenim dvb-t+dvb-s.

pricom zlucenie/rozdelenie dvb-t+dvb-s signalov poriesis za 10 Eur nejakym TV/SAT zlucovacom (napr. EMP C2/1ENP-1) a ucastnickou zasuvkou TV/R/SAT

spominas analogovy signal, ten tam uz samozrejme nemas. predpokladam ze cela prijimacia cast pre pozemny prijem je este z cias analogu. co je tam - polske sito, ci dake pozlucovane smerove anteny? otazka znie, ci nie si v mieste prijmu, kde dvb-t chytis doslova na kus drotu? v tom pripade postaci nejaka pasivna dvb-t antena (teda symetrizacny clen do toho co tam teraz mas) a nemusis riesit napajanie.
TBS.5925, PF180cm secondhand, Ku+C pasmo, 90E-50W
Pro zobrazení příloh se musíte přihlásit
 
 
Celkový počet reakcí: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|



¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist