Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 19:54:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Společné stanovisko České televize, TV Nova a Prima TV k dokumentu „Další postup Rady v oblasti digitálního vysílání“

  Autor: PR Press Prima, Nova, ČT, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 11.06.2004


Z pozice provozovatelů celoplošného televizního vysílání v České republice vítáme zpracování a zveřejnění koncepčního dokumentu „Další postup Rady v oblasti digitálního vysílání“, schváleného usnesením Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dne 1. června 2004 pod č.j.: 2004.12.03.c). Tento dokument představuje další krok k zavádění DVB-T v České republice. Přesto považujeme za nezbytné upozornit na některé problematické premisy, z nichž zmíněný dokument vychází, a na rizika, k nimž by aplikace postupů v něm popsaných mohla vést.


• Souhlasíme s tezí, že v části kmitočtového spektra vyhrazeného pro rozhlasové a televizní vysílání má toto vysílání vždy přednost před jakýmikoli jinými telekomunikačními službami. Souhlasíme rovněž s tím, že obsah nepodmíněně přístupných služeb by měl být v nezbytné míře regulován. V platném zákoně o provozování rozhlasového a televizního vysílání však pro regulaci předpokládanou v citovaném dokumentu nenacházíme dostatečnou oporu;

• Přijetí dokumentu nepředcházelo zveřejnění a vyhodnocení výsledků experimentálního digitálního pozemního televizního vysílání, provozovaného v České republice od roku 2000;

• V této souvislosti nesdílíme názor Rady na možnost využití kapacity datového toku v rozsahu předpokládaném v dokumentu, neboť uváděné technické parametry datového toku jsou podle našich zkušeností pro zahájení řádného pozemního televizního vysílání DVB-T příliš optimistické;

• Podle našeho názoru je nepřípustné řešit složitou problematiku digitálního vysílání zjednodušující analogií se stávajícím vysíláním na sdílených kmitočtech.

Z výše uvedených důvodů se domníváme, že tento dokument není možné považovat za dostatečný podklad pro vyhlašování licenčních řízení bez neúměrného rizika pro Českou republiku.


V Praze dne 10.června 2004


Ing.Martin Dvořák, generální ředitel TV Prima, FTV Premiéra, spol. s r.o.

Mgr.Jiří Janeček, generální ředitel České televize

Ing.Petr Dvořák, generální ředitel TV NOVA, CET 21 spol. s r.o.




Na vědomí:

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Český telekomunikační úřad

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Stálá komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Ministerstvo informatiky České republiky

Ministerstvo kultury České republiky



Uveřejněné články k této problematice:

Další postup Rady v oblasti digitálního vysílání

Memorandum o společném postupu ČT a televizí NOVA a PRIMA při přechodu na DVB-T v České republice


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.06.2004 • Licencování digitálních programů
03.06.2004 • Červenec na HBO [ 4 ]
30.05.2004 • Zápisník duše DXera - II. [ 5 ]
29.05.2004 • Zápisník duše DXera - I.
27.05.2004 • Digitální aktuality – květen 2004
24.05.2004 • Memorandum o společném postupu ČT a televizí NOVA a PRIMA při přechodu na DVB-T v České republice

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Práve že 

15.06.2004 07:40 • mc
oblasť frekvencií (všetkých, nielen TVaR) je regulovaná a to presnými a jasnými pravidlami, a funguje to bezproblémovo. Pre mňa za mňa nech si rada reguluje média (obsah), ale nech sa preboha nemontuje do technických vecí. Môže sa to urobiť tak, že prevádzkovateľ MUXu môže do éteru pustiť len stanicu s platnou licenciou od Rady. (veď napr. káblovky môžu púšťať tiež len licencované stanice, a je to čisto na dohode či ju pustia alebo nie)
 
 
  @mc 

14.06.2004 20:19 • Pavel K.
Toť otázkou, co vlastně regulovat a licencovat - jestli "jakési" frekvence (=provozovatele multiplexů) nebo programový obsah (=provozovatele TV vysílání). Stávající legislativa umožňuje pouze to druhé a, dle mého názoru, je to naprosto ve smyslu regulace médií. Analogicky by pak mohly chtít tiskárny licenci k tisknutí novin, ale jaké plátky by tiskly (a co by v nich bylo) by regulováno nebylo.
 
 
  Technologická nezávislosť 

14.06.2004 09:18 • mc
Treba oddeliť technológiu od obsahu. Nech ČTÚ vyberie a licencuje prevádzkovateľov multiplexov a pridelí im patričné frekvencie. Televízie (a iný) nech si potom prenajímajú datový tok a ďalšie služby (EPG,webcast...), ako a koľko budú na to mať.
V tejto schéme je Rada už tak trochu zbytočná a môže dozerať len na obsah vysielania. Terajší model keď má všetko v rukách Rada a aj tak technické veci (teda tie najdôležitejšie z hľadiska vyielania) musí spraviť ČTÚ, je o ničom a zbytočne vytvára priestor pre korupciu.
 
 
  Nebezpečné stanovisko 

13.06.2004 08:33 • Pavel K.
Toto "společné stanovisko" je nebezpečným precedentem a současně věcným důkazem nechuti stávajících provozovatelů celoplošného TV vysílání vysílat digitálně. K jednotlivým bodům Stanoviska :
- provozovatelům nepřísluší veřejně komentovat, co by zákonem (který reguluje jejich činnost) mělo a nemělo být regulováno; jestliže RRTV nachází analogii (obsahovou) TXT s EPP, nezbývá než to (logicky) akceptovat
- experimentální vysílání DVB-T provozují dva soukromé subjekty (ČRa a CDG), které jistě měly dost času "ověřit si dávno ověřenou technologii" . To, že ji nevyhodnotili, jak požaduje Stanovisko, je jen důsledkem neakceptace teze o "provozovateli multiplexu", kterou RRTV (opět logicky správně) zavrhla.
- jakou zkušenost mohou mít stáv.provozovatelé s datovým tokem u DVB-T, když zatím žádné DVB neprovozují (s výjimkou DVB-S u ČT a Primy a zde je datový tok mimořádně vysoký)? Lze však souhlasit s názorem, že by počet programů v jedné DVB-T síti neměl být vyšší než 4.
- celé systémy právní i technické jsou založeny na analogiích; problematika DVB-T není složitá, ale technicky náročná a běžně řešitelná, stejně jako vysílání na "sdílených kmitočtech", které dokonce DVB-T norma přímo podporuje !!
To, že se 3 stávající provozovatelé TV vysílání sešli a shodli na 4 "vadách" , které navíc žádným problém de facto nejsou , dokazuje, že tito provozovatelé DVB-T nechtějí, resp. chtějí jeho začátek co nejvíce zpozdit. Lze jen spekulovat, že u ČT jde zejména o ekonomickou nepřipravenost a u dalších spíše neochotu vložit část svých zisků do DVB. V každém případě půjde jen o licenční řízení - a kdo nebude mít zájem, nemusí se ho zúčastnit! Pevně věřím, že se RRTV nenechá tímto tlakem ovlivnit.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist