Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 09:20:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Digital Television Project

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 13.12.2004



Projekt Digital Television Project (DTV) vznikl ve Velké Británii již v roce 2001 pod společným dohledem Ministerstva kultury, medií a sportu a Ministerstva obchodu a průmyslu. Jedná se o společný projekt spolupráce vlády s provozovateli vysílání, průmyslem, výrobci a uživateli.

Hlavním smyslem a cílem je zajistit podmínky a pravidla pro ukončení analogového vysílání a umožnit kompletní přechod na digitální vysílání. Jde o to, aby vláda získala dostatek informací a argumentů pro správná rozhodnutí v tak závažné věci, kterou kompletní přechod všech dosavadních diváků a posluchačů na nový systém příjmu je. Na vlastních webových stránkách projektu se jasně hovoří o tom, že je nutné připravit rozhodnutí vlády tak, aby se přesně vědělo JAK a KDY (rozumějme – kdy vypnout analogové vysílání). Strategický záměr podle tvůrců projektu směřuje k tomu, aby se Velká Británie stala nejdynamičtějším a konkurence schopným mediálním trhem.

Struktura řízení projektu kromě řídících výborů zahrnuje různé odborné pracovní skupiny - například pro technické záležitosti, tým pro marketing a trh a mj. i skupinu pro kmitočtové plánování. Webové stránky poskytují Průvodce digitálním vysíláním pro obyvatele, ve kterém jsou k dispozici základní informace. Strategickým dokumentem je Akční plán, který obsahuje základní „vládní“ vizi i harmonogram dalšího postupu. Důležitou součástí projektu je spolupráce se spotřebitelskými asociacemi a sdruženími, která má napomoci k lepší informovanosti a orientaci v problematice ze strany zákazníků. Konkrétním praktickým příkladem je vytvoření loga, které je na základě souhlasu s licenčními podmínkami využíváno pro označení výrobků vhodných pro digitální příjem. Podobné postupy jsou známé například při rozvoji digitálního vysílání v USA.

U nás v současnosti probíhají práce na aktualizaci a doplnění poslední verze Koncepce přechodu na digitální terestrické rozhlasové a televizní vysílání, která je základním východiskem pro práci na Národní strategii přechodu na digitální televizní a rozhlasové vysílání. Předložení Národní strategie je jako součást inovovaného vládního prohlášení z letošního léta plánováno na příští rok. Kromě řešení, které bude muset vyjít z reálného stavu a například i z rozhodnutí RRTV o tendrech na digitální licence pro neúplné multiplexy, by měl plán přinést pravidla pro další fáze nebo alespoň metodiku pro jejich tvorbu. Mezi významné kroky bude jistě patřit také systémová informační kampaň a zřejmě i vytvoření platformy pro společné řešení problémů s přechodem na digitální vysílání a s vypínáním analogového vysílání. Přes značnou rozdílnost vstupních podmínek a vůbec celého ekonomického a mediálního prostředí se i u nás dají v dalších fázích očekávat podobné podpůrné projekty, které už v Británii i jinde fungují.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 13.12.2004.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.12.2004 • Dnes začala „parlamentní“ televizní stanice 24.cz přenášet živé vysílání [ 5 ]
01.12.2004 • Dnes startuje VH1 CLASSIC EUROPEAN [ 2 ]
30.11.2004 • Finská SM LIGA na Galaxii sport - přehled TV přenosů (základní část 2004-2005)
29.11.2004 • Viva končí?
24.11.2004 • Finská hokejová SM liga na Galaxii-sport [ 3 ]
22.11.2004 • Eurosport 2 na startu [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist