Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 09:47:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Start vysílání HDTV Premiere s překážkami

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 15.11.2005


Placená stanice Premiere zahájí své vysílání HDTV dne 3. 12. 2005, jak bylo plánováno - avšak jen se set-top-boxy značky Pace. Kvůli problémům s dodávkou zboží na trh a „úzkoprofilovou“ produkcí budou k dispozici jen malé počty kusů set-top-boxů, vhodných pro HDTV v normě MPEG-4. Premiere těmito boxy vybaví prodejce a boxy uvede na trh i pro stávající předplatitele.

Zahájení vysílání HDTV Premiere v plánovanou dobu ale není ohroženo – jen se uskuteční s mnohem méně přijímači než se předem počítalo. V prvních týdnech po zahájení by předplatitelé Premiere, kteří se pro HDTV Premiere rozhodli, měli být informováni o této nové nabídce. Za předpokladu, že budou k dispozici set-top-boxy HDTV i jiných značek, mohla by pak být počátkem příštího roku uvedena na trh nabídka HDTV placené stanice v mnohem širším měřítku.

Další informace o HDTV v platformě Premiere najdou zájemci na speciálních internetových stránkách o televizi s vysokým rozlišením. Najdeme je jako odkaz z adresy www.premiere.de. „Budoucnost začíná": to je moto této speciální webové prezentace. Společnost Premiere zde nabízí informace o televizi budoucnosti a také první „obrazové dojmy“ z HDTV v Premiere. V centru pozornosti prezentace jsou rozdíly a výhody HDTV vůči tradiční televizi ve formátu PAL. Přednosti HDTV jsou předváděné na „obrazových“ příkladech a krátkých filmových sekvencích.

Vedle pohledu na zavádění HDTV v Premiere v prosinci 2005 se návštěvník webové stránky také dozví, jaké přijímače jsou třeba pro televizi s vysokým rozlišením. Nechybí ani další informace - seznam prodejců, lexikon a nejdůležitější (nejčastější) dotazy k HDTV (FAQ).

Od tohoto měsíce by se tedy měly v německých obchodech objevit první digitální set-top-boxy vhodné pro MPEG-4 značky Pace. Právě včas, protože dne 3. 12. 2005 zahájí Premiere vysílání v HDTV se třemi novými programy HD Sport, HD Film a HD Thema (dokumentární kanál ve spolupráci s Discovery) právě v tomto novém standardu komprese dat MPEG-4, DVB-S2. Proto byl uveden do provozu nový transpondér na družici Astra 19,2° východně. Běžným set-top-boxem nemůže být datový tok reprodukován, v současné době vysílaný testovací tok zatím dokáže zobrazit jen několik málo PC karet pro DVB-S. Vysílání probíhá na kmitočtu 11,914 GHz, horizontální polarizace, SR 27500, FEC 3/4.

Podle informací odborníků z oboru by v příštím roce mělo dojít k dlouho očekávanému boomu HDTV v Evropě. Tomu napomůže i Mistrovství světa v kopané 2006, které proběhne na začátku léta v Německu, a také ME v kopané 2008 v Rakousku. Premiere jako jediná stanice bude vysílat všechny sportovní zápasy v tomto novém standardu HDTV.

Článek doplňujeme přehlednou tabulku všech HDTV kanálů na pozici 19,2 st. východně a 23,5 stupňů východně. Můžete si ji prohlédnout (v PDF formátu) zde.


S využitím zdroje: [ab], Digitalfernsehen.de, 14.11.2005, Infosat.lu, Premiere.de a SES Astra, volně upraveno a doplněno redakcí satCentrum
.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2005 • SES ASTRA podpísala rámcovú dohodu o využití kapacity HELLAS SAT
18.11.2005 • Obava z Rakouska: Německé soukromé stanice uvažují o kódování - ale jiným systémem než ORF [ 10 ]
16.11.2005 • Šíření satelitní ČT24 ze společných antén [ 42 ]
13.11.2005 • Fotbal na Galaxii sport v listopadu 2005 - aktualizováno
10.11.2005 • Dnes bude pokřtěna nová česká kabelová a satelitní televize FUN1 [ 7 ]
10.11.2005 • Vyvrcholení tenisové sezóny 2005 na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ....aspon pozriet, ako to HDTV vyzera... 

23.11.2005 12:31 • yogi123
Iba pozriet, co to HDTV vobec prinesie sa da uz teraz s Dreambox-om. Volny HDTV stream ( promo laebo free vysielanie)dokaze zaznamenat na HDD. Po preneseni a skonvertovani TS suboru do MPG, sa da prehrat na PC. Je to dobre na demonstraciu rozdielu velkosti PAL a HDTV zaznamu. Bezny satelitny stream ma od 2,5 do 5,5 MB ( sorry, nie som si isty ci velke alebo male b) . HDTV stream ukazuje 17,5 az 21 MB. Asi preto je ten zaznam trhany.Dreambox to velmi nestiha.Technicky zdatny vedia.
 
 
  Podla toho co som cital po int ... 

15.11.2005 15:24 • Paulie
Podla toho co som cital po internete, ziadna DVB karta do PC nevie prijmat DVB-S2 (myslim ze kvoli modulacii), takze bez ohladu na datovy tok to asi zatial na PC vobec nepojde...
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist