Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 22:15:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Starověký Egypt: Život a smrt v Údolí králů na Viasat History

  Autor: CHILLICOM/Viasat Broadcasting , e-mail: info@mtg.se Přidané: 21.05.2013


Egypt fascinuje záhadami kolem života jeho faraonů a jejich chrámů. Jak ale žil v Egyptě obyčejný člověk před 3 500 lety? Televizní stanice Viasat History uvede novinku v podání dvoudílného pořadu Starověký Egypt: Život a smrt v Údolí králů (Ancient Egypt: Life and Death in the Valley of the Kings). Z hlediska historických dokumentů je Egypt mnohokrát publikovaným tématem, ale tento dvoudílný dokument o starověkém Egyptě je jediný svého druhu. Je totiž postavený na jedinečném, hravém přístupu, který ho od ostatních dokumentů znatelně odlišuje a vypráví o skutečném životě a smrti.


Výstřední egyptoložka Joanne Fletcherová studuje osudy “obyčejných lidí”, kteří v té době v Egyptě žili a snaží se sestavit každodenní život jednoho konkrétního páru – architekta Khaa a jeho manželky Meryt.

Údolí králů, ležící nedaleko Luxoru, sloužilo v dobách starověku jako pohřebiště faraonů a bylo využíváno od 16. do 11. století př. n. l. za vlády panovníků 18. až 20. dynastie. Za životem mocných faraonů a za stavbami jejich hrobek se však skrývá srdce starověkého Egypta – jeho lid. Převážná většina Egypťanů se v každodenním životě musela spokojit s málem, a přesto dokázali velké věci.

Archeoložka Joanne Fletcherová nám život obyčejných lidí ukáže na manželském páru, Khaamovi a Meryt, kteří ač mrtví, přinesli zajímavá svědectví. Jak vypadal jejich domov? Jejich každodenní zvyky a rituály? Jak se seznámili a zamilovali? Prostřednictvím tohoto mumifikovaného páru a jejich osobních věcí, které zůstaly zcela nedotčeny, Joanne Fletcherová rekonstruuje životy prostých Egypťanů při budování mimořádné civilizaci, která nás nepřestává okouzlovat ani dnes.

Joanne zkoumá i ty nejmenší maličkosti a detaily každodenního života, od neprodyšně uzavřených domů a vesnic, až po oblečení, které Egypťané nosili a pokrmy, které jedli. Odhaluje nejen jejich lásku k poezii a nadšení pro výzdobu interiéru, ale také skutečnost jaké to bylo pracovat na nejslavnějším hřbitově planety – v Údolí králů.

„S kolegy na univerzitě v Yorku jsme studovali aspekty každodenního života Egypťanů mnoho let, takže když se vyskytla možnost připravit dokument na téma Egypt, byl běžný život lidí mnohem přirozenějším tématem než mnohokrát popisované životy vládců, dokumenty o pyramidách či o vlivu bohů. Měla jsem navíc tu čest studovat 3.500 let starý staroegyptský pár Kha a Meryt v turínském muzeu, kam byl převezen kompletní obsah nalezeného hrobu zmíněného páru. Díky naprosto neporušenému stavu jsme byli schopni analyzovat jak pár žil, jak zemřel a jak byl mumifikován,“ říká Joanne Fletcher.

Ponořte se do historie a poznejte, jaký život Egypťané skutečně před třemi tisíci a pěti sty lety žili. Pořad Starověký Egypt: Život a smrt v Údolí králů můžete sledovat v neděli 16. a 23. června od 20.00 hod. na Viasat History!


O společnosti Viasat Broadcasting:

Viasat Broadcasting UK Ltd. je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat, sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Karel Kapinus, CHILLICOM, 20. 5. 2013


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.05.2013 • AXN: Žhavé seriálové tipy na červen
19.05.2013 • Červnová filmová nálož - každý pátek a neděle večer na AXN
16.05.2013 • S Jakubem Vágnerem po stopách jednoho z největších rybích gigantů - v neděli, 17:00 na Fishing&Hunting…
16.05.2013 • Sport2 HD odvysílá plochodrážní GP z pražské Markéty s domácími reprezentami
15.05.2013 • Film Europe Channel v květnu přináší festivalové filmy z Cannes
14.05.2013 • Prima ZOOM - dokumentární skvosty 21. týdne

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist