Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 04:35:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Festival otrlého diváka vstane v dušičkovém čase na jeden den z mrtvých

  Autor: AEROFILMS , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 27.10.2014


Vážení přátelé pokleslé a okrajové filmové estetiky, pietním uctíváním zemřelých, ale i halloweenským veselím se vyznačuje počínající ponurý podzim. Už podruhé v tomto čase zavítá na jeden den do pražského kina Aero Festival otrlého diváka, aby Dušičky oslavil po svém. Po loňské trudnomyslnosti a pietě otrlých dušiček se letošní podzimní speciál totiž ponese výhradně v rozverném duchu Halloweenu.


V pátek 31. října 2014 čeká na diváky Aera trojice filmových titulů, inspirovaných spíše karnevalovým a dětským rozměrem tohoto dne, který se stal synonymem pro dýňové lucerny, koledování v převlecích, návštěvy strašidelných domů a především sledování poťouchlých hororů, zábavných krváků a naivních brakovek v několikahodinových maratonech.

Zkrácená verze Festivalu otrlého diváka návštěvníky neochudí o žádné oblíbené taškařice, jako je rok od roku propracovanější tematická výzdoba kina nebo živé simultánní překlady do sluchátek. Speciální otrlá nabídka bude na návštěvníky čekat také na baru kina v podobě drinků s mnohoslibnými názvy jako Biohazard či Haunted Drink.

V duchařsky vyzdobeném Aeru jednodenní přehlídku odstartuje první slovenský příspěvek v kategorii úsměvných béček a brakových žánrovek, zombie horor Socialistický zombi mord (Slovensko 2014).

Od 19:30 bude následovat projekce amerického filmu Koledu, nebo něco provedu (Trick or Treat, USA 1986). Zčásti bizarní variace na De Palmovu Carrie, zčásti mokrý sen metalových fanoušků a zčásti nechtěná parodie na stejný hudební žánr bude uvedena s populárním simultánním překladem Samanthy Bifidus.

Otrlou trojici filmových titulů završí kanadská novinka Střihač (The Editor, Kanada 2014). Hlavním hrdinou této pocty italským giallo filmům je jednoruký a vnitřně vyhořelý filmový střihač, který momentálně pracuje na nízkorozpočtovém hororu. Brzy se ale ukáže, že ne všechna mrtvá těla, která se kolem něj vrší, pocházejí z dílny autorů filmových triků.


PROGRAM DUŠIČKOVÉHO SPECIÁLU FESTIVALU OTRLÉHO DIVÁKA:

SOCIALISTICKÝ ZOMBI MORD (Socialist Zombie Massacre)

Rastislav Blažek, Peter Čermák, Zuzana Paulini / Slovensko 2014
94 min. / HD / slovensky / české podtitulky
pátek 31. října od 17:30

Píše se rok 1985, a zatímco Čehúni si normalizačně rozvalují svá pupenda a dojímají se nad potěmkinovskou vesničkou střediskovou, na Slovensku se dějí velké věci. A nemáme teď na mysli odchod Vašo Patejdla z Elánu, nýbrž vypuknutí zombie nákazy. Jedno střední zemědělské učiliště náhodou na branném cvičení místo sady dýmovnic dostane z velkého Sojuzu granáty s bojovým plynem, vyvinutým během tajného vojenského experimentu, jehož tragické následky byly ututlány. Co započal lemplovský lidský faktor, dokonají typicky netěsnící plynové masky, a školní lavice brzy místo studentských čmáranic začnou zdobit chlístance krve a utrhané končetiny. Zatímco nerozlučná přátelství i první velké lásky ukončuje nenasytný hlad zombií, nevyzpytatelný školník, jehož profesní resumé zahrnuje působení u Spetsnaz, se vydává na vlastní výpravu do hlubin študáckých duší. Socialistický zombi mord je osm let vypiplávaným dítkem skupiny filmařů a nadšenců převážně z Pezinka v Bratislavském kraji, kteří se rozhodli svou zálibu v úsměvných béčkách a brakových žánrovkách přetavit do prvního slovenského příspěvku této kategorii. Jejich výtvor představuje unikátní skloubení nostalgické šmíry Vyprávěj, kreativních gore eskapád ve stylu raného Petera Jacksona a křiklavě okatých CGI ala studio Asylum. Tato šťavnatá kombinace vlivů funguje na výbornou, což je jednak dáno elánem zúčastněných, zdravou nadsázkou i nevázaným přístupem k historii. Namísto nudného skanzenu vznikl nadsazeně účelový retro svět, kde se nejen délka sukní dívčích stejnokrojů SSM řídí výhradně žánrovými požadavky.


KOLEDU, NEBO NĚCO PROVEDU (Trick or Treat)

Charles Martin Smith / USA 1986
98 min. / HD / anglicky / simultánní překlad
pátek 31. října od 19:30

Halloween je svátek, při kterém vyrážejí do ulic nejrůznější monstra, psychopati a jiné excentrické existence. Třeba metalisté. Konkrétně nedávno tragicky zesnulý zpěvák Sammi Curr se dere zpět na světlo světa skrze své poslední nikdy nevydané album „Písně v tónině smrti“. K zakřiknutému dospívajícímu milovníkovi tvrdé muziky Sammi promlouvá ze záhrobí prostřednictvím svých nahrávek pouštěných pozpátku a brzy se sám zhmotní v našem světě, aby ještě naposled zahrál své doslova vražedně elektrizující hity na školním halloweenském mejdanu. Snímek Koledu, nebo něco provedu (což je český překlad halloweenské průpovídky Trick or Treat) je zčásti bizarní variace na De Palmovu Carrie, zčásti mokrý sen metalových fanoušků a zčásti nechtěná parodie na stejný hudební žánr. A kromě toho také asi jediný film, ve kterém démonický vrah sexuálně svede a následně zaútočí na svou oběť pomocí posedlých sluchátek od walkmana. To vše v nefalšovaném osmdesátkovém stylu, kde žádná dospívající dívka (ani žádný rockový zpěvák) bez řádně pěstěné enormní vlasové hmoty nemohl na ulici. Sammiho hity nahrála britská skupina Fastway a mezi metalisty film získal jistou pověst i tím, že jednu z vedlejších rolí sehrál člen skupiny Kiss Gene Simmons a v (téměř nepostřehnutelné) miniroli televizního kazatele se tu mihnul Ozzy Osbourne. Hlavní hvězdou otrlé projekce tohoto filmu bude ale nepochybně Samantha Bifidus, která snímek opatří svým tradičně procítěným simultánním překladem do (démonicky posedlých) sluchátek.


STŘIHAČ (The Editor)

Adam Brooks, Matthew Kennedy / Kanada 2014
102 min. / DCP / anglicky / české podtitulky
pátek 31. října od 21:30

„Již za římských dob představovali střihači most mezi tímto a oním světem,“ říká se v novém filmu Střihač od kanadského spolku Astron-6, se kterým jsme na Otrlci již před časem oslavovali Den otců. A nikdy to neplatilo víc než v této poctě italskému žánru giallo. Z jejich milostného dopisu Dario Argentovi, Mario Bavovi, Sergio Martinovi a dalším mistrům kriminálních krváků se sexuálně deprivovanými vrahy v černých rukavicích by se ovšem nejednomu grafologovi udělalo nevolno. O sofistikované a zároveň přiznaně hovadné komedii Astronů kritici napsali, že se giallo filmům nikdy přímo nevysmívá, ale jen ukazuje, jak famózně směšné často samy bývají. Hlavní hrdina je jednoruký a vnitřně vyhořelý filmový střihač, který momentálně pracuje na nízkorozpočtovém hororu. Brzy se ale ukáže, že ne všechna mrtvá těla, která se kolem něj vrší, pocházejí z dílny autorů filmových triků. Hravé nadšenectví Astron-6 i tentokrát žene žánrová klišé ad absurdum. Dočkáme se série vpravdě groteskních smrtí, vyšinutých postav, hlášek a nahoty (samozřejmě většinou v naprosto nevhodných a absurdních situacích), to vše v charakteristicky přepáleném barevném tónování a se syntetizátorovou hudbou italského klasika Claudia Simonettiho (Úsvit mrtvých, Suspiria, Démoni). Do hereckého ansámblu se navíc kanadským nadšencům podařilo nalákat i smyslnou Paz de la Huerta, veterána vedlejších rolí Udo Kiera, který spolupracoval s Larsem von Trierem i Uwe Bollem, nebo hvězdu filmu Human Centipede II Laurence R. Harveyho.


Radka Urbancová, AEROFILMS, 27. 10. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/pK7Q7Q Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2014 • Film z prostředí českého tuningu je dokumentem roku
27.10.2014 • Show Jana Krause – 29. 10. 2014
26.10.2014 • Muži vyhledávají válečné dokumenty, láká zejména Druhá světová válka v barvě
25.10.2014 • Film Osmy z produkce České televize získal nejprestižnější evropskou televizní cenu!
25.10.2014 • Talkshow Geni a Míši: Fotbalista, včelař a herečka
25.10.2014 • Premiéra k jubileu Divadla Semafor

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist