Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 16:06:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Můj pokus o mistrovský opus - šest špičkových interpretů v autorských dokumentech šesti režisérských osobností

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.01.2015


Série dokumentů o klasické hudbě, díky kterým vnikne kamera do „kuchyně“ interpreta a bude jej sledovat ve chvílích, kdy studuje partituru určité skladby. Při zkoušení získá divák zajímavé a neznámé informace o skladateli i o muzikantovi, který se rozhodl utkat s mistrovou hudbou. Tato série vznikla v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové a bude jistě ozdobou lednového i únorového čtvrtečního vysílání na ČT art.


Začínáme s ní 8. ledna ve 21:55 hodin.

Houslista Josef Špaček, violoncellista Jiří Bárta, klarinetistka Ludmila Peterková, kytarista Pavel Steidl, klavírista Martin Kasík a hornistka Kateřina Javůrková v režii Markéty Ekrt Válkové, Jakuba Sommera, Vladimíra Michálka, Romana Vávry, Zdeňka Jiráského a Theodory Remundové. Už jenom z tohoto výčtu je patrné, že diváky čeká mimořádný zážitek ze setkání se špičkovými hudebníky a zároveň i s výraznými režisérskými osobnostmi.

Autorem námětu a spoluautorem scénářů je Milan Tesař, který měl díky své novinářské práci možnost poznat mnohé hudebníky nejen jako skvělé interprety, ale především jako lidi z masa a kostí, za jejichž výkonem stojí nejen talent a píle, ale mnohdy i pochybnosti, jistá míra osamělosti, křehkost či nejistota. V tom je kouzlo celého projektu, v němž na prvním místě nejde o portréty umělců, ale o jejich vztah k dané skladbě, o filosofii a osobité interpretaci.

„Prostřednictvím těchto originálních dokumentů chceme představit mimořádné hudebníky tak, jak se s nimi běžně divák nesetkává, a spojit výjimečnou emoci při náročném zkoušení s netradičně nasnímanou hrou na nástroj,“ říká dramaturgyně pořadu Jana Strýčková. „Na začátku je vždy partitura, která pro každého muzikanta znamená výzvu, jak pro sebe odhalit tajemství skladatelovy tvorby a najít odpovídající způsob interpretace. Na úrovni, v níž se pohybujeme, už nejde o chyby, ale o mnohdy osamělý zápas člověka s partiturou, s mírou vlastního talentu, s ambicí, o níž nikdy nevíme, zda je přiměřená. Výsledkem je pak špičková a osobitá interpretace.“

Každý dokument je trochu jiný, každý v sobě nese kromě klíčového poselství o hudbě a interpretovi i autorský vklad režiséra. Přitažlivost tohoto programu pro pozdní čtvrteční večer potvrzují také anotace k jednotlivým dílům:


8.1.2015, Josef Špaček versus Balada Eugena Ysaye

Josef Špaček je nejmladší koncertní mistr České filharmonie v její historii. Mluví se o něm jako o hráči, ve kterém Filharmonie získala svého "Messiho", a který se objevuje jednou za desítky let. Přirovnání k fotbalovému géniovi není od věci. Josef Špaček totiž hraje skvěle nejen na housle, ale i fotbal. Jeho hudební zápas s technicky náročnou Baladou Eugena Ysaye sleduje dokumentaristka Markéta Ekrt Válková.


15.1.2015, Jiří Bárta versus Bachovy Suity pro sólové violoncello

Jiří Bárta vstoupil na hudební scénu na přelomu 90. let a brzy se dostal do mezinárodní ligy předních cellistů. Velmi záhy zařadil do svého repertoáru také 6 suit J. S. Bacha pro sólové violoncello, které jsou bezesporu mezníkem v historii cellové literatury. V dokumentu Jakuba Sommera sledujeme zápas Jiřího Bárty s Bachovými suitami a hledání ideální interpretace tohoto geniálního opusu. Účinkuje J. Bárta. Režie J. Sommer.


22.1.2015, Kateřina Javůrková versus Winterreise Krzysztofa Pendereckého

Hornistka Kateřina Javůrková vyhrála ve svých 22 letech Pražské jaro a jako laureátku tohoto festivalu ji čeká první sólový koncert s velkým orchestrem. S Polským národním rozhlasovým symfonickým orchestrem Katovice bude hrát na Pražském jaru skladbu Winterreise současného polského skladatele Krysztofa Pendereckého, se kterým se osobně setká na jediné zkoušce v polských Katovicích. Zápas Katky s Pendereckého partiturou sleduje dokumentaristka Theodora Remundová.


29.1.2015, Martin Kasík versus Toccata Klementa Slavického

S Toccatou Klementa Slavického se Martin Kasík setkal poprvé jako student ostravské konzervatoře. O několik let později, už jako laureát Pražského jara, se na schodech Rudolfina potkal se Slavickým osobně a jeho hudbu propaguje na svých koncertech dodnes. Doma dokonce hraje na klavír, který před lety patřil právě Slavickému. Dokument o vztahu Martina Kasíka a Slavického Toccaty natočil režisér Zdeněk Jiráský.


5.2.2015, Ludmila Peterková versus Clarinettino Ondřeje Kukala

Virtuózní skladbu Clarinettino věnoval Ludmile Peterkové skladatel a její přítel Ondřej Kukal v roce 1990. Je to pro ni velmi osobní skladba, která však vyžaduje sáhnout si až na strop technické zručnosti hráče. Na své chalupě se nad partiturou Clarinettina setkává klarinetistka nejen s Ondřejem Kukalem, ale i s Bennewitzovým kvartetem. Účinkují: L. Peterková, O. Kukal, Bennewitzovo kvarteto. Režie V. Michálek.


12.2.2015, Pavel Steidl versus Sonáty pro sólovou kytaru Niccoly Paganiniho

Niccola Paganini hrál celý život na kytaru, ale nikdy se jako kytarista neprojevoval, protože chtěl mít auru démonického houslisty. Partitury Paganiniho kytarových sonát vypadají jako dětské skladby, ale teprve ta správná interpretace z nich dělá virtuózní opus. Zápas Pavla Steidla s Paganiniho kytarovými sonátami sleduje dokumentarista Roman Vávra.


Jolanda Pilařová, TS Ostrava


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/Q5PE5l Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.01.2015 • Fantastický štart nového seriálu Horná Dolná!
06.01.2015 • S Ivanem Trojanem včera řešil vraždu každý třetí divák
06.01.2015 • Klenoty naší krajiny - s Mirkem Vladykou na výlety do chráněných krajinných oblastí
05.01.2015 • Kombo - nový hudební čtrnáctideník na ČT art
05.01.2015 • Zpravodajství TV Prima atakuje na startu nového roku rekordy
03.01.2015 • Moje soukromá válka - sonda do charakteru české společnosti

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist