Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 09.05.2024 - 00:01:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Každodenní zázraky: kanál Viasat Explore nabízí neobyčejný pohled na obyčejné věci

  Autor: CHILLICOM , e-mail: info@viasatexplore.cz Přidané: 28.01.2015


Kanál Viasat Explore ve dnech 6. a 13. února 2015 odvysílá dvoudílný dokument s názvem Každodenní zázraky, v němž věhlasný profesor Mark Miodownik odhaluje příběhy vzniku každodenních předmětů, bez nichž by si většina lidí dokázala moderní život jen stěží představit.


Hovořit se bude o běžných věcech od žiletek po elastické prádlo, ale i o různých materiálech, které nás obklopují – od dřevotřísky po pěnovou pryž. V terénu i v laboratoři ukazuje, že obyčejné věci jsou všechno, jen ne obyčejné.

Denně se člověk setkává s tisíci předmětů – doma, na pracovišti, na ulici, v dopravě. Některé se zdají poměrně jednoduché, ale zdání často klame. Díky seriálu diváci například zjistí, jak se osobní automobily vyrábí z plechů tenčích než konzerva a přesto mohou být pevné a bezpečné, jak z měkkého dřeva vzniká nábytek s nosností mnoha desítek kilogramů nebo o téměř zázračných vlastnostech elastických vláken používaných v moderních oděvech. Bicykl, pohovka nebo skener – těmito a řadou dalších věcí a materiálů se seriál zabývá.

Průvodce pořadem, profesor Mark Miodownik, přednáší na londýnské univerzitě University College London (UCL) a je činný i jako autor odborných publikací a televizní a rozhlasový popularizátor vědy a techniky. Doktorský titul na oxfordské univerzitě získal za práci v oboru slitin pro výrobu turbín tryskových motorů. Působil v USA, Irsku a Velké Británii. Zabývá se například studiem materiálů se schopností regenerace a jejich psychosociálními dopady.

V rámci svého univerzitního působení zároveň pracuje jako ředitel Ústavu pro výrobu. Tento ústav, v originále zvaný Institute of making, sídlí v Londýně na již zmíněné University College London. Je jakýmsi výzkumným klubem, sdružujícím vědce a techniky mnoha oborů, které vytváří svět kolem nás - od umělých molekul po budovy, od umělé pokožky po raketoplány, od potravin po nábytek. List The Times nedávno zařadil profesora Miodownika mezi 100 nejvlivnějších britských vědců současnosti. V roce 2013 získal cenu Královské technické akademie a v roce 2014 byl vyhlášen mediálním komunikátorem roku na UCL.

21. století je známé jako věk technických zázraků, kdy se slabé a křehké mění v nerozbitné a kdy části lidského těla mohou být vyráběny strojově. Ve dvou dílech naplněných zajímavými poznatky profesor Mark Miodownik odhalí, jak ze surových materiálů vznikají různé předměty každodenní potřeby a jaké úsilí vědců a vynálezců za nimi stojí.

Pro více informací o televizním kanálu Viasat Explore navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat Explore nebo webovou stránku www.viasatexplore.cz.


O společnosti MTG´s Viasat Broadcasting:

MTG´s Viasat Broadcasting je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Lukáš Kapinus, CHILLICOM, 28. 1. 2015


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/XfxpUV Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.01.2015 • Nalaďte si v únoru na National Geographic Channel
29.01.2015 • Vuelta a España na Eurosportu až do roku 2020
29.01.2015 • NOVA Sport v roce 2015 přinese Evropskou ligu UEFA, MotoGP, Wimbledon, ATP a další nové exkluzivní sportovní přenosy
28.01.2015 • Únorové programové tipy HBO a HBO HD
28.01.2015 • Premiéra seriálu FARGO dnes, 28. 1. 2015 na AMC [ 1 ]
27.01.2015 • WATAHA - nový kriminální seriál z produkce HBO

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist