Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 21:59:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

WorldSpace zruší kvůli italskému paketu placené rozhlasové vysílání pro Evropu

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 20.11.2006


WorldSpace ukončí dne 30. listopadu příštího roku své dosavadní placené rozhlasové vysílání v západním svazku satelitu Afristar, 21° východně. Stávající vysílací kapacity budou tak k dispozici pro nové služby, které jsou zaměřeny na zákazníky italského trhu.


Jak provozovatel oznámil, dceřinná společnost WorldSpace Italia S.p.A. již získala příslušné povolení od italského ministerstva komunikací. Vysílací systém, který je kompatibilní se současným využívaným standardem, se přitom nevyužije. Ve východním a jižním svazku družice Afristar se žádné změny neplánují. Tyto svazky ovšem nejsou pro uživatele v Evropě dostupné.

Paket se bude skládat z více než 50 rozhlasových kanálů různých žánrů. Bude se vysílat ze satelitu AfriStar na pozici 21° východně, který lze v celé Itálii přijímat „mobilně” s velmi malou anténou. Ve velkých městech budou navíc vysílat dokrývací terestrické vysílače, aby bylo možné zajistit i pokrytí uvnitř budov.

Worldspace je satelitní poskytovatel programů, který v této oblasti působí od roku 1990 a se svojí nabídkou pokrývá asi 130 zemí. Projekt satelitního rozhlasového vysílání WorldSpace vznikl v devadesátých letech minulého století pod patronací OSN na pomoc zejména zaostalým zemích v Africe, Asii a Jižní Americe - přinést rozhlasové vysílání, výukové a vzdělávací relace a data i do těch nejzapadlejších a odlehlých vesnic. I tam, kde není pravidelná dodávka elektrické energie a domorodí obyvatelé kočují z místa na místo a je tedy těžké pro ně budovat nějaké mise či školy.

V roce 1997 pak byla založena nevýdělečná organizace WorldSpace Foundation. Postupně se začaly připravovat vlastní projekty Canal Educative Francophone pro výchovu a informace zejména ve frankofonních zemích Afriky a Africa Learning Channel, jako kulturně vzdělávací kanál v angličtině, připravovaný ve spolupráci s UNICEF. Pro vysílání se nejdříve uvažovalo se sítí řady malých krátkovlnných a středovlnných stanic, nakonec se však prosadila unikátní myšlenka zprovoznění tří satelitních družic, zavěšených na geostacionární dráze nad rovníkem, které by pomocí tří svazků – beamů pro každý satelit ozařovaly až 80 procent lidské populace v Africe, Asii, Jižní a Střední Americe a ve velké části Evropy a Oceánie.

Družice dostaly název AfriStar (umístěná je na pozici 21 st.východně), AsiaStar (105 st.východně) a AmeriStar (95 st.západně), každá má šest transponderů, vždy dva pro jeden svazek a vysílá se v L pásmu, v segmentu ohraničeném frekvencí 1,452 a 1,492 GHz, s levo a pravotočivou polarizací, v digitální kompresi MPEG-2, Layer 3. Každý svazek může použít až 50 vysílacích kanálů, kdy na každém může vysílat až 8 programů – rozhlasových stanic, audiokanálů anebo datových přenosů. Program lze přijímat na speciální malé receivery s malou čtvercovou anténou ve které je aktivní zesilovač.

Na trhu jsou k dostání receivery Hitachi, JVC, Sanyo, JoyEar, WSSR či Panasonic a přibývají postupně i další výrobci. Ke každému prodávanému receiveru WorldSpace lze dokoupit kartu do počítače, která se propojí s přijímačem a jsou pak dostupná data ve formě jednostranného internetu či spíše vzdělávacích knih a encyklopedií.

Družice WorldSpace jsou umístěné tak, aby pokrývaly co nejlépe danou oblast zejména rozvojových zemí, ale v redakci satCentrum jsme vyzkoušeli i příjem v našich podmínkách a byli jsem mile překvapeni kvalitou signálu a bezproblémovým příjmem i s malou obdélníkovou anténou, postavenou za oknem vevnitř místnosti. V Evropě lze bez problémů zachytit signál západního svazku AfriStaru 1, transponder č.5, frq.1478 MHz, RZ, SR 1840, FEC 1/2, a transpoder č.6, frq. 1481 MHz, LZ, SR 1840, FEC 1/2. Internet: www.worldspace.com.


Další informace o WorldSpace, popis programové nabídky a testy receiverů naleznete na webu satCentrum v článcích:

Tajemné L pásmo
Seznamte se – světový přijímač s digitálním rádiem WorldSpace – Hitachi KH-WS1
Digitální satelitní přijímač pro WorldSpace – BPL Celeste MK2
Seznamte se: digitální satelitní přijímač pro WorldSpace JOY EAR WS0110


Připravil Petr Miklík a redakce satCentrum s využitím zdrojů: SatNews.de a [ab], Digitalfernsehen.de, 15.11. a 10.5.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2006 • NHL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na prosinec 2006
20.11.2006 • Fotbal na Galaxii sport v prosinci 2006
17.11.2006 • Paket CS Link se rozroste o nové programy [ 21 ]
15.11.2006 • Al-Jazeera International dnes zahajuje pravidelné vysílání v angličtině [ 1 ]
14.11.2006 • Distribuční paket SPI změní příští rok satelit, podpora individuálním satelitním abonentům se nezmění [ 26 ]
13.11.2006 • France 24 volně na družicích ASTRA a NSS-7

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist