Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:07:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vykoupejte se v moři dokumentů na Prima ZOOM ve 28. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.07.2015


Další nabitý týden přináší pěknou řádku skvostů. Budete žasnout nad přírodními divy, silou živlů, historickými odkazy. Procestujete svět. Vydáme se do vesmíru. Vrhnete se do nebezpečí. Vnikneme pod hladinu i do vaší mysli. To si přece nemůžete nechat ujít! Dokumentární skvosty pro vás: necháme vás nahlédnout do Gepardích deníků I; odhalíte Ztracená království: Střední Amerika; objevte unikátní kulturu ve filmu Odkaz Keltů.


Snímek Ve stínu Měsíce poprvé, a zřejmě také naposledy svolá přeživší členy posádek všech misí Apollo; poznáte Lesk a bídu asteroidů; oceňovaný dokument Putování kapustňáka Hamiltona přiblíží život tohoto zajímavého druhu; Tajný život peněz představí způsob, jakým se navrhují, vyrábí, distribuují a ochraňují peníze a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.



Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00 hod.:

6. 7. 19.00 a 19.30 – Gepardí deníky I (1. a 2. díl)

Seznamte se s neobyčejnou prací, kterou odvedl zvláštní tým žen, gepardů a psů. Jeho metody jsou moderní, kontroverzní a pod neustávající palbou kritiky ze strany odpůrců. Dokumentární seriál Gepardí deníky představuje životy gepardích mláďat ve výcvikovém centru zasazeném mezi vinicemi u jihoafrického města Stellenbosch. Tvůrci seriálu strávili rok ve společnosti neobvyklé skupiny ochránců přírody a podařilo se jim zachytit všechno dobré i špatné, co vzešlo z každodenního zápolení. Kamerám neunikla citově náročná operace oka jednoho z mláďat ani hostující působení charismatického Shadowa coby hlavního samce. Budete ohromeni skvělými záběry, které vznikly díky společné snaze lidí a zvířat.


6. 7. 21.00 – Letadla versus bouře

Stejně jako vzrůstá počet lidí, kteří se účastní letecké přepravy, roste také riziko leteckých nehod. Vědečtí průkopníci se proto snaží najít způsob, jak lépe pochopit, předvídat, a hlavně se vyhnout nebezpečí z nebes. Elektrické bouře představují takové nebezpečí i po 100 letech historie letectví. Každoročně zaviní zrušení nebo odklon tisíců letů. Je to drahá, ale životně nezbytná strategie. Blesky navíc nepředstavují jedinou hrozbu pro piloty a cestující na palubě letadel. Stejně smrtící mohou být i turbulence nebo námraza. Jenže jak by bylo možné těmto nepředvídatelným událostem předcházet? A je možné, že by kvůli extrémním výkyvům počasí nebezpečí představované bouřemi nepoměrně rostlo?


6. 7. 24.00 – Ztracená království: Střední Amerika (Království jaguára)

Olmec v Mexiku (1200–400 př. n. l.), Taíno ve Velkých Antilách (400 př. n. l. – 1600 n. l.), Teotihuacán v Mexiku (200 př. n. l. – 700 n. l.) a Chiriquí v Kostarice (1000 př. n. l. – 1400 n. l.) jsou kdysi živoucí a dodnes vysoce důležité starodávné civilizace. Někdy předstihly své známější sousedy a většinou je inspirovaly. Proto si zaslouží být jedním dechem připomínány, když se mluví o slávě Mayů a Aztéků. Prostředí Střední Ameriky, kde se tyto civilizace rozvíjely, je úžasně různorodé – od rajských ostrovů přes hluboké džungle deštných pralesů až po pusté vyprahlé pouště. Starodávní lidé na tyto výzvy odpověděli podobně ohromujícím způsobem a postavili chrámy na úpatí sopek i rozlehlé citadely, z nichž už dnes zbyly jenom ruiny. V očekávaném pokračování Ztracených království Jižní Ameriky představuje dr. Jago Cooper méně známé, ale neméně úchvatné středoamerické civilizace.


6. 7. 01.00 – Odkaz Keltů

Objevte unikátní kulturu castrů na španělském pobřeží Castro de Baroña. Tvůrci dokumentárního filmu Odkaz Keltů se vracejí zpátky do minulosti a porovnávají místní osídlení s nálezy v Anglii, Irsku a Skotsku. Záhadný Stonehenge se přitom samozřejmě neobejde bez zvláštní pozornosti. Dolmeny a pohřební mohyly odhalují evoluci prvních obyvatel Galie. Jaké měli životy? Čemu se věnovali? Jaké bohy uctívali a čeho se obávali? Odkaz Keltů dává odpovědi na tyto otázky a doplňuje je digitálními animacemi i hranými rekonstrukcemi. Castrové byli navzdory ozbrojenému odporu nakonec pohlceni Římskou říší. Jejich odkaz přesto zvláštním způsobem přetrval do dnešních dní.


7. 7. 19.00 – S Ahnem po Vietnamu – 1. část

Australsko-vietnamská komediální ikona Anh Do se vrací do Vietnamu a zve na cestu ze severu na jih, během níž znovu objevuje krásy své rodné země. V dvoudílném dokumentárním filmu S Anhem po Vietnamu na vlastní oči uvidíte půvab i zákonitosti života místních obyvatel, prakticky ochutnáte neobvyklé kulinářské speciality a zažijete nejlepší dobrodružství, jaká Vietnam nabízí. Anh se zároveň snaží zjistit, jak zásadně by se jeho život lišil, kdyby se jeho rodina nerozhodla uprchnout před válkou a hledat útočiště v Austrálii, když mu byly teprve dva roky. Jak by žil a jakou prací by se živil? Kromě neobyčejné krásy místní krajiny Anhova cesta prozrazuje také kulturní tradice a dějiny země, které zformovaly její nezkrotné obyvatele. Než jeho výlet skončí, bude více než jasné, proč dnešní Vietnam představuje jednu z nejpřitažlivějších a nejvíce fascinujících asijských destinací pro cestovatele všech věkových kategorií.


7. 7. 20.00 – Osmané proti křesťanům (Stavitelé říše)

Středozemní moře je dnes sice překrásnou turistickou destinací, ale ještě v 16. století bylo hlavním dějištěm dramatického střetu mezi křesťanskou Evropou a mocnou muslimskou Osmanskou říší. Byla to válka, která přetrvala takřka dvě století. V třídílném dokumentárním seriálu Osmané proti křesťanům nás Julian Davidson provede cestou napříč Středozemím až do minulosti, kde boháči vystavovali na odiv své úžasné galéry, moře se hemžilo krvežíznivými piráty a velkolepé bitvy, zrádné činy i pomsta byly takřka na denním pořádku. Dostaneme se na nejzajímavější a nejkrásnější místa Středozemního moře, jako jsou Konstantinopol, Rhodos, Malta, Benátky nebo Kypr, a staneme se svědky nejdramatičtějších i nejdůležitějších momentů tohoto legendárního střetu dvou velkých civilizací.


7. 7. 21.00 – Ztracené světy II (Sedm divů světa – 1. část)

Propadliště dějin chrání tajemství fantastických Ztracených světů zapomenutých chrámů, pevností nebo i celých civilizací. Po stopách velkolepých triumfů stavitelství, technologií a kultury vyrazil tým specialistů, odhodlaný vyhrabat dlouho ztracené dědictví zpátky na světlo světa. V pokračování napínavého dokumentárního seriálu Ztracené světy se tvůrci zabývají Sedmi divy světa, Kámasútrou, Tádž Mahalem, biblickou hrozbou Konce světa, Vikingy, piráty z Karibiku, Ivanem Hrozným, doktorem Jekyllem a panem Hydem, ale i architektonickým dědictvím britského krále Jindřicha VIII., považovaného za velkého stavitele, tajnými americkými bunkry nebo Stalinovým super městem z dob studené války.


8. 7. 21.00 – Odhalení mamutů

Díky tomu, že se náš svět otepluje, se v širých sibiřských pláních začíná znovu vynořovat prehistorický svět, dosud ukrytý hluboko v ledu. O jeden z dávných zvířecích druhů je mezi provozovateli muzeí a zástupci univerzit zvlášť velký zájem: hledá se nedotčený huňatý mamut! Dosud se našlo jenom osm kompletních exemplářů. Nyní vědci věří, že mají v rukou pádné důkazy a stopy, které je neomylně dovedou k devátému a desátému. Jejich pátrání v sibiřské Arktidě nakonec vyvrcholí doslova mamutím nálezem, který už se stačil zapsat do historie. Jejich expedice přesto není procházkou růžovým sadem, ale zrádným dobrodružstvím v tajících ledových jeskyních při teplotách hluboko pod nulou.


8. 7. 22.00 – Ve stínu Měsíce – 1. část

V letech 1968 až 1972 celý svět s úžasem sledoval každou cestu americké rakety na Měsíc. Po jeho povrchu se prošlo jenom 12 lidí, kteří jsou zároveň jediní zástupci lidstva, kteří navštívili jiný svět. Dokumentární film Ve stínu Měsíce poprvé, a zřejmě také naposledy svolal přeživší členy posádek všech misí Apollo, aby je nechal převyprávět jejich vlastními slovy známé příběhy o letech na Měsíc. Jsou překvapivě výmluvní, vtipní a emocionální. Nechybí ani vizuálně ohromující scény a záběry z bohatých archivů NASA, které dosud nebyly uveřejněny.


8. 7. 23.00 – Lesk a bída asteroidů

Asteroid, který vybuchl nad Sibiří, zranil více než tisíc lidí a poničil budovy v šesti různých městech se pro svět stal připomínkou, že Země je terčem na vesmírné střelnici. Ať už jsou široké jako fotbalové hřiště, nebo dosahují velikosti menšího města, mají tyto vesmírné horniny potenciál stát se našimi vrahy.


8. 7. 24.00 – Ross Kemp: Návrat do Afghánistánu (1. díl)

Ostřílený dokumentarista Ross Kemp se vrací do Afghánistánu, aby navázal na svůj předchozí dokumentární film Ross Kemp v Afghánistánu, odměněný mimo jiné cenou BAFTA, jež je považována za „britského Oscara“. V nových epizodách tentokrát kráčí ve stopách pěti Skotů na místa ostře sledovaná Tálibánem a společně s vojáky se peče v horku. Proč? Jedině tak se Ross může dozvědět, co se od jeho minulé návštěvy změnilo a jak.


9. 7. 21.00 – První světová válka (Do zbraně!)

Populárnímu pohledu na první světovou válku ve všech směrech dominuje okoukané klišé. Mladí britští vojáci, mnozí z nich nadaní básníci, se pod vedením neschopných generálů ocitli v zablácených zákopech kvůli zdánlivě marnotratným a zbytečným důvodům. Přestože klišé nemusí být nutně lživá, přinejmenším představují jenom malý zlomek pravdy. Podrobný desetidílný dokumentární seriál První světová válka je ohromujícím shrnutím vzájemného nepřátelství a nabízí nové interpretace klíčových událostí 20. století. Vůbec poprvé zároveň představuje skutečně celosvětový pohled na válku, jež bývá až příliš často popisovaná pouze jako roztržka na západní frontě.


9. 7. 01.00 – Podmořská dobrodružství: Velryby jižního Pacifiku

Velryby se sice podařilo zachránit před vyhynutím, přesto je pořád obtížné přiblížit se k nim v jejich přirozeném prostředí. Jejich chování, zvyky a zvuky, které vydávají, vyvolávají i v dnešní době mnoho otázek. Dr. Michael Poole se rozhodl zjistit, jestli velryby reagují na osamoceného potápěče jinak než na skupinu s konvenčním vybavením. Proto požádal mistra ve volném potápění Frederica Byuleho, aby zamířil s velrybami do hlubin.


10. 7. 18.00 – Keith Barry: Mentální hacker (1. díl)

Připravte se žasnout nad skutky nejschopnějšího mentalisty na světě. Keith Barry se pokusí proniknout do myslí diváků, a jeho výsledky vás ohromí. Keith Barry: Mentální hacker odhaluje jeho myšlenky a postupy víc než kdy dřív.


10. 7. 20.00 – Putování kapustňáka Hamiltona

Kapustňák musí mít neobyčejnou smůlu, aby dostal jméno. Hamilton je toho živoucím příkladem. S 600 kily čistého kamarádství nejsou kapustňáci zrovna zosobněním všech krás mořského světa. Na druhou stranu jsou nepochybně nejpřátelštějšími živočichy, kteří obývají křišťálově průzračné vody floridských řek a pobřeží. Většinu dne tráví požíráním vodních rostlin. Samice se nesobecky starají o mladé – ať už o vlastní, nebo o cizí. Ale během období páření nastává zvrat: nezřídka se stane, že o jednu samici usiluje několik samců, a může trvat i několik týdnů, než si vybere budoucího otce svých potomků. Jenže svět je plný dalších překvapení a nebezpečí. Hamilton to pocítil na vlastní kůži. Ještě jako malý přišel o matku a sám přežil hrozivou srážku s člunem za cenu těžkých zranění. Po dvou letech ve specializované nemocnici pro kapustňáky se dočkal vypuštění na svobodu, jen proto aby jeho život tentokrát ohrozily jedovaté řasy. Ale Hamilton se jen tak nedá. Jeho vůle přežít směřuje k dojemnému happy endu.


10. 7. 21.00 – Město pod hladinou

Je to nejhustěji obydlené město na Zemi. Příbytků je tady poskrovnu, řádí mezi nimi dravci a o nějakém právu nebo pořádku se nedá vůbec mluvit. Podle všeho by se tohle město mělo zmítat ve zmatku a chaosu, ale navzdory tomu zde panuje surreální harmonie. Dokumentární film Město pod hladinou vznikal na místě odstřiženém od okolního světa a představuje neobyčejný přírodní fenomén. Je příběhem o lásce, cti, odevzdání a prohře, který zachycuje zvláštní vztahy často ztracených nebo přehlížených tvorů. Město pod hladinou hledá tajemství klidu a míru mezi žraloky nahoře v „apartmá“ i mikroorganismy dole v „suterénu“, v prostředí, kde by člověk čekal naprostou anarchii.


10. 7. 23.00 – Ztracený ráj Rapa Nui

Dokumentární film Ztracený ráj Rapa Nui kráčí po archeologické stezce Velikonočního ostrova, kterou místní nazývají slovy Rapa Nui. Maličký skalnatý trojúhelník proslul po celém světě díky obrovským monolitickým kamenným sochám, známým také jako „Moai“. Jenže minulost Velikonočního ostrova zůstala až do dnešních dní velkou neznámou a zároveň tajuplnou hádankou. Proč náhle zmizelo více než 16 milionů palmových stromů navzdory tomu, že ostrov býval pokrytý bohatým pralesním porostem? A jak to, že se Moai začaly hýbat? Ve Ztraceném ráji Rapa Nui se vědci snaží rozluštit tajemství tohoto zvláštního ostrova.


10. 7. 24.00, 00.30, 01.00 a 01.30 – Veterinář z Bondi Beach II

Nemůžete spát? Dejte si 4 díly seriálu s charismatickým veterinářem za sebou! Zábavný doktor Chris Brown žije a pracuje na jednom z nejznámějších míst v celé Austrálii – na předměstí Sydney. Je to obyčejný kluk z venkova, který bydlí se smečkou domácích mazlíčků. Jeho ordinace zůstává otevřená nonstop 24 hodin denně a jeho zvířecí pacienti jsou velmi rozmanití. Ať už jde o psa s rakovinou, nebo tučňáka s nachlazením, minuty mohou znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.


11. 7. 21.00 – Martin Clunes: Lev jménem Mugie

Připravte se na dojemný příběh o záchraně lvíčete, který má dobrý konec. Lvice Elsa se proslavila po světě díky filmu Volání divočiny. Od dob, kdy se lvi proháněli Národní rezervací Kora, kde se utábořil legendární ochránce přírody George Adamson, aby jim pomohl přežít, uběhlo už 25 let. George v roce 1989 zavraždili somálští bandité. Tony Fitzjohn s Georgem úzce spolupracoval a s láskou znovu vystavěl ten samý tábor. Navazuje na práci, kterou museli před lety přerušit, stará se o osiřelé lvy a vypouští je zpátky do divočiny. V tomto dokumentárním filmu se Martin Clunes vydává za svým kamarádem Tonym a zjišťuje, jak se mu daří. Zároveň přikládá ruku k dílu.


12. 7. 19.00 – Tajný život peněz

Nový dokumentární film představuje Tajný život peněz. Podívejte se na způsob, jakým se navrhují, vyrábí, distribuují a ochraňují peníze v celé Americe: od ražby a tisku přes rozvoz a ochranu jejich hodnoty na světovém trhu až po vyhovění požadavkům bank. Tajný život peněz zároveň nahlíží do zákulisí a navštěvuje místa, na které se obyčejně normální smrtelník nedostane. Proč? Protože tam jsou peníze.

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!


Letní cestování s Prima ZOOM.

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka! Od 25. května vám přinášíme dvojnásobek premiér. Premiérový blok rozšiřujeme každý den od 18.00 až do 2.00, čeká vás mnoho zajímavostí z různých žánrů. Prima ZOOM je vaše jednička.


premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro

premiérové bloky 22.00 – 24.00 hod. 00.00 – 02.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
úterý Zločin pod lupou Fascinující příroda
středa Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
čtvrtek Záhady a konspirace Úžasné oceány
pátek Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
sobota Zázraky vědy a techniky Život naostro
neděle Volání divočiny Největší katastrofy


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 6. 7. 2015


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.07.2015 • Seriál Kamioňáci na Viasat Explore představuje netradiční způsob stěhování domů
07.07.2015 • Legendární pinkfloydovské album The Wall vtrhne v přímém satelitním přenosu do kin
05.07.2015 • TV tipy Universal Channel ve 28. týdnu
04.07.2015 • Experti Eurosportu tipují vítěze Tour de France: 50 procent dotázaných věří, že Contador získá žlutý trikot
04.07.2015 • 21 etáp z Tour de France naživo s RTVS
03.07.2015 • Červencové premiéry na HBO Comedy a HBO Go

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist