Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 20:43:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Bundesliga - liga fotbalových fajnšmekrů startuje na Eurosportu už v pátek 14. srpna

  Autor: Eurosport CZ , e-mail: info@eurosport.cz Přidané: 06.08.2015


Blíží se pátek - 14. srpen 2015, den, kdy se opět rozevřou brány nejnavštěvovanější fotbalové soutěže světa. Asi málokterý fotbalový fanoušek zaváhá a zeptá se – která to vlastně je. Mezi dvaceti evropskými kluby s nejvyšší průměrnou návštěvností je devět německých, taková statistika nepotřebuje dalšího vysvětlování.


Bundesliga se rozjede na plné obrátky hned od úvodního kola, v němž čeká fanoušky lahůdka Bayern vs. Hamburger SV. Na bundesligové víkendy se mohou tradičně těšit diváci Eurosportu, na němž bude mít Bundesliga v nadcházející sezóně stejnou podobu jako loni, tedy pět zápasů každý hrací víkend, navíc pondělní šlágr 2. Bundesligy. A také tradiční magazíny – Bundesliga Highlights a Half Time.


Bundesligové zápasy na Eurosportu budou v sezóně 2015–16 komentovat: Radek Barkman, Radim Bártů, Jan Homolka, Tomáš Petr, Václav Procházka, Michal Šíma, jediný slovenský kolega Radoslav Vagaský a Jakub Vančura. Před startem Bundesligy bychom je rádi blížeji představili divákům, proto jsme každému položili dvě otázky.


Bundesliga je nejnavštěvovanější fotbalovou ligou světa. Komentuje se přenos lépe, když vnímáš atmosféru v hledišti a plné tribuny?

Jan Homolka: Je fajn, když je na stadionu spíše hukot než ticho. Bundesliga na většině stadionů nabízí super atmosféru a pomáhá to. Přímo na stadionu by to vyznělo ještě asi více a atmosféra by strhla i komentář. Bundesliga se komentuje sama hlavně proto, jak týmy přemýšlí. Hrají dopředu, na góly, na vítězství a to je hlavní důvod, proč i ta atmosféra a komentář se dělají lépe. Jsou to spojené nádoby.


Na kterém bundesligovém stadionu bývá nejlepší atmosféra?

Radim Bártů: V Dortmundu. Nebo v Gelsenkirchenu? Nebo v Kolíně? A není to jedno? Ruku na srdce, mně jako Čechovi, připadá atmosféra fantastická vlastně při každém bundesligovém zápase.


V čem Bundesliga předčí anglickou, španělskou či italskou ligu?

Radek Barkman: Bundesliga je dlouhodobě jednou z nejatraktivnějších soutěží v Evropě. Je to liga založená na unikátní fyzické kondici hráčů, kteří v ní působí. V otázce tempa se s ní může rovnat snad pouze anglická liga, ale ta není tak fotbalová. Ve španělské lize je tempo malinko nižší, byť po technické stránce jsou její hráči vybaveni jedinečně. Italská liga je z těchto čtyř lig aktuálně nejslabší, přestože zejména Juventus a místy i AS Řím ukazují, že ne všechny týmy hrají na 0:0. Každopádně Bundesliga je velice komplexní soutěží, kde se všechny výše zmíněné atributy ideálně mísí a proto je v tuto chvíli asi hlavním terčem fotbalových fajnšmekrů.


Který bundesligový přestup Tě před sezónou nejvíce zaujal?

Tomáš Petr: Ač se to nezdá, v létě bylo na přestupovém trhu v Bundeslize celkem rušno. Velkou změnou prošel Bayern Mnichov. Bastian Schweinsteiger zamířil do Manchesteru United a místo něj obhájce titulu přivedl za 70 milionů eur dvojici Arturo Vidal (Juventus) a Douglas Costa (Šachtar Doněck). Za zmínku stojí i přestup Maxe Kruseho do Wolfsburgu. Místo něj si pak Mönchengladbach pořídil Josipa Drmiče. V Bundeslize budeme i nadále vídat Vladimíra Daridu, kterého ze sestupujícího Freiburgu vykoupila berlínská Hertha. Všichni jsme také samozřejmě zvědaví, jak si povedou nováčci Jan Kliment a Pavel Kadeřábek. Exsparťanský bek se navíc potká v Hoffenheimu s Kevinem Kurányim, který se do Německa vrací po pěti letech v Rusku.


Bude Vidal novou oporou Bayernu? Nahradí Schweinsteigera?

Radim Bártů: Při tak nabitém kádru, jaký má Bayern, výraz „opora“ poněkud ztrácí na významu. Zmocní se snad fanoušků Bayernu panika, až jim komentátor z televize oznámí, že v příštím zápase bude kvůli kartám chybět Arturo Vidal? Řekl bych, že ne. To ale nemyslím zle, Vidal je buldok a typ hráče, který zápletce každého zápasu dodá na dramatičnosti. Bundesligu jeho příchod zase o kousek zatraktivní. Schweinsteigera ovšem nenahradí, protože něčeho takového nelze docílit jen fotbalovým umem. Řekl bych, že Bastian Schweinsteiger představoval pro fanoušky ikonickou postavu bojovníka, skrze kterého se mohli identifikovat se svým klubem – v neposlední řadě i proto, že je to Němec. Navíc hrál za Bayern od svých čtrnácti let. Kluboví bossové sentimentální nebývají, ale fanouškům na těchto věcech záleží. A tak to má být.


Který bundesligový hráč ti po odchodu do zahraničí bude nejvíce chybět?

Václav Procházka: Ve chvíli, kdy píši tyto řádky (na samém počátku srpna), se čeká, že se na přestupovém trhu možná ještě něco pořádného upeče (de Bruyne?), ale těžko někdo trumfne dva odchody do ciziny. Mnozí by možná na prvním místě jmenovali Bastiana Schweinsteigera, který zamířil do Manchesteru United. Je to přestup, který asi odhalí, nakolik jsou platné úvahy o tom, že je poškozována DNA Bayernu, ale jestli bude někdo opravdu chybět nejen mně, tak to je někdo úplně jiný – Roberto Firmino. Jako exkluzivní zboží si ho pořídil Liverpool v Hoffenheimu. Jen aby v německé obci nezaplakali. Utržili sice miliony, ale ztratili rozdílového hráče a navíc je také opustil kapitán Andreas Beck. To mohou být odchody ohrožující prvoligovou příslušnost.


Který z českých hráčů v Bundeslize má největší potenciál?

Michal Šíma: Kadlec má proti sobě ve Frankfurtu velkou konkurenci, Hloušek mi přišel v dosavadním působení nevýrazný, přestože odehrál i dobré zápasy. Těžko sázet rovněž na nováčky Kadeřábka s Klimentem, protože není jasné, jak přechod do takové soutěže zvládnou. Vidím tedy asi hlavně dvě jména. Gebreho v Brémách, který podává divácky zajímavé výkony a jehož forma na jaře šla nahoru. A zejména Daridu, na kterého bych asi vsadil nejvíce. Je nesmírně pracovitý a běhavý, dokáže úžasně zrychlit hru. Jeho příchod do Herthy může klubu pomoci, protože u tohoto týmu mi vadila v nedávné minulosti hlavně absence kreativity a neschopnost rychlého přechodu dopředu. To má Darida z Freiburgu zažité a pokud dostane od Dárdaie dostatek příležitostí se ukázat, možná se ještě budeme divit.


Nejlepším fotbalistou Bundesligy za minulou sezonu byl zvolen Kevin de Bruyne. Souhlasíš s volbou?

Jakub Vančura: Ano. Nevím, zda-li jej nazvat nejlepším, ale bezpochyby byl hráčem s největším vlivem na výsledky svého týmu. Zatímco v ostatních týmech skvělým hráčům sekundovali spoluhráči výraznou měrou, tak ve Wolfsburgu to byl Kevin de Bruyne a nikdo jiný, s kým stála a padala hra Vlků.


Které slovenské fotbalisty bys doporučil do bundesligových klubů?

Radoslav Vagaský: Bundesligové zápasy, to je tempo a dynamika. Na hráča sú kladené vysoké nároky, okrem uvedených fyzických predpokladov musí hráč disponovať výborným ovládaním lopty v rýchlosti, schopnosťou čítať hru a dobrou orientáciou v zhustenom priestore. Podľa mňa tieto predpoklady napĺňajú a v Bundeslige by som rád videl predovšetkým útočníka Ondreja Dudu z Legie Varšava a stredného záložníka Stanislava Lobotku z AS Trenčín. Za pozornost určite tiež stoja mladé žilinské talenty Škriniar, Mihálik, či Čmelík. Práve v Trenčíne a v Žiline sa snažia už od mládežníckych kategórií vštepovať hráčom ofenzívny futbal s podobným štýlom, aké razia mnohé bundesligové kluby, takže ich mladí hráči by nemuseli mať problém s nemeckou hernou filozofiou po prípadnom prestupe.


Kdy a kde jsi byl naposledy živě na zápase Bundesligy?

Jan Homolka: V zimě před rokem a půl na utkání v Berlíně. Hertha hostila Wolfsburg. Olympijský stadion je specifický, aby tam byla atmosféra jako všude jinde na Bundeslize, muselo by být asi plno. Takhle – byť se kotel opravdu snaží a není malý – to trošku přichází vniveč. Byl jsem ještě v Allianz areně a v Dortmundu, a na obou stadionech to bylo o několik stupňů výš.


Dostane se Borussia Dortmund opět těsně za Bayern?

Jakub Vančura: Doufám, že ano, že se Borussia vrátí k výborné hře a k výsledkům, které budou na Bayern tlačit. Právě to totiž Mnichované potřebují. Loni bylo vidět, jak jim bez kvalitní konkurence v Bundeslize chybí něco i v Evropě. A nikdo jiný než Dortmund podle mě v tuto chvíli nemá potenciál Bayern prohánět a třeba i předehnat. Když to šlo před pár lety, proč ne v nastávající sezóně.


Jak daleko to dotáhne Wolfsburg?

Radek Barkman: Podstatné je, že tým zůstal pohromadě. To je totiž u týmů podobné úrovně během letní přestávky nejdůležitější úkol pro vedení klubu. Problémem Vlků však bude skutečnost, že zatímco loni je možná nikdo mezi nejužší špičku nepasoval, letos to bude spíše opačně. Každý tým se bude nyní připravovat na Wolfsburg podobně jako na Bayern, Leverkusen či Dortmund. I když je nepasuji na boj o titul, díky vhodnému a citlivému posílení (Kruse) budou hrát opět o Ligu mistrů.


Jak bude létat červený drak?

Václav Procházka: Zní to možná jako úlet, ale vystoupá nečekaně vysoko. Ingolstadt na rozdíl od předešlých ryzích nováčků Paderbornu či Fürthu zvládne i premiérovu účast v první bundeslize. Zachrání se. I když bavorské město představuje poněkud nefotbalovou štaci, proč by trpaslík nemohl napodobit třeba klub z Augsburgu? Kdopak by se před lety nadál, že právě tam se bude něco významnějšího kopat. Nepodceňujme kouče Ralpha Hasehüttla, to je trumf. K tomu sponzorská podpora automobilky. Možná by někdo čekal odvážnější nákupy než třeba Eliase Kachungu z Paderbornu, ale trenér svému týmu věří. A myslím, že má proč.


Co Tě zaujalo v přípravných zápasech bundesligových týmů?

Tomáš Petr: Největší pozornost z českého pohledu samozřejmě poutal duel Stuttgart – Plzeň. Bundesligový tým, který na jaře do poslední chvíle bojoval o holý život, svedl s českým šampiónem devítigólovou přestřelku. I díky trefě debutanta Jana Klimenta nakonec Stuttgart vyhrál 6:3. Za zmínku určitě stojí i vítězství Werderu Brémy 3:1 nad Sevillou, která ovládla poslední dva ročníky Evropské ligy. Výsledky v přípravě ale nemají příliš vypovídající hodnotu. Povedená letní pauza totiž úspěch v soutěži ještě nezaručuje.


Jsi jediným slovenským hlasem Bundesligy na Eurosportu. Zavazuje to více před slovenskými diváky?

Radoslav Vagaský: Uvedomujem si, že slovenský divák ma môže vnímať špeciálnejšie, veď dlhé roky nemal sprievodcu bundesligovými zápasmi v materinskom jazyku. Avšak nepredpokladám, že by čeština nejakým spôsobom komplikovala slovenskému fanúšikovi bundesligový zážitok. Osobne cítim záväzok voči každému divákovi a viem, že každý z nich môže mať iné dôvody, prečo si pustil Bundesligu. Preto pri komentovaní beriem bundesligový zápas ako celok a prítomnosť slovenského a českého hráča v ňom vnímam ako akýsi bonus.


Vzpomeneš si na svůj první komentovaný zápas Bundesligy?

Michal Šíma: Vzpomenu si velice dobře, byl to totiž první bundesligový přenos na Eurosportu vůbec. Eurosport v té době zkoušel zvýšit prodej a význam svého druhého kanálu a kvůli jeho zatraktivnění koupil pro českou a některé další jazykové mutace práva na Bundesligu. Redakce v tu dobu čekala na přestěhování do větších prostor a Bundesligu jsme tak dočasně komentovali z provizorní technické platformy zvané „version in box“. Bylo to několik chytře propojených technických „krabic“ umístěných v malém montovaném zahradním přístřešku v prostorách tehdejší redakce. Bylo těžké se tam vejít ve dvojici, komentovali jsme to tehdy s Vaškem Procházkou. Lehmann inkasoval od Misimoviče a Grafiteho a 7. 8. 2009 tak Wolfsburg porazil Stuttgart na úvod nového ročníku 2:0. Nakonec ale skončil až osmý.


Petr Nejedlý, česká redakce Eurosportu


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.08.2015 • Služba satelitní televize freeSAT a kanál Fine Living vyhlašují diváckou soutěž
02.08.2015 • Srpnové dokumentární lahůdky na Prima ZOOM
01.08.2015 • TV tipy Universal Channel ve 32. týdnu
31.07.2015 • Srpnová porce zábavy na kanálech FilmBox
30.07.2015 • Srpnové programové tipy HBO a HBO HD
30.07.2015 • Nalaďte si v srpnu na National Geographic Channel

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist